Regija
PETRIJEVAČKA OPĆINA POTIČE OSTANAK MLADIH:

Mladim će obiteljima sufinancirati kupnju i adaptaciju domova
Objavljeno 30. srpnja, 2021.
PETRIJEVCI - Nakon što je Općinsko vijeće Petrijevaca usvojilo novi Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih na području Općine Petrijevci, načelnik Općine Ivo Zelić ubrzo je raspisao i javni poziv mladima za dostavu prijava za financijsku pomoć u rješavanju tog pitanja i tako napravio i konkretan iskorak radi zadržavanja mladih na području petrijevačke Općine.

"Prošle godine Općina Petrijevci pokrenula je ovu mjeru zahvaljujući kojoj su odmah dvije mlade obitelji kupile kuće na ovom području. U kupnji kuća Općina sudjeluje s deset posto iznosa vrijednosti nekretnine, odnosno maksimalno do 30.000 kuna. Također, mladim obiteljima Općina sufinancira i adaptaciju, odnosno rekonstrukciju svojih obiteljskih kuća također s deset posto iznosa, što su prošle godine iskoristile tri mlade obitelji. S istom mjerom nastavljamo i ove godine", otkriva načelnik Zelić, napominjući kako je za istu namjenu u 2020. godini bilo utrošeno 85.000 proračunskih kuna, a ove godine taj se iznos povećava na 200.000 kuna koje mladim obiteljima stoje na raspolaganju.

Kako doznajemo, među mladim obiteljima petrijevačke općine zanimanje za ovu mjeru iznimno je veliko, a kako u Općini ne žele odbiti nijednu mladu obitelj koja se prijavi na ovu mjeru, u Općini su spremni rebalansom čak i povećati planiranu stavku ne bi li svima pružili iste uvjete za stambeno zbrinjavanje. Pravo na pomoć u stjecanju ili adaptaciji prve nekretnine imaju osobe u obiteljskoj zajednici do 40 godina starosti, a prvi čovjek petrijevačke općine ne krije da će dobrodošlicu poželjeti svim mladim obiteljima i s drugih područja koji petrijevačku općinu odaberu kao svoj budući dom. Inače, programom mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih na području Općine Petrijevci radi zadržavanja postojećeg i povratak iseljenog stanovništva te poticanja naseljavanja mladih, Petrijevčani su predvidjeli financijsku pomoć za kupnju građevinskog zemljišta, ili stambenog objekta te gradnju kuće na svom području u iznosu od deset posto cijene, odnosno do 30.000 kuna. U dogradnji, rekonstrukciji i adaptaciji stambenog objekta u svrhu obnove, petrijevačka Općina svojim mladim obiteljima pomaže s injekcijom financijske pomoći od maksimalno 30.000 kuna, ili deset posto troškova.

Ako postanu korisnici ove vrste potpore, podnositelji zahtjeva moraju zadržati prebivalište odnosno boravište na području općine Petrijevci najmanje pet godina.



Lidija Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike