Crna kronika
PODIGNUTE OPTUŽNICE PRED ŽUPANIJSKIM SUDOM OSIJEK

Okrivljeni "oprali" milijune eura te stotine tisuće funti i dolara
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Protiv šest hrvatskih državljana te Mađara i državljanina Srbije Uskok je pred Županijskim sudom u Osijeku podignuo optužnicu zbog zločinačkog udruženja i pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja te pranja novca. Optužnicom se 56-godišnji Hrvat tereti da je od listopada 2018. do prosinca 2019. godine u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Srbiji povezao u zajedničko djelovanje ostale hrvatske državljane da preuzimaju novac koji su treće osobe stekle prijevarama, da ga zatim transferiraju i podižu u gotovini te time onemoguće njegovu zapljenu i zametnu mu trag.

Uskok tereti 56-godišnjaka da je sam i posredovanjem četiri Hrvata preuzeo stvarno upravljanje nad više trgovačkih društava u vlasništvu ili pod kontrolom okrivljenika. U trgovačka društva postavljali su hrvatske, mađarske, srpske, bugarske i bosanskohercegovačke državljane kao osobe koje će samo formalno obavljati funkciju direktora. Na račune tih društava zaprimljene su uplate trgovačkih društava iz inozemstva u iznosu od 3.511.753,60 eura i 686.788,43 funte, a riječ je o novcu koji potječe od prijevara koje su počinile zasad nepoznate osobe lažnim predstavljanjem i lažnim predočavanjem osnova za plaćanje. Uskok 56-godišnjaka optužnicom tereti da je, osobno i posredovanjem drugih, osigurao transfere većeg dijela tih sredstava. Transferi su izvršeni na račune trgovačkog društava iz Pule kojim je upravljao Mađar, kao i trgovačkih društava iz Kine, Slovačke i Slovenije. Potom su navedenim sredstvima raspolagali transferiranjem na druge račune i dijelom podizanjem u gotovini, dok su dio novca zadržavali u zajedničku korist. Na opisani način hrvatski državljani i Mađar zaradili su 747.875,00 kuna i 44.739,05 eura.Optužnicom se Mađar i srpski državljanin terete da su na isti način u više navrata primili najmanje 720.309,18 dolara također stečenih prijevarama na račune trgovačkih društava kojima su upravljali te ih kasnije transferirali i podizali u gotovini kako bi im zametnuli trag i onemogućili zapljenu, pri čemu su za sebe zadržali 583.450,00 kuna.

Uskok je pred osječkim Županijskim sudom podignuo optužnicu zbog pranja novca i protiv 54-godišnje majke i 25-godišnje kćeri. One se terete da su od 30. travnja 2018. do 10. prosinca 2020. u Vinkovcima i Vukovaru, majka kao osoba koja je stvarno upravljala trgovačkim društvom, a potom i kao direktorica, te kći kao direktorica drugog trgovačkog društva, prale novac. Okrivljenice su sudjelovale u zločinačkom udruženju koje je ustrojio i vodio suprug 54-godišnjakinje i otac 25-godišnjakinje. Utajom poreza ili carine za sebe i druge pribavile su imovinsku korist od 36.189.007,69 kuna, a u namjeri da tu imovinsku korist prikažu zakonitom, stečena sredstva iskoristile su za poslovanje svojih trgovačkih društava. Tako je majka iskoristila iznos od 748.796,78 kuna, a kći od 699.907,65 kuna. Tim su novcem podmirivale obveze trgovačkih društava te su u ime trgovačkih društava stjecale automobile i drugu imovinu.

S.Lacić
6

Hrvata, Mađar i Srbin na popisu su optuženih

Možda ste propustili...

POLICIJA BIH, HRVATSKE I EUROPOL

Velika akcija protiv krijumčara ilegalaca

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

Najčitanije iz rubrike