Regija
NAJVEĆI REGIONALNI PROIZVOĐAČ CRJEPOVA

Vinkovački Dilj vrlo uspješno dočekuje svoju stogodišnjicu
Objavljeno 30. srpnja, 2021.
VINKOVCI - Ovih dana krenuli smo u realizaciju projekta iz Fonda za energetsku učinkovitost u vrijednosti od oko 13 milijuna kuna. Odabrani smo i za sufinanciranje dva projekta na natječaju Fonda za modernizaciju u ukupnom iznosu od gotovo 30 milijuna kuna, a bit ćemo sufinancirani s više od 50 posto sredstava i operativnu realizaciju očekujemo početkom jeseni – kaže prvi čovjek najvećeg hrvatskog i regionalnog proizvođača crijepa koji posluje u sastavu Nexe grupe, Dražen Ivezić, nabrajajući uspjehe tvrtke koja sljedeće godine slavi 100 godina postojanja. Dodaje kako je početkom godine potpisan Kolektivni ugovor između Uprave i dva sindikata koja djeluju u poduzeću i na taj način nastavili su dobru suradnju socijalnih partnera, ali i zajednički cilj da se usavršavaju u svakom segmentu. Svim je radnicima to, pojašnjava Ivezić, pokazatelj i pravi smjer te su svjesni kako njihov doprinos ima smisao i da je iznimno bitan u tom procesu. Zadovoljan je jer su završetkom projekta iz područja energetske učinkovitosti dodatno poboljšane ciljane performanse, pa tako linija za proizvodnju crijepa radi još učinkovitije nego što je to bilo prvotno planirano.

Iako su troškovi i rashodi u prvoj polovini godine rasli, poglavito energije, koji je potaknuo i rast drugih troškova poput prijevoznih usluga, pakiranja i održavanja, konačan rezultat je, zbog rasta prihoda, dobar i takav rezultat očekuje se i do kraja godine. Naime, dobit prije odbijanja kamata, poreza i amortizacije je iznad planirane kao i netodobit poduzeća, pa u najvećem proizvođaču crijepa mogu biti zadovoljni. Ivezić posebno ističe, za ova teška vremena hvale vrijedno, povećanje plaće radnicima od pet posto, a, osim toga, svim radnicima isplaćene su i nagrade za ostvarene rezultate rada za prvih šest mjeseci u iznosu od 2500 kuna. Radnici su dobili i regres od 1500 kuna uz plaćeni prijevoz i topli obrok.

U Dilju rade na pripremi projekata kako bi u trenutku raspisivanja novih natječaja bili spremni ponuditi kvalitetne projekte za sredstva koja su na raspolaganju u sljedećem razdoblju. Krajem prošle i početkom ove godine vinkovački proizvođač crijepa započeo je s otvaranjem novog eksploatacijskog polja sjeverno od Vinkovaca, u polju prema Nuštru, kojim će si osigurati sirovinu za sljedećih 50 godina.

- Polje je označeno kao potencijalno arheološko nalazište, pa su izvedena arheološka ispitivanja koja će u budućnosti trajati na tom području. To je dosad generiralo trošak za Dilj od oko 500.000 kuna jer, prema zakonu, investitor mora podmiriti troškove. Kao društveno odgovorno poduzeće Dilj i dalje podupire i pomaže lokalnu zajednicu kroz niz projekata institucija, udruga ili pojedinaca koji na bilo koji način doprinose da se kvaliteta života u našem gradu i okolici podigne na višu razinu. Ostvarena je suradnja s vinkovačkim Kazalištem "Joza Ivakić" i potpisali smo 100.000 kuna vrijedan ugovor o sponzorstvu za sezonu 2021./2022 i time postali glavni sponzor kazališta. Ove godine ponovno smo, nakon 2012. godine, pokrenuli kiparsku radionicu "Zemlja" te ugostili profesore i studente s likovnih akademija kao i akademske kipare koji su radili u našim pogonima 10 dana i ostavili vrijedne umjetničke skulpture – kaže Dražen Ivezić, dodavši kako sve to vodi u sljedeću, nada se, još uspješniju 2022. godinu kada, uz mnoštvo kulturnih i društvenih događaja, proslavljaju 100 godina proizvodnje crijepa u Vinkovcima i 100 godina rada Dilja.



Miroslav Flego
Radnicima je povećana plaća za pet posto, a dobili su i dodatne nagrade za ostvarene rezultate

Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike