Sport
HRVATSKI NOGOMET DOBIO NOVOG ČELNOG ČOVJEKA

Želim da svi zajedno radimo za dobrobit hrvatskog nogometa
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Za prvog dopredsjednika HNS-a ponovno je izabran Ante Vučemilović-Šimunović iz Osijeka

Vezani članci

NOVO VODSTVO MORAT ĆE POKAZATI DA JE SAMOSTALNO

Zdravko Mamić nema utjecaja u Savezu

Hrvatski nogomet dobio je novog čelnog čovjeka. Izvanredna izborna skupština HNS-a, umjesto dosadašnjeg predsjednika Davora Šukera, na tu je poziciju ustoličila Marijana Kustića. Novi predsjednik izabran je jednoglasno od 78 skupštinara, što i nije nekakva senzacija, s obzirom na to da nije imao protukandidata.Mirna predaja vlasti


Takav rasplet bio je poznat već od ranije, jer je Izvršni odbor HNS-a nedavno okrenuo leđa svome sada već bivšem predsjedniku te je inicirao održavanje ove izvanredne izborne skupštine. Sama sjednica i primopredaja dužnosti protekla je mirno. Šuker je odstupio na džentlmenski način, što se baš ne bi moglo reći za ponašanje njegovih dojučerašnjih suradnika iz Izvršnog odbora. Prije izbora Skupštini se obratio počasni predsjednik HNS-a Branko Mikša:

- Novo vodstvo imat će velike obveze. Davor Šuker je napravio što smo mislili da se neće moći, gotovo nemoguće. Mislim da je u redu pustiti nekome da završi drugi mandat do kraja, kada je već odradio ovoliko, ali dobro, što je tu je. U posljednje vrijeme imali smo poneke interesne igre, puštene informacije i poluinformacije koje nisu pomogle ovoj situaciji. Mislim da je to bilo samo za dizanje tiraže tiska i javnih medija, a Savezu je čak i naštetilo. Mislim da je to bilo bez razloga, jer Savez ide jasnim koracima naprijed.

Nakon toga skupštinari su pogledali film koji je sažeo devet godina Šukerovog mandata, a onda im se obratio sam dojučerašnji predsjednik.

- Nastojao sam 24 sata dnevno, 365 dana u godini dati sve od sebe da HNS postane najbolji. Nadam se da sam to i uspio. Ponosan sam na srebro sa Svjetskog prvenstva 2018., jer je to najveći uspjeh našeg nogometa. Zahvaljujem svima koji su mi u tome pomogli. Drago mi je da sam kao igrač i predsjednik bio dio naša dva najveća uspjeha, bronce 1998. i onda srebra - započeo je Šuker, a zatim nabrojio uspjehe mladih reprezentacija, ženskog nogometa i futsala. - Iznimno mi je drago da smo uspješno prebrodili koronarazdoblje. Drago mi je i što sam učinio mnogo kako bi Hrvati i Hrvatice radili na istaknutim pozicijama u FIFA-i i UEFA-i. Ovo nije zbogom. Bio sam, a i ostat ću odan hrvatskom nogometu svim svojim bićem. Vidimo se, uostalom, već u rujnu kada opet kreću reprezentativne akcije - rekao je Šuker, a nakon toga predložio je razrješenje sebe kao predsjednika i svog izvršnog odbora, što je Skupština, naravno, prihvatila.

Jedinstvo i podrška


Ubrzo je za novog predsjednika jednoglasno izabran Marijan Kustić, koji se nakon toga obratio riječima:

- Raduju me uvodne riječi predstavnika UEFA-e i FIFA-e koji su nam dali veliku podršku. Zahvaljujem Davoru Šukeru na dosadašnjem radu, drago mi je da je mene izabrao za suradnika, imali smo odličnu suradnju. Svi ovi rezultati nisu plod jednoga čovjeka, nego našeg timskog rada. Siguran sam da će buduće vodstvo nastaviti s ovim kontinuitetom napretka HNS-a. I dalje ćemo raditi timski, svi znaju kako ja funkcioniram. U nogometu sam išao stepenicu po stepenicu, prošao sam dosta toga. Nakon što je Davor odlučio da se neće kandidirati za novi mandat, ja sam se odlučio kandidirati, a prije službene objave o tome sam informirao sve bliske suradnike. Tu sam osam godina, radim u kontinuitetu. Znam samo da moramo biti jedinstveni i davati jedni drugima podršku. Za mene je ovo jako emotivan trenutak - rekao je kroz suzne oči Marijan Kustić te samo kratko dodao: Želim da svi radimo zajedno za dobrobit hrvatskog nogometa.

Kustićevo mjesto izvršnog direktora Saveza zauzet će dosadašnji predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza i bivši potpredsjednik Dinama Tomislav Svetina, a Stipe Pletikosa postao je tehnički direktor, što je potez koji treba pozdraviti, jer riječ je o uglednom bivšem reprezentativcu Hrvatske, čije ime nije okaljano nikakvim aferama. Kustić je potom predložio sastav novog Izvršnog odbora, a za prvog dopredsjednika HNS-a izabran je Ante Vučemilović-Šimunović, a uz njega su dopredsjednici još i Damir Mišković, Slavko Prišćan, Nenad Črnko i Mario Smodlaka, a u Izvršni odbor još su ušli: Đuro Bukvić, Nenad Horvatić, Davor Ivić, Mato Kljajić, Ante Kulušić, Josip Kuterovac, Drago Lucić, Robert Markulin, Božidar Šikić, Ile Topuzović i Darko Raić-Sudar. U odnosu na prethodni saziv, u Izvršnom odboru više nisu Željko Biondić i Dubravko Galović te Tomislav Svetina, koji kao novi izvršni direktor prema Statutu i ne može biti član IO-a. Nova lica u ovoj "nogometnoj vladi" su Božidar Šikić, Darko Raić-Sudar i Mario Smodlaka.


Dalibor Keler
9

godina proveo je Šuker na čelu HNS-a

78

od 79 skupštinara, nazočilo je prijevremenoj Izbornoj skupštini HNS-a

5

dopredsjednika imat će novi IO HNS-a

Prvi dopredsjednik HNS-a ostaje Osječanin Ante Vučemilović-Šimunović st.

Možda ste propustili...

HRVATSKI TRENER KORAK DO OTKAZA U ŽELJEZNIČARU

Ostavka? Niti ne razmišljam o njoj

OPROŠTAJ GREGORA SCHLIERENZAUEA

Ozljede su presudile u odlasku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana