Osijek
U PETAK I SUBOTU BUDITE OPREZNIJI

DHMZ: Velika opasnost od toplinskog vala u Osijeku
Objavljeno 30. srpnja, 2021.
Posljednji dani srpnja i početak kolovoza u Europu donose velike vrućine - prema prognozi Severe Weather Europea, temperature će prelaziti i 40 stupnjeva, a u dijelovima Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Rumunjske, Bugarske i Grčke mogle bi dosegnuti i 45 stupnjeva. Obrazac vrlo visokih temperatura uspostavlja se diljem Europe i dolazi nam najintenzivniji toplinski val u 2021. godini koji će potrajati najmanje tjedan dana.



U Osijeku, srećom, neće biti ekstremno vruće (do 35 stupnjeva), no jučer je Državni hidrometeorološki zavod na svojim mrežnim stranicama meteo.hr objavio kako je opasnost od toplinskog vala u Osijeku u petak (30. srpnja) i subotu (31. srpnja) velika, u nedjelju (1. kolovoza) umjerena, a u ponedjeljak (2. kolovoza) ne bi je trebalo biti.



Visoka temperatura zraka može izazvati zdravstvene probleme u ljudi, osobito osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenome. Što činiti? Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. Ako stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite nekoliko sati u javnom hladnom prostoru. Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana. Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Rashladite tijelo i pijte dosta tekućine. Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale. Pijte redovito, ali izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera, te jedite češće male obroke. Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Važno je redovito uzimati propisanu terapiju i posavjetovati se s liječnikom u slučaju tegoba.

I. Rab Guljaš
Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu