Regija
VIJEĆE ZA PREVENCIJU KRIMINALITETA

Tompojevci, Tovarnik i Lovas bit će sigurniji
Objavljeno 30. srpnja, 2021.
- Naš doprinos bit će nabava drona, iz općinskih budžeta, zbog osjećaja sigurnosti stanovništva u Srijemu - rekla je Cirba
TOVARNIK - Srijemske općine Tovarnik, Lovas i Tompojevci - a riječ je o selima na pograničnom području, uz državnu granicu Hrvatske sa Srbijom - "sklopile" su sporazum o suradnji s policijom, preciznije tovarničkom Postajom granične policije, a zajednička je intencija - prevencija kriminaliteta.

Formirano je, naime, ovih dana Vijeće za prevenciju kriminaliteta "Srijem", koje je, kako se službeno navodi, zamišljeno kao "partnersko tijelo" čiji je cilj preko preventivnih aktivnosti raditi na povećanju sigurnosti, prevenciji štetnog ponašanja, smanjenju straha građana od kriminaliteta... kao i podizanju ukupne kvalitete života na spomenutom području koje pak uključuje deset sela - Lovas i Opatovac, Tovarnik i Ilaču, Tompojevce, Mikluševce, Čakovce, Berak, Bokšić i Grabovo. Provodilo bi se to "zajedničkim i koordiniranim radom cijele zajednice".

Zaštita stanovništva


- Suradnjom se može postići veća učinkovitost u zaštiti stanovništva kako u pogledu prevencije tako i suzbijanja raznih oblika kriminaliteta, a i glede zaštite državne granice - kazao je glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković.

Prema spomenutom sporazumu, Vijeće koje nosi naziv Srijema formirano je na sastanku u PGP-u Tovarnik na kojemu su bili načelnik te policijske postaje Pero Ružolčić i općinski načelnici Tovarnika, Tompojevaca i Lovasa, Anđelko Dobročinac, Milan Grubač i Tanja Cirba. U prvoj godini rada predsjednik će biti Dobročinac, a Ružolčić zamjenik. Prijedlog je za formiranje takvog tijela, inače, došao od tovarničke policije.

- Suradnja predstavnika Postaje granične policije Tovarnik s predstavnicima lokalnih općina pokazala se izuzetno dobrom pa se stvorila potreba za pronalaženje modela koji bi osigurao snažniju suradnju između sporazumnih strana i na projektima prevencije, a takva se potreba temelji na činjenici da je društvena zajednica osnovni izvor brojnih potencijala za suzbijanje različitih problema, a koji često ostaje neiskorišten - objašnjavaju iz policije. Pojačana suradnja s policijom naišla je na odobravanje u trima srijemskim općinama.

Suradnja s policijom


- I inače odlično surađujemo s policijom, a naše tri pogranične općine imaju iste probleme. Dakako da i mi želimo dati doprinos, prije svega, naravno, u prevenciji bilo da je riječ o vršnjačkom nasilju, delinkvenciji, problemu konzumacije opojnih droga ili pak ilegalnih migranata koji nisu "nestali" iako se u cijeloj situaciji oko COVID-19 o tome manje govori - komentirala je lovaska načelnica Tanja Cirba, dodavši da po vrtićima i školama policija već od prije "radi" s djecom. "Problem je i što se stanovništvo našeg kraja počesto ne osjeća sigurno kada su migranti u pitanju. Nije bilo većih izgreda, ali bude provala u vikendice, prolaze kroz sela, ljudi se boje sami ići u polja... Naš zajednički doprinos bit će nabava drona, iz općinskih budžeta, baš zbog podizanja osjećaja sigurnosti stanovništva u Srijemu - navela je Cirba.Glede novoosnovanog "partnerskog tijela" u policiji kažu i kako je kriminalitet problem koji ne može riješiti samostalno ni jedna društvena institucija bez pomoći cijele zajednice. Stoga je i cilj Vijeća za prevenciju kriminaliteta "Srijem" uključiti što više subjekata - na društveni odgovor prema kriminalitetu i svim drugim asocijalnim ponašanjima.

- Vijeće će poduzimati mjere u duhu situacijske prevencije u smislu otklanjanja uvjeta i uzroka zbog kojih bi kažnjive radnje mogle nastati te će policijski službenici i drugi partneri educirati građane i savjetovati ih. U konačnici, rad u kojemu sudjeluje više subjekata, pri čemu svatko unosi svoje znanje, daje bolje rezultate i utječe na kvalitetu ukupnog života u zajednici i vjerujemo da će suradnja postići uspjeh - zaključuje se.



Sanja Butigan
(NE)ISKORIŠTENA SURADNJA S GRAĐANIMA
- Neiskorištena suradnja s građanima i zajednicom rezultira pojačanim opsegom poslova na teret policije, a mislimo da smo realno svi svjesni kako policija sama ne može učinkovito i dugotrajno spriječiti kažnjive radnje - nove pojavne oblike kaznenih djela, delinkvenciju i slično - napominju također iz policije. Inače, sporazumom o suradnji PGP-a Tovarnik i tri srijemske općine definirano je kako će se predsjednik zajedničkog vijeća za prevenciju kriminaliteta mijenjati svake godine, a svaki put bit će to jedan od općinskih načelnika.

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike