Novosti
SLUŽIT ĆE KAO PUTOVNICA I ZDRAVSTVENA ISKAZNICA

Država će mladima platiti troškove prvog izdavanja osobne iskaznice
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je na sjednici Vlade u četvrtak da u ponedjeljak, 2. kolovoza, u Hrvatskoj i drugima članicama Europske unije počinje izdavanje nove, druge generacije elektroničkih osobnih iskaznica, ojačane pouzdanosti i sigurnosti.

Uz već postojeći elektronički nosač podataka (čip) u novu osobnu iskaznicu ugrađivat će se i beskontaktni elektronički nosač podataka na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju (biometrija). "Pohranjivanjem biometrijskih podatka u osobnu iskaznicu, kao i osuvremenjivanjem i unaprjeđenjem drugih zaštitnih elementa koje sadrži osobna iskaznica, ojačat će se pouzdanost i sigurnost ovog temeljnog identifikacijskog dokumenta za hrvatske državljane", istaknuo je Božinović. S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku iznosila bi 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina, ako ne sadrže certifikate, 70 kuna. Za ubrzani i žurni postupak izdavanja cijena se ne mijenja. Kao odgovor na pitanje što građani dobivaju novom generacijom osobnih iskaznica, ministar ističe da ona postaju biometrijska isprava, ima status putne isprave na području EU-a te je jednakovrijedna putovnici. "To za građane znači jednostavniji i brži prolazak graničnih kontrola pri putovanju u države EU-a, odnosno neometan prolaz kroz vrata za elektroničku kontrolu putnika i putnih isprava u zračnim lukama", naglasio je. Tu je i objedinjavanje zdravstvene i osobne iskaznice te građani više neće morati imati zdravstvenu iskaznicu, dodao je te naveo da će matični broj osiguranika (MBO) biti otisnut na osobnoj iskaznici, a ujedno i pohranjen na elektroničkom nosaču podataka.

Središnji državni ured za demografiju i mlade izvijestio je da su osigurali sredstva za podmirivanje troškova prvog izdavanja osobne iskaznice u redovnom postupku za djecu do navršenih 18 godina, a koji su hrvatski državljani s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj. Podmirenje troškova odnosi se na zahtjeve podnesene nadležnim policijskim upravama od 2. kolovoza ove godine. H
KORIŠTENJE NA POKRETNIM UREĐAJIMA
Izmijenjena je i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenja (odnosno prema novom Zakonu s rokom važenja 40 godina), s navršenih 65 na navršenih 70 godina, a građani u toj dobnoj skupini i dalje mogu ishoditi osobnu iskaznicu s certifikatima, kao i bez njih. Osobna iskaznica moći će se koristiti i na pokretnim uređajima, kao što su mobiteli i tableti, a ne samo na računalima, korištenjem čitača kartice, kao do sada, a programsko rješenje za pokretne uređaje bit će besplatno, istaknuo je Božinović. Nakon što građani aktiviraju osobnu iskaznicu i preuzmu besplatnu aplikaciju, bit će im omogućena jednostavna prijava na sustav e-Građani i korištenje e-usluga s najvišom razinom sigurnosti.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER: U HRVATSKOJ 1301 NOVOZARAŽENI, 19 UMRLIH

OBŽ: Novopozitivnih 96, jedna osoba preminula

2

PRAVNA I SOCIJALNA ZAŠTITA ČLANSTVA

Josip Đakić i peti je put izabran za čelnika Hvidre

3

ČELNIK VLADE I HDZ-A O IZBORIMA, KREDITIMA I SIROMAŠTVU

Plenković: Sve što ova vlada radi, radi na tome da se u Hrvatskoj živi bolje