Novosti
ZNAČAJNE PROMJENE U MIGRACIJAMA STANOVNIŠTVA

OBŽ: Odseljavanje u inozemstvo smanjeno je više od 33 posto
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Županija je protekle četiri godine višestruko povećala izdvajanja za potpore u gospodarstvu te osigurala niz mjera koje su jedinstvene u Hrvatskoj
Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, na području Osječko-baranjske županije zabilježeno je smanjenje odseljavanja stanovništva u inozemstvo, ali i u druge županije. Naime, tijekom 2019. u inozemstvo se odselilo 3069 osoba, dok je ta brojka u 2020. bila manja 33,8 posto i iznosi 2032 osobe. Odseljenih stanovnika u drugu županiju je 2019. bilo 1971, a tijekom 2020. godine 1511, što je smanjenje od 23,34 posto.

Kako se navodi u priopćenju Osječko-baranjske županije, nastavak je to pozitivnog trenda započetog 2018. kada je odseljavanje u druge županije smanjeno za 2,1 posto, a ono u inozemstvo za značajnih 28,6 posto. Tijekom 2019. u usporedbi s godinom prije smanjenje je odseljavanja u druge županije za 5,3 posto, a u inozemstvo za 15,6 posto. Zabilježeno je i povećanje broja osoba koje su se lani doselile na područje Osječko-baranjske županije. Doseljenih iz inozemstva ukupno je 1328, što je 8,4 posto više u odnosu na godinu dana prije, a doseljenih iz drugih županija ukupno je 1267, što je 0,7 posto više nego godinu dana prije.

Negativan saldo ukupne migracije, odnosno razlika između ukupnog broja doseljenih iz drugih županija i inozemstva i ukupnog broja odseljenih iz Osječko-baranjske u druge županije i inozemstvo za 2020. je 948 osoba, što je smanjenje od 62,9 posto u odnosu na godinu dana prije, kada je negativan saldo uključivao 2557 osoba.

"Uvažavajući činjenicu da pozitivni demografski trendovi imaju značajan utjecaj na cjelokupno društvo te da su stimulirajući faktor gospodarskog rasta, Osječko-baranjska županija i nadalje će kroz svoju razvojnu politiku sveobuhvatnim i dugoročnim pristupom te konkretnim projektima nastojati poboljšavati i ublažavati demografske procesa na svom području", navodi se iz županijske uprave. U priopćenju se dodaje kako je Osječko-baranjska županija protekle četiri godine višestruko povećala izdvajanja za potpore u gospodarstvu te osigurala niz mjera koje su jedinstvene u Hrvatskoj. "Poboljšanju kvalitete življenja u Slavoniji i Baranji zasigurno doprinose i sufinanciranje kamata na stambene kredite, poduzetnički krediti bez kamata, besplatan školski obrok za sve osnovnoškolce kao i realizacija kapitalnih projekata. U tijeku je gradnja regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće kojim će Županija malim poljoprivrednicima osigurati prostor za skladištenje proizvoda kako bi ih na tržište plasirali u najpovoljnijem trenutku, gradnja Gospodarskog centra kojim će se sajmovanje vratiti u Osijek kao središte istoka Hrvatske te dodatno osnažiti gospodarska aktivnosti, gradnja Srednje škole u Donjem Miholjcu, a uskoro kreće i gradnja I. gimnazije u Osijeku. Uz dodjelu 1000 kuna za svako novorođeno dijete, Županija nizom drugih mjera nastoji osigurati povoljnije okruženje za ostanak i povratak mladih obitelji", navodi se u priopćenju. D.Pav.
Godine 2019. u inozemstvo se iz Osječko-baranjske županije odselilo 3069 osoba, a 2020. ih je bilo 2032

Možda ste propustili...