Osijek
ČETVRTAK NA GLAVNOJ TRŽNICI

Godišnji prorijedio kupce, no ne smije ništa "pofaliti"
Objavljeno 30. srpnja, 2021.
Kao uobičajeno ljetno osvježenje, najviše je gužve i kuckanja oko lubenica

Sredina je ljeta, ponuda na glavnoj osječkoj tržnici, u skladu s tim, raznovrsna, šarena, bogata, mirisna... jedino možda rani jesenski dani donose više "uzbuđenja"... Neki će primijetiti kako je kupaca manje no što je to uobičajeno, što se pak objašnjava činjenicom da ih je dio izvan Osijeka, najviše duž jadranske obale, no to ne znači da onima koji su ostali smije nešto pofaliti. Ipak i u ovakvim je, kupcima prorijeđenim, danima kupnja, pa čak i sam prolazak trbuhom grada, događaj sam za sebe.



Četvrtkom se uobičajeno predstavljaju ekoproizvođači, jučer je tu priliku iskoristio OPG Geyer sa svojim nagrađivanim sokom od jabuke i kombinacijama okusa s aronijom. Pitamo - zašto bi upravo sok od jabuke trebao biti idealan ljetni napitak?

- Zato što osvježava, pogotovo hladan kao ovaj koji nudimo na degustaciji. U njemu je zadržana suha tvar, sok je bez šećera, konzervansa, nije filtriran, pa je u čaši soka zapravo 100 posto jabuke - kaže Stjepan Geyer.

Uobičajeno, prva je susjeda Ekotrga Marica Završki, na njezinu su štandu kupine glavni adut. Prodaje ih svježe, a sad je berba u punom jeku, ili pak prerađene u sok ili vino. "Cijena za pola kilograma kupina je 20 kuna, ekološka je proizvodnja, ali cijenom je ista kao i onih iz konvencionalne proizvodnje", naglašava Marica Završki.

Njezin susjed prekoputa Zvonko Marić slaže klipove kukuruza za kuhanje, dvije kune za one manje, tri kuna za veći klip šećerca. "Samo ove slatke sorte prolaze jer najveći su konzumenti djeca do 15 godina, a njima su jedino takvi zanimljivi", dijeli iskustva Marić. Na pitanje kako ide posao, iskreno iznosi ono s čime se dobar dio njih suočava - tržnice odavno više nisu mjesto prodaje mlađoj populaciji, bliskiji su joj i draži trgovački centri...

Obilazimo dalje, kao privučeni mirisom domaće juhe, što ne čudi jer Ružica Zeljković baš slaže miks "grincajga" - u vezici su mrkva, peršin i celer to jutro izvađeni iz povrtnjaka u Tvrđavici. Šest je kuna vezica, naša nam sugovornica kaže kako je "cijena od rata naovamo bila pet kuna, no sve je poskupjelo, pa su i oni morali malo podići cijene"...

Iako još nije špica sezone kuhanja rajčice, već se formiraju cijene - pet kuna kilogram iznosi za konzumni koji kupuju u većini kućanstava. Paprika se cijeni u rasponu od 12 do 15 kuna, ona ljuta prodaje se za kunu po komadu. Krastavci su ovisno o veličini 10, 12 i 15 kuna po kilogramu, naveliko je, naravno, povoljnije. Patlidžani su osam kuna, tikvice ovisno o veličini, dvije, tri, četiri i pet kuna.

Voće? Šljive su po šest, kruške osam, breskve deset kuna. Kao uobičajeno ljetno osvježenje, najviše je gužve, muvinga i kuckanja oko lubenica (koje, istina, ubrajaju u povrće). Ivana Šunjić nudi ih po tri kune za kilogram. S domaće su zemlje, iz Petrijevaca, s oranica iza Jelengrada. Peta je sezona kako se bave proizvodnjom te kulture, još uvijek ne tako karakteristične za slavonsko tlo.



Dario Kuštro
EKO - ŽIVOTNI STIL
Geyerovi su se za ekološku proizvodnju odlučili zato što im je to - životni stil. “Oduvijek smo nastojali proizvoditi što zdravije, prvo smo krenuli za vlastite potrebe, a onda smo proširili i za tržište”, kaže Stjepan. EKO OPG Čondić Geyer Snježana bavi se ekološkom proizvodnjom jabuka, povrća - luka, krumpira, paprike, imaju i pčele, 120 košnica. “Sok je dobiven postupkom hladnog prešanja odmah nakon branja, čime se zadržavaju sva hranjiva svojstva jabuke. Sok od jabuke bogat je željezom, magnezijem, silicijem i kalijem. Potiče prijenos impulsa u živčanim stanicama, puni mozak kisikom te poboljšava rad srca. Stručnjaci tvrde da dvije čaše soka od jabuke dnevno smanjuju mogućnost obolijevanja od senilnosti i Alzheimerove bolesti”, kaže Stjepan Geyer.

Najčitanije iz rubrike