Sport
IZ KARANTENE DO ZLATA

Ragbijaši Fidžija obitelji
nisu vidjeli od Uskrsa
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Tijekom pandemije radio sam noćne i dnevne smjene kako bih dobio dopuštenje za pripreme za Olimpijske igre - kaže Josui

U srijedu je na južnom Tihom oceanu polako zapadalo Sunce. Na otoku Fidži tek je nakon zalaska počelo slavlje. Njihova zemlja osvojila je zlatnu medalju u ragbiju 7, što je u ovoj državi koja ima stanovnika otprilike kao Zagreb, izazvalo pravo slavlje."Sedmorka" Fidžija pobijedila je u finalu Olimpijskih igara u Tokiju Novi Zeland rezultatom 27:12. S klupe ih je vodio Gareth Baber, nekadašnji reprezentativac Walesa, koji od 2016. vodi ragbi 7 reprezentaciju ove otočne zemlje. Zajedno sa svojim izabranicima prošao je pravu kalvariju. Naime, čak pet mjeseci proveli su u karanteni. Posljednji put svoje su obitelji vidjeli na Uskrs. Okupljanje reprezentacije zakazano je na Uskrsni ponedjeljak. Trebale su to biti minipripreme, a već u petak trebali su se vratiti kućama. No, u utorak su na Fidžiju bile uspostavljene COVID zone.

- Bili smo smješteni u Suvi, u kršćanskom St. John‘s hostelu. Sagradili smo teretanu u garaži hostela, a mi smo tamo boravili 12 tjedana. Dobili smo samo dopuštenje za treninge. Slijedi nam još karantena kada se budemo vratili kućama. Sveukupno proći će čak 20 tjedana kako ćemo biti u karanteni - izjavio je izbornik Fidžija, kojima je ovo drugo uzastopno zlato u ovom sportu.

Ragbi 7 prvi put je uveden u olimpijski program na prošlim Olimpijskim igrama u Riju de Janeiru. Što znači da je Fidži još uvijek neporažen u ovom sportu na Olimpijskim igrama. Osvajanje zlatne medalje znači mnogo i stanovništvu, ali i ragbijašima. Posebno reprezentativcima Asaeliju Tuivuaki i Josuiju Vakurinabuli, koji su se sjetili svojih preminulih članova obitelji.

- Brat i otac umrli su mi kad sam bio mali. Imao sam sreću što sam predstavljao i njih - rekao je Tuivuaka, koji se prvo, kada je telefonirao kući, javio svojoj majci.

Vakurinabulijev otac preminuo je prošle godine. Inače, ragbijaš je po zanimanju - čuvar u zatvoru. Netko će u šali možda reći kako je on najlakše podnio karantenu. Ipak, nije tako.

- Tijekom pandemije radio sam noćne i dnevne smjene kako bih dobio dopuštenje za pripreme za Olimpijske igre. Imam kod kuće sina od godinu i pol dana. Nisam ga vidio četiri mjeseca. Ova medalja posvećena je njemu i mom pokojnom ocu.

Inače, na Fidžiju još uvijek vladaju ograničenja zbog bolesti COVID-19. Čak 19 tisuća ljudi zaraženo je koronavirusom. Zato su se slavlja odvijala uglavnom u vlastitim dvorištima. Zato su se iz dvorišta u svim mjestima ispaljivale rakete. Vatromet u čast olimpijskih prvaka. Njihov premijer Frank Bainimarama napisao je na Twitteru kako je "ova pobjeda više od zlata".Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSIJEK NIJE POBIJEDIO "CRNE" OKRUGLIH 20 GODINA

Donedavno nezamislivo, a sada realno, Topčagić ispred Miereza

2

SJEĆANJE NA SUSRET S HRVATSKIM DRAGOVOLJCEM IZ 2014. GODINE

Večer u kojoj je Đozla spasio Osijek

3

KUP HNS SREDIŠTE OSIJEK ZA MLADEŽ

Osijek i Cibalia čekaju suparnike