Sport
HRVATSKO FINALE U PAROVIMA

Hrvatska ima i zlatnu i srebrnu medalju!
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Finale parova je na rasporedu u Ariake centru u 9 sati u petak.

Ono što nitko nije napravio više od 100 godina napravili su hrvatski tenisači - Marin Čilić, Ivan Dodig, Mate Pavić i Nikola Mektić. Tek treći put u povijesti Olimpijskih igara, prvi put od 1908. i Londona, u finalu turnira muških parova igrat će tenisači iz iste zemlje. No isto tako moramo spomenuti kako tenisa od 1924. u Parizu do 1988. u Seoulu nije bilo u olimpijskom programu.



Naši dečki pišu olimpijsku povijest. Neka, svojim igrama u Tokiju to su i zaslužili. Hrvatska ima dva fantastična teniska para, Čilić/Dodig djeluju samouvjereno, jako i spremno, Pavić/Mektić su svjetski broj jedan, par koji može baš svakoga pobijediti. Kako god finale završilo, jedno je sigurno - Hrvatska ima dvije nove olimpijske medalje, tenisko zlato i srebro.


 

Složni kumovi



Kumovi Marin Čilić i Ivan Dodig ne igraju često zajedno, ali su za Hrvatsku u Davis Cupu ostvarili nekoliko zvučnih pobjeda. Pamte se pobjede protiv američke braće Bryan ili Francuza Herberta i Mahuta. U Tokiju su pronašli onu svoju "međugorsku kemiju", djeluju fantastično i spremno za najsjajniju medalju. Nakon što su u srijedu uspjeli preokrenuti i srediti britanski par Joe Salisbury/Andy Murray, i to nakon što su imali set zaostatka i 2:4 u drugom, bilo je jasno da mogu odjuriti i do vrha Olimpa. Nakon četvrtfinalne drame, dan poslije lako su riješili posao u polufinalu. Novozelanđani Michael Venus i Marcus Daniell pokušali su prijetiti, ali nisu mogli apsolutno ništa. Kumovi su u veliko finale odjurili pobjedom od 6:2, 6:2 poslije samo sat i 15 minuta igre.

- Strašan meč, apsolutno nevjerojatan nivo s moje i s Ivanove strane. Razmontirali smo jedan vrhunski par koji je dan prije dobio favorizirane Kolumbijce. Ovo je ono što nam je nedostajalo, osjećam se ponosan na sve što smo prošli. To je to, sada možemo uživati i briga nas za sve - kazao je nasmijani Marin Čilić, kojemu su ovo četvrte Olimpijske igre i napokon ima medalju, zlatnu ili srebrnu, to će se tek vidjeti. I to sa svojim sumještaninom, kumom, rođakom i prijateljem Ivanom Dodigom.

- Nažalost, nakon Tokija moram u Ameriku, ali dat ću Marinu medalju da je nosi mojima kući, da uživaju. Bojim se da će mi je netko ukrasti u Americi - dodao je dobro raspoloženi Dodig.

Medalja je sigurno tu, a hoće li prvo u Hercegovinu ili Ameriku, svejedno. Kad se Dodig i Čilić nađu u svom Međugorju, sigurno će biti proslavljena.

Savršen dan


Nakon što su Čilić i Dodig ušli u finale, za to su se u Tokiju borili Mate Pavić i Nikola Mektić. Najbolji svjetski teniski par je svoj dio posla također odradio bez pogreške, za mjesto u meču za zlato svladali su Amerikance Austina Krajiceka i Tennysa Sandgrena sa 6:4, 6:4.

- Prvi put na Olimpijskim igrama i odmah medalja. Presretni smo jer konstantno ove sezone igramo jako dobro, imamo samo pet poraza. Dominirali smo protiv Amerikanaca, bili smo čvrsti na servisu, nismo im dali nikakve šanse i zasluženo smo prošli u svehrvatsko finale. Kako to dobro zvuči, svehrvatsko. Za ne povjerovati - zadovoljno je kazao Mate Pavić.

On i njegovi hrvatski kolege ulaze u povijest, finale parova iz jedne zemlje je rijetka pojava.

- Drago mi je što smo dio toga, naša imena negdje će biti zauvijek zapisana, stvarno su Olimpijske igre predivna uspomena. Petak će biti jedan lijep dan i svi ćemo uživati u meču. Dva hrvatska para u finalu, to mi nekako baš nestvarno zvuči - dodao je Mektić. Svjetski broj 1 u igri parova je u seriji od 14 pobjeda zaredom, Pavić i Mektić izgubili su samo jedan dvoboj od posljednjih 21. No ovaj u Tokiju bit će poseban. Borba za zlato, i to protiv kolega iz hrvatske reprezentacije.

- Mi smo tu da probamo pobijediti, oni su tu da pobijede nas. Očekujem težak meč, oni su odigrali nekoliko fenomenalnih susreta, posebice ovaj u polufinalu. No najvažnije je da svi skupa uživamo u predivnom danu za Hrvatsku. Nadam se samo da neće umjesto nas prenositi gimnastiku, ipak su četiri Hrvata na terenu - zaključio je Mate uz podbadanje HRT-a i njegova neshvatljivog poteza od prije nekoliko dana kada je prekinuo sliku s tenisa i meča Hrvata u kojemu je bilo "vatreno" te se preselio na gimnastičko natjecanje u kojemu tada nije nastupao ni jedan naš predstavnik.

Finale olimpijskog turnira teniskih parova je na rasporedu u Ariake centru u petak od 9 sati. Moći ćemo taj meč gledati opušteno, kako god završilo, medalje dolaze u Hrvatsku. I zlato i srebro.

Ivana Liović

Davno Britanci i Amerikanci, a sad Hrvati
Tek treći put u povijesti olimpijskih igara u finalu turnira muških parova igrat će sva četiri tenisača iz iste zemlje. Do sada su u finalu muških parova igrali tenisači iz iste zemlje samo dva puta, 1908. u Londonu Britanci, a 1904. u St. Louisu Amerikanci. Od 1924. do 1988. godine tenis nije bio u olimpijskom programu, a sada Hrvati pišu povijest. Marin Čilić i Ivan Dodig s jedne te Mate Pavić i Nikola Mektić s druge strane. Gdje će se slaviti zlato, u Međugorju, Splitu ili Zagrebu, znat će se u petak prijepodne.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike