TvObzor
DARKSIDE: SPIRAL (MATADOR)

Melankolični realizam
Objavljeno 30. srpnja, 2021.
Začuđujuće djelo zloguke atmosfere koja hipnotizira slušatelja svojim metodičnim pristupom glazbi

Drugi studijski album Darksidea, kojega čine Nicolás Jaar i Dave Harrington, imenom "Spiral" začuđujuće je djelo zloguke atmosfere koja hipnotizira slušatelja svojim metodičnim pristupom glazbi u kojemu svaka od ovih devet pjesama pruža povremeno zadivljujući osjećaj mirnoće u kojemu preciznosti ima glavnu pokretačku snagu dok se probija kroz izmaglicu prog-rocka, psihodelije i ambijentalne elektronike noseći poruku kako je moguće stara prijateljstva obnoviti i zajedničkim snagama isporučiti ovakvu (ne)konvencionalnu ploču. Naime, kada su 2013. godine objavili debi "Psychic" razveselili smo se kako smo svjedoci stvaranja jedne prekrasne priče u glazbi, no nakon samo godinu dana dečki su odlučili projekt staviti u mirovanje. No Jaar je samo prošle godine objavio čak tri studijska albuma "Telas", "Cenizas" i "2017–2019" koje je objavio pod imenom Against All Logic, a Harrington godinu ranije "Pure Imagination, No Country" kao Dave Harrington Group i "The Oldest Sons of the Oldest Sons" s projektom Lights Fluorescent.



Stoga kada su koncem prošle godine objavili singl "Liberty Bell" Darkside je ponovno oživljen, a slušajući, odnosno prepuštajući se toj već spomenutoj atmosferi drugog albuma, koji su snimili prije dvije godine tijekom jednog inspirirajućeg vikenda u iznajmljenoj kući u New Jerseyju, svjedočit ćete organskoj tvorevini koja povremeno ne ispunjava očekivanja, ali vrlo je malo praznog hoda dok knopflerovske solaže stvaraju fino tkanje nekih zaboravljenih sjećanja na downtempo vrhunce s početka tisućljeća. Posebno je dojmljiva epska, osamipolminutna "Inside Is Out There" svojim repetitivnim ritmom na koji su pedantno naslagani arpeggia španjolske gitare, bubnjevi, klavijature i Jaarov glas koji nas poput šamana vodi na putovanje onostranim. Ambiciozna ploča koja zvuči kao hrabri pokušaj spomenutog dvojca da bude drukčiji od našeg prvog susreta s njim prije osam godina.

Nikola Kučar
darksidetheband.com
Jaar i Harrington prvi su se put upoznali dok su studirali na Sveučilištu Brown. Harringtona je Jaaru preporučio Will Epstein kada je tražio trećeg glazbenika za svoj živi bend, a trojica su potom zajedno putovala kako bi promovirala Jaarov album “Space Is Only Noise”. Njihovo prvo zajedničko izdanje bio je EP “Darkside” objavljen 2011. za izdavačku kuću “Clown & Sunset”.

Možda ste propustili...

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike