Novosti
IMAT ĆE I BIOMETRIJSKE IDENTIFIKATORE

Zahtjevi za osobne iskaznice druge generacije od 2. kolovoza
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Nove osobne iskaznice za osobe mlađe od 70 godina stajat će 100 kuna

Zbog prilagodbe proizvodnih sustava, u petak, 30. srpnja, građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica, a od ponedjeljka, 2. kolovoza, zaprimaju se zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica druge generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, izvijestili su iz MUP-a. No, s 2. kolovoza na snagu stupa i novi pravilnik o cijeni osobnih iskaznica te će one biti skuplje za građane nego do sada.



Naime, nove osobne iskaznice koštat će 100 kuna za sve mlađe od 70 godina, a do sada su koštale 79.50 kuna. Istu cijenu plaćat će i roditelji djece u dobi do pet godina, a do sada su za takvu osobnu iskaznicu, bez certifikata, plaćali 60 kuna. Za osobe starije od 70 godina, bez certifikata, bit će 70 kuna, a do sada su osobe s navršenih 65 godina, osobne iskaznice koje ne sadrže certifikate, plaćale 49,50 kuna. Cijena osobnih iskaznica druge generacije, u ubrzanom i žurnom postupku koštat će isto kao i do sada. Naime, u ubrzanom postupku, u roku od deset dana, koštat će 195 kuna, a u žurnom postupku, u roku tri dana - 500 kuna.

Pri podnošenju zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice druge generacije, svaka osoba dužna je dati otisak papilarnih linija kažiprsta lijeve i desne ruke, a ako nema kažiprst, ili je vrh kažiprsta ozlijeđen, uzima se otisak papilarnih linija srednjeg, ili nekog drugog prsta. Ako osoba nema jednu ruku, uzima se otisak papilarnih linija kažiprsta i srednjeg, ili nekog drugog prsta druge ruke. Osobe kod kojih je uzimanje otisaka papilarnih linija fizički nemoguće izuzete su od obveze davanja otisaka, a osobi kojoj je privremeno fizički nemoguće uzeti otisak papilarnih linija bilo kojeg prsta, osobna iskaznica izdaje se s rokom važenja od 12 mjeseci. Otisci prstiju i potpis ne uzimaju se od djeteta do navršenih 12 godina. Zahtjev za izdavanje osobne iskaznice za dijete, odnosno osobu lišenu poslovne sposobnosti, podnosi zakonski zastupnik. Iznimno, osoba koja je navršila 16 godina i kojoj je sud u izvanparničnom postupku dopustio sklapanje braka te je sklopila brak zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosi osobno. Dijete do navršenih 12 godina ne mora biti nazočno prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice. Punoljetna osoba koja nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj mora podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice prije isteka roka njezinog važenja, ako je promijenila državu u kojoj prebiva ili boravi izvan Hrvatske. Rok važenja osobnih iskaznica i certifikata koje sadržavaju je pet godina. Osobne iskaznice koje su osobama s navršenih 65 ili više godina izdane bez roka važenja prestaju vrijediti 3. kolovoza 2031., i moraju se zamijeniti osobnim iskaznicama druge generacije. Iznimno, osobe koje će 2. kolovoza 2021. imati 70 ili više godina, moći će i nakon 3. kolovoza 2031. nastaviti koristiti svoje osobne iskaznice izdane bez roka važenja. Hrvatske elektroničke osobne iskaznice izdaju se na pet godina.



Sandra Lacić
U PETAK NEMA ZAPRIMANJA ZAHTJEVA
Nadogradnja tehničkih i proizvodnih sustava Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) za izradu osobnih iskaznica 2. generacije odvijat će se od 30. srpnja do nedjelje. No, građanima je omogućeno zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica prve generacije najduže do četvrtka, 29. srpnja, do 15 sati, dok će u petak, unatoč tome što neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica, građani moći preuzimati izrađene osobne iskaznice. “Zbog pojačanih gužvi na poslovima osobnih isprava, Policijska uprava osječko-baranjska organizirat će 31. srpnja, u subotu, u vremenu od 7 do 19 sati, uručenje izrađenih osobnih iskaznica i putovnica u svim upravnim službama Policijske uprave osječko-baranjske”, poručili su iz najveće slavonske policijske uprave. Inače izrađene isprave izdaju se na onoj lokaciji na kojoj je podnsen zahtjev, a potrebno je ponijeti potvrdu o zahtjevu i staru osobnu iskaznicu/putovnicu. Osobna iskaznica i putovnica preuzimaju se osobno.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om