Osijek
DOMOLJUBNI KONCERT U ORGANIZACIJI ŽUPANIJSKE ZAJEDNICE POVRATNIKA

Trideset godina aljmaškog šlepa
Objavljeno 29. srpnja, 2021.

Prognani tijekom Domovinskog rata iz Erduta, Dalja i Aljmaša obilježit će uskoro 30 godina aljmaškog šlepa kojim su došli na slobodni teritorij Hrvatske. U jeku ratnog vihora protjerani su iz svojih domova te su tada jedinim mogućim putem - Dunavom i Dravom - došli do Osijeka. Prijevozno sredstvo bio im je šlep za rasute terete, danas poznat kao aljmaški šlep. Nakon završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja prognanici su se pobjedonosno vratili svojim kućama, a s njima se vratila i Aljmaška Gospa.U povodu toga Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije organizira domoljubni koncert tamburaške pjesme i glazbe na otvorenom u nedjelju (1. kolovoza). Organizatori navode da se time prisjećaju triju značajnih datuma: 1. kolovoza 1991. - progonstva mještana Dalja, Erduta i Aljmaša, pogibije redarstvenika u PP Dalj, pripadnika ZNG-a i pripadnika Civilne zaštite; 1. kolovoza 1998. - pobjedonosnog povratka iz progonstva; 1. kolovoza 2004. - posvete aljmaške crkve i svetišta.

Program će početi svetom misom u aljmaškom svetištu u 18 sati, nakon koje će biti položeni vijenci kod spomen-obilježja na obali Dunava. U 20 sati bit će prikazan dokumentarni film "Šlep za rasute terete", a u 21 sat održat će se domoljubni koncert tamburaške glazbe. Koncert će se održati na otvorenome, na Trgu braće Radić, a nastupit će Šima Jovanovac, Stjepan Jeršek Štef, Viktorija Kulišić Đenka i Blanka Došen, uz pratnju tamburaškog orkestra Batorek iz Osijeka, a posebni gosti bit će glazbenik Antun Nikolić Tuca i Žarko Plevnik, koji je kao reporter 1. kolovoza 1991. izvještavao o aljmaškom šlepu.Koncert je za sve posjetitelje besplatan, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije i Općine Erdut, te u suglasju sa župnikom aljmaškog svetišta, preč. kan. Antom Markićem.

U Zajednici navode da ovim događanjem žele poslati poruku mira svijetu i pružiti ruku prijateljstva i opraštanja unatoč brojnim zlodjelima počinjenim tijekom agresije i okupacije od 1991. do 1998. godine. Pjesmom također žele zahvaliti Aljmaškoj Gospi koja ih je čuvala u progonstvu, braniteljima pomagala u obrani doma i domovine i na veličanstveni se način vratila u svoje aljmaško svetište. "Odat ćemo i dužnu počast svima koji su svojim životima platili cijenu stvaranja hrvatske države", navode u Zajednici povratnika.

D. Pejić

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike