Regija
BARANJSKI VINOGRADI

Vinogradari bi mogli u berbu sredinom rujna
Objavljeno 30. srpnja, 2021.
Vinogradari kažu da je najveća prijetnja pepelnica koja bi mogla napasti vinograde te su obavili potrebno tretiranje
BELI MANASTIR - Iako je do kraja godine ostalo još pet mjeseci, već sada se može reći da je 2021. poprilično specifična.

Do naših je krajeva prvo stigao tropski val s temperaturama samo nešto nižim od 40 Celzijevih stupnjeva, potom smo ‘‘zaplivali‘‘ zbog više od stotinu litara kiše po četvornom metru u relativno kratkom vremenu, da bi se, na kraju, tropski val ponovno vratio. Sudeći prema prognozama meteorologa, ovih nas dana ponovno očekuju temperature između 34 i 36 Celzijevih stupnjeva. Važno je istaknuti i kako je u nekim dijelovima Hrvatske led uništio gotovo kompletne urode, pa ratari, voćari i vinogradari iz tih dijelova Lijepe Naše zbrajaju milijunske štete. Zbog spomenutih ekstremnih meteoroloških uvjeta baranjske smo vinare i vinogradare zapitali u kakvom su stanju vinogradi koji se prostiru na približno 800 hektara.

Podrumi čekaju vino


- Za sada, što se vinograda tiče, većih problema nema. Prskali smo prije visokih temperatura i kiše, ali cijeli zahvat morali smo ponoviti jer je palo mnogo kiše, što pogoduje bolestima - kaže predsjednik Udruge vinogradara Baranje Ivan Gerštmajer Zelember, čija obitelj obrađuje 14 hektara vinograda. Kaže kako grožđe lijepo izgleda te kako prvu berbu očekuje sredinom rujna. Tada će na red doći chardonay, bijeli i sivi pinot, dok će graševinu, uobičajeno, brati na kraju kako bi vina bila slađa, što je tradicija obitelji Gerštmajer i prema čemu su poznati. Mjesta u podrumu za vina iz nove berbe ima, budući da će određene količine buteljirati kako bi oslobodili mjesto za novo vino. Još u vrijeme lockdowna vina je u butelje pretakao i Lajoš Kolar, vinar iz Suze.

- U buteljama su prvo završila crna vina koja su tri-četiri godine dozrijevala u bačvama. To ćemo opet učiniti, pa će mjesta biti dosta - kaže Kolar. Ističe kako iskusni vinogradari pravovremenom akcijom sprječavaju neželjene posljedice koje se mogu dogoditi zbog bolesti. Najveća prijetnja je, tvrdi, pepelnica koja bi mogla napasti vinograde. Stoga su obavili potrebno tretiranje i zaštitili urod.

Vegetacija kasni


- Vegetacija kasni približno tri tjedna u odnosu na ranije godine, pa će i berba otprilike toliko kasniti. Prošle smo godine, primjerice, s berbom počeli krajem kolovoza, dok ćemo ove godine s ranijim sortama početi u rujnu - priča, podsjećajući kako je kod njih već dugogodišnji običaj da jednu sortu beru s određenim vremenskim razmakom, što njegovim vinima jamči vrhunsku kvalitetu. I Slavko Kalazić, koji obrađuje 18 hektara vinograda (120.000 trsova), kaže kako vegetacija kasni, pa će i s berbom kasnije početi, najvjerojatnije početkom rujna. Prošle je godine s berbom počeo 20. kolovoza.

- Obavit ćemo preventivno prskanje protiv pepelnice, jer ako se ona zavuče u vinograd moraju proći godine kako bi se očistio. Dio naših vinograda ‘‘dobio‘‘ je led, ali smo sve uspjeli sanirati i nije došlo do bolesti - kaže, podvlačeći kako će u podrumu mjesta za novu berbu biti, jer je dogovorena prodaja veće količine vina.



Ivica Getto
Kolovoški bi led mogao biti koban
Osim eventualnog pucanja bobica, vinogradari se najviše pribojavaju eventualnog leda tijekom kolovoza, ali svi se nadaju da se neće ponoviti prošla godina. Podsjetimo, početkom prošlogodišnjeg kolovoza veći dio općine Kneževi Vinogradi zahvatilo je veliko nevrijeme kakvo ne pamte ni najstariji stanovnici. Kiša, vjetar i led učinili su svoje, a štete su procijenjene na više od 30 milijuna kuna, Osim vinograda nastradale su i ratarske kulture.

Najčitanije iz rubrike