Sport
OSIJEK IZBORIO PLASMAN U 3. PRETKOLO KONFERENCIJSKE LIGE

Laszlovim pogotkom i navijačkom podrškom razbijeno prokletstvo 2. pretkola
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Napokon! Nogometaši Osijeka uspjeli su preskočiti 2. pretkolo nekog od europskih natjecanja nakon četiri godine, a nakon dugo vremena konačno smo svjedočili i nogometnoj atmosferi koju je napravilo oko 4000 navijača Osijeka i oko 200-njak fanova Pogona. Bila je to lijepa večer za navijače bijelo-plavih koji su momčadi dali odličnu podršku i dodatni poticaj za pobjedu protiv neugodnih gostiju iz Poljske. Bila je to tvrda, teška bitka koju je Osijek odradio uzorno. Borbeno, taktički na vrlo visokoj razini, a šlag je bio pogodak Laszla Kleinheislera koji je donio željenu pobjedu i nastavak europskog puta na kojem Osječane sada čeka stari znanac CSKA iz Sofije koji ih je prije dvije godine izbacio u 2. pretkolu Europske lige.

Laszlo za vodstvo


Teška se borba vodila u prvom poluvremenu utakmice. Pogon je krenuo neočekivano ambiciozno pa je u prvih desetak minuta susreta bio bolja momčad, kao da su na taj način Poljaci pokušali bijelo-plave uhvatiti na krivoj nozi dok se utakmica još nije rasplamsala. Ako je to i bila ideja nije im prošla, pa su ubrzo stvari na terenu počele sjedati na svoje mjesto. Osijek je malo po malo preuzeo inicijativu, ali do pravih prilika za pogotke nije bilo lako doći, a česti prekidi zbog prekršaja nisu dopuštali hvatanje pravog ritma igre. Bila je to prava ratnička utakmica u kojoj su se sudarila dva žilava i tvrdoglava suparnika. Osijek je prvi udarac prema Stipici uputio u 15. minuti kada je Bočkaj iz slobodnjaka s 25 metara prebacio "živi zid", no nije to bio onaj klasični Bočkajevski slobodnjak. U tom udarcu nije bilo snage pa ga je Stipica bez problema ukrotio. U 29. minuti Mierez je morao bolje iskoristiti nesporazum igrača Pogona na sredini terena. Uzeo je loptu između dva iznenađena suparnička igrača imao je otvoren put prema vratima, ali si je dao malo predug for pa je za pola koraka ostao kratak u trenutku kada je pokušao uposliti Bočkaja koji je bio posve sam na drugoj strani. No, Ramon je opet igrao odličnu utakmicu. Bilo ga je svuda, a u jednom je trenutku čak spriječio protunapad Poljaka u vlastitom kaznenom prostoru. No, njegov prvi zadatak su pogoci, a blizu da ga ispuni bio je u 32. minuti kada je Bočkaj posalo oštar ubačaj na drugu vratnicu gdje je Mierez zamalo ostao kratak. Kako se približavao kraj prvog dijela Osijek je pojačavao pritisak, pa je u 43. minuti Kleinheisler dobro stisnuo loptu sa 13-14 metara iskosa, ali se na putu prema mreži ispriječio jedan igrač Pogona što portugalski sudac nije vidio, pa je Osijek zakinut za čisti korner. No, drugi Laszlov pokušaj izazvao je erupciju radosti na tribinama Gradskog vrta.

U 44. minuti Bohar je prošao po desnoj strani, pa uputio odličnu povratnu loptu na koju je na 11-12 metara od vrata naletio Kleinheisler i prizemnim udarcem ju smjestio u lijevi kut za vodstvo Osijeka - 1:0. Bijelo-plavi su u najboljem trenutku došli do vrijedne prednosti jer poluvrijeme je bilo sasvim blizu. Međutim, prije nego li se otišlo na odmor prvi put se Ivušić našao na ozbiljnom iskušenju. U drugoj od tri minute nadoknade Kowalczyk je vratio loptu pred vrata Osijeka, a tamo je Zahovič vrlo lukavo petom pokušao postići pogodak, no Ivušić je bio spreman na takvu "podvalu" i uspio je zaustaviti taj neugodan udarac koji srećom nije bio dovoljno snažan.

Osijek se nije dao

Pogon je u nastavak utakmice ušao odlučno, pa se u prvih 20-ak minuta uglavnom igralo oko Osijekovog šesnesterca, ali bez izglednijih prilika. Zapravo, iako je Osijek rijeđe dolazio pred Stipicu u tom razdoblju bio je opasniji. U 56. minuti Bočkaj je opalio s ruba kaznenog prostora gađao je, ali i promašio desni kut. Još ljepši potez napravio je Kleinheisler šest minuta kasnije kada je na ivici kaznenog prostora fino "izvagao" svog čuvara, pa odapeo prema lijevom kutu, no bio je zamalo neprecizan. Neugodno je bilo pred vratima Osijeka u 72. minuti. Činilo se kako će Ivušić mirno pokupiti loptu, no ona mu je nekako izmigoljila iz ruku došla do Carlosa no ispred njega je izniknuo Miloš, blokirao njegov udarac te spasio siguran pogodak. U završnici susreta krenule su brojne zamijene, Poljaci su očajnički pokušavali doći do izjednačenja, a Osijek je nošen odličnom podrškom s tribina iz protunapada tražio drugi pogodak kojim bi prelomio utakmicu. Nisu bijelo-plavi dočekali taj pogodak, iako je prilika bilo, a najbliže je došao je Darko Nejašmić čiji je udarac iz donjeg lijevog kuta "izvadio" Stipica. Do kraja se rezultat više nije mijenjao pa je u Gradskom vrtu moglo početi slavlje. D.Keler

OSIJEK 1(1)
POGON 0


OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme toplo. Teren odličan. Gledatelja: 3816. Sudac: Luis Godinho (Portugal) - 6. Strijelci: Žuti kartoni: Jurčević, Škorić, Fiolić (Osijek), Zech, Drygas, Stolarski (Pogon). Crveni kartoni: -
IGRAČ UTAKMICE: LASZLO KLEINHEISLER (OSIJEK)


OSIJEK: Ivušić 6,5, Miloš 6,5, Škorić 7, Lončar 7, Jurčević 6,5, Jugović 6,5, Kleinheisler 7,5 (od 79. Nejašmić -), Pilj 6,5 (od 90. Čeberko -), Bočkaj 6,5 (od 63. Fiolić 6,5), Bohar 6,5 (od 79. Hiroš -), Mierez 7.


POGON: Stipica 6, Bartkowski 6 (od 82. Stolarski -), Triantafyllopoulos 6,5, Zech 6,5, Mata 6, Dabrowski 6,5, Kowalczyk 6 (od 79. Drygas -), Kozlowski 6 (od 67. Parzyszek 5,5), Kurzawa 6 (od 58. Gorgon 5,5), Jean Carlos 6 (od 79. Wędrychowski -), Zahovič 6.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike