Kultura
"MIKA ŽIVKOVIĆ" RETKOVCI

"Čudo u Poskokovoj Dragi" u ambijentu šokačkog dvorišta
Objavljeno 30. srpnja, 2021.
Danas, 30. srpnja, nakon dvije godine stanke, retkovački su kazalištarci ponovno pred publikom

Nakon dvije godine stanke zbog koronavirusa od posljednje premijere kazališne družine "Mika Živković" iz Retkovaca, danas, u petak, 30. srpnja, retkovački kazalištarci ponovno su pred svojom vjernom publikom. U 21 sat u autentičnom ambijentu dvorišta šokačke gazdinske Đurđevića kuće u središtu Retkovaca, Eugena Kvaternika 3, Retkovčani izvode komediju Ante Tomića "Čudo u Poskokvoj Dragi" u režiji, prilagodbi i adaptaciji domaćeg glumca, redatelja i štošta drugoga Marka Sabljakovića.



- Prije više od pet godina Tomićevo je "Čudo" zaigralo na retkovačkim kazališnim daskama, a sada očekujte potpuno novo "Čudo", glumački ansambl, režija, scenografska i kostimografska rješenja... i još više smijeha! Ne propustite predstavu koja će vas nevjerojatno zabaviti i nasmijati, a možda i zapitati! Doznajte 30. srpnja u Retkovcima. Ulazak na predstavu je slobodan i dolaskom u ambijent dvorišta Đurđevića kuće neka publika zauzme svoje mjesto, a sve je organizirano u skladu s trenutnim epidemiološkim preporukama i mjerama pa se publici preporučuje nošenje zaštitnih maski - kaže Marko Sabljaković, očekujući s nestrpljenjem drugo, nakon pet godina od premijere, ukazanje Tomićeva "Čuda..." u Retkovcima.

Dramatizaciju potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografiju Dražen Matijašević, izbor kostima Marija Pletikosić, dizajn rasvjete, voditelj rasvjete i tona je Goran Krznarić, izbor glazbe Marko Sabljaković i Tihomir Ivanetić, obrada tona Rockoko studio, Goran Krznarić, šminkanje Ružica Miler, plakat i programsku knjižicu dizajnirala je Mirela Andabak, a urednik i lektor knjižice je Matej Delaš.

- Čitajući roman Ante Tomića, koji je izišao 2009. godine, dramatizaciju Željke Udovičić Pleštine te na kraju prilagodbu redatelja Marka Sabljakovića, sami se sa sobom slažemo da se ne smijemo jednako, bez ikakvih prosudaba o tome što je tko kako trebao. To je umjetnost, komad kamena iz Dalmatinske zagore, koji umjetnik oblikuje u tančine kako bi kip izgledao potpuno vjerno onoj stvarnosti koja izgleda poput Poskokova cirkusa, a zatim komad kipa koji treba preoblikovati kako bi se dalmatinski Jozo Poskok iz okolice Smiljana preselio negdje iznad Rakovice. Šešir, marama, kapa dolje, dragi Retkovčani! - piše u programskoj knjižici Matej Delaš.

- "Čudo u Poskokovoj Dragi" roman je Ante Tomića koji osebujnim humorom i nevjerojatno vjerojatnom pričom o Jozi Poskoku i njegovim sinovima zarobljenim u civilizaciji neotkrivenom prostoru, zaboravljenim u vremenu koje ih mimoilazi, sigurno pronalaze put do kazališnih dasaka - rekao je 30. siječnja 2016. na premijeri u retkovačkom kazalištu "Mika Živković" redatelj ove komedije Marko Sabljaković.


Miroslav Flego
Dalmatinski se Jozo Poskok iz okolice Smiljana preselio negdje iznad Rakovice, piše Matej Delaš

90 GODINA DRAMSKOG AMATERIZMA
Prije nekoliko godina retkovačka kazališna družina proslavila je 90 godina dramskog amaterizma, a prva predstava u Retovcima odigrana je još 1919. Odigrali su više od 40 premijernih naslova, a u posljednjih nekoliko godina odlične uspjehe postižu s predstavama Vila Lala, Čarlijeva tetka, Kurve, Teštamenat, Svečana večera u pogrebnom poduzeću, Čudo u Poskokovoj Dragi, Otrov, Bratinke, Čaj za dvije, Pastorak, Klupko... Najznačajniji uspjeh ostvarila je predstava Žedna ljubavi osvojivši čak tri nagrade na državnom 55. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera.

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike