Crna kronika
EPILOG SUICIDA U POLICIJI U SLAVONSKOM BRODU 2013.

Obitelji muškarca koji se objesio u ćeliji odšteta od države 740.000 kuna
Objavljeno 30. srpnja, 2021.

Obitelji 58-godišnjaka koji se objesio vezicom trenirke u ćeliji policije u Slavonskom Brodu 2013. godine, država mora platiti ukupno 740.000 kuna odštete. Supruzi i jednom sinu država mora isplatiti po 220.000 kuna te po 150.000 kuna drugo dvoje djece. Vrhovni sud odbio je prijedlog Republike Hrvatske, putem odvjetnika, za reviziju drugostupanjske presude Županijskog suda u Slavonskom Brodu, kojim je potvrđena presuda brodskog Općinskog suda, u odnosu na suprugu i jednog sina preminuloga. Reviziju u odnosu na drugo dvoje djece Vrhovni sud proglasio je neosnovanom.



Vrhovni sud u obrazloženju odluke navodi kako je sud drugog stupnja prihvatio utvrđenja prvostupanjskog suda da su policajci počinili propuste u radu koji su doveli do smrti 58-godišnjaka. RH mora obitelji nadoknaditi i troškove postupka u iznosu od 84.800 kuna, sa zateznim kamatama tekućim od 26. veljače 2015. do isplate.

Pokojnik je 4. srpnja 2013., pola sata poslije ponoći, u povodu prijave supruge priveden radi nasilja u obitelji, a radi psihički nestabilnog ponašanja i evidentnih psihičkih tegoba u pratnji djelatnika Policijske postaje Slavonski Brod doveden je na Odjel za duševne bolesti brodske Opće bolnice. Tamo je bio do 15. srpnja 2013., kada je otpušten. Tijekom boravka u bolnici više je puta nazivao suprugu i jednog sina i prijetio im, a o čemu su oni obavijestili policiju. Na temelju podnesenih prijava brodska policija podnijela je kaznene prijave nadležnom Državnom odvjetništvu, i to 11. i 16. srpnja 2013., zbog kaznenih djela prijetnje. Po otpuštanju iz bolnice 58-godišnjak je priveden u PP Slavonski Brod. Policajci su u postaju 15. i 16. srpnja pozivali suprugu i sina da bi dali izjave u vezi s nasiljem u obitelji i prijetnji 58-godišnjaka. Supruga i sin su, dok su bili u postaji, čuli 58-godišnjaka kako viče, lupa i udara po rešetkama, na što su upozorili policajce koji na to nisu reagirali. Ubrzo se 58-godišnjak ubio u ćeliji vezicom iz pojasa trenirke.

- Neosnovano tuženica (država, nap.a.) u reviziji i dalje tvrdi da u djelovanju policajaca nije bilo propusta. Suprotno tome, iz gore citiranih odredbi jasno proizlazi da policajci prilikom smještaja sada pokojnog u pritvorsku jedinicu nisu oduzeli sporni predmet - vezicu iz trenirke, a što su bili dužni učiniti. Sama činjenica da je tužitelj i ranije imao pokušaje suicida, ne utječe na pravilnost zaključka nižestupanjskih sudova od odgovornosti tuženice. Tvrdnje tuženice da su se policajci brinuli o sada pokojnom da dobije propisanu terapiju lijekovima u određeno vrijeme, da su ga povremeno obilazili i pregledavali ga, da isti nije bio zanemaren, zapravo upućuju na pogrešno, ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje. U situaciji kada su sami tužitelji u Policijskoj postaji čuli svog supruga, odnosno oca, kako viče i udara po rešetkama, upravo ukazuje na to da je stanje sada pokojnog bilo teško i da su djelatnici policije trebali istome posvetiti posebnu pozornost. Da u kritično vrijeme zgode sada pokojni nije imao kod sebe vezicu trenirke, isti ne bi mogao počiniti suicid - navodi se, između ostaloga, u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.



Sandra Lacić
Obitelji će se, sa zateznim kamatama, nadoknaditi i troškovi postupka u iznosu od 84.800 kuna

EVIDENTAN PROPUST
Kako mu policajci nisu oduzeli vezicu iz trenirke duljine 92 centimetra te kako se 58-godišnjak upravo tom vezicom objesio, sudovi su zaključili da u tom propustu postoji nezakoniti i nepravilan rad policajaca u pritvorskoj jedinici te odgovornost Republike Hrvatske.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

Najčitanije iz rubrike