Sport
STALA HRVATSKA DOMINACIJA U TRAPU

Glasnović bez finala, Česi su novi vladari
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Devet godina trajala je dominacija hrvatskih strijelaca u gađanju letećih meta. Prvi olimpijski pobjednik iz Lijepe Naše u trapu bio je 2012. u Londonu Giovanni Cernogoraz. Četiri godine poslije naslijedio ga je Josip Glasnović u Riju, koji pak u Tokiju nije uspio obraniti naslov.

U kvalifikacijama Glasnović je pogodio 120, od mogućih 125 meta, što je bilo dostatno za 22. mjesto. Da je naciljao dva "glinena goluba" više, pucao bi možda u finalu gdje mjesta ima samo za šestoricu najboljih.

- Nisam se plasirao u finale, ali jako sam dobro pucao, ostvario sam vrlo dobar rezultat. Isti sam imao u kvalifikacijama Rija, i tada mi je garantirao finale, ali u Tokiju su mi manjkala još dva pogotka. Rezultati su iznimno visoki, za jedno mjesto u završnici raspucavalo je čak šest strijelaca - kaže sada već bivši olimpijski pobjednik, koji je nakon prvog dana bio na desetom mjestu, od 75 pogodio je 73 mete. No, u preostalih 50 hitaca imao je tri promašaja, a to se u ovako snažnoj konkurenciji ne prašta.

Kvalifikacije je najbolje odradio Čeh Jiri Liptak (124), a u finale su se s po 123 pogotka plasirali Britanac Matthew John Coward Holley, Kinez Haicheng Yu, Čeh David Kostelecky i Kuvajćanin Abdulrahman Al Faihan. Šest strijelaca imalo je po 122 pogotka, pa je o posljednjem finalistu odlučivalo raspucavanje. A tu je najmirnije ruke bio Meksikanac Jorge Martin Orozco Diaz, koji je u finalu bio nepogrešiv sve do 20. hica. Na kraju je ipak završio četvrti (28), a poslije njega otpao je brončani Coward Holley (33), pa su u borbi za zlato ostala dvojica Čeha, koji su nakon 50 hitaca bili izjednačeni (43). Pobjednika je odlučilo raspucavanje u kojem je slavio Jiri Liptak sa 7-6. Srebro je uzeo David Kostelecky, koji je bio zlatni na OI-ju 2008., i četvrti u Riju.

U ženskoj konkurenciji slavila je Slovakinja. Nakon što je dva puta bila srebrna, 2008. i 2012., Zuzana Rehak Stefecekova napokon je u Tokiju došla do zlatne medalje, postavivši pritom i olimpijski rekord. Pogodila je 43 mete, jednu više od srebrne Amerikanke Kayle Browning, koja je tako stigla do svog prvog velikog odličja. Bronca je pripala streljačici iz San Marina Alessandri Perilli s 29 pogodaka, a njoj je to također prvo olimpijsko postolje, nakon što je u Londonu bila četvrta. N. Benčina
Najčitanije iz rubrike