Novosti
U OČEKIVANJU NOVOG VALA KRVOPIJA

Samo zajednička ustanova za rat s komarcima donosi rješenje za Osijek i županiju
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Kramarić: Taj problem ozbiljno utječe na naše gospodarstvo - poljoprivredu i turizam

Monitoringom poplavnih područja Halaševa, Kopačkog, Sarvaškog i Bjelobrdskog rita, vikend-naselja Aljmaš, Porića kod Erduta, Daljskog rita, Zmajevačkog dunavca te poplavnih područja uz Batinu i Draž, stručnjaci Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije utvrdili su iznimno veliku brojnost ličinki komaraca, što znači ponovno aktiviranje poplavnih legala. Zavod je zbog toga izdao preporuke za larvicidni tretman na području općina Draž, Kneževi Vinogradi i Erdut te grada Osijeka.Larvicidni tretmani


Stanovnici ovih područja znaju dobro što to znači. Ne provedu li se bar djelomično predložene preporuke, za nekoliko dana možemo očekivati najezdu letećih krvopija gotovo u istom intenzitetu kakav je bio početkom srpnja, ako ne i veću. Za Osječane to znači nemilosrdnu borbu na otvorenom, korištenje sprejeva ili boravak u zatvorenom od ranog poslijepodneva do kasno u noć. "Grad je započeo s larvicidnim tretmanima u vodi kojima se zaustavlja razvoj ličinki te sprječava izlijetanje komaraca", kaže nam Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.

Da bismo imali točne informacije o stanju na terenu i da bismo znali kad nam i kolikim intenzitetom prijeti opasnost od komaraca, Zavod svakodnevno monitorira na području Osječko-baranjske županije te šalje obavijesti i preporuke za buduće tretmane. "Važno je da se sve jedinice lokalne samouprave koje imaju legla komaraca uključe u programe kontrole brojnosti i pravovremeno odrade tretmane, prvenstveno ličinki, na svom području kako bi se izbjegle velike najezde", kaže dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

No u većini lokalnih samouprava na području obuhvaćenom opasnošću od najezde komaraca smatraju kako ni od larvicidnog niti od adulticidnog tretiranja nema pretjerane koristi. Tako Vedran Kramarić, načelnik općine Kneževi Vinogradi, smatra da unatoč tome što djeluju po preporukama, obavljaju i larvicidni i tretman s toplim zamagljivanjem, to nema nikakve svrhe. "To je čisto bacanje novca jer mi na našem području imamo tisuću kilometara kanalske mreže u ritskom području. To je nemoguće tretirati na taj način, tako da ovo što mi radimo nisu ni vatrogasne mjere, već je to čisto stvaranje psihološkog efekta na stanovnike. Veliko područje naše općine je nepristupačno, tako da je to uzaludan posao", tvrdi Kramarić, napomenuvši da će tako biti sve dok se taj problem ne krene sustavno rješavati.

Povezivanje tretmana


Naglašava da dok god se ne realizira inicijativa koju je župan Ivan Anušić lani pokrenuo, sve ovo nema nekog smisla. Radi se o osnivanje ustanove koja će se baviti tim problemom sustavno i koji će se rješavati s više razine Županije i uz svu stručnu, financijsku i svaku drugu pomoć države. "Mislim da je to jedini način jer ovakvo parcijalno ponašanje, da svaka općina radi za sebe, nema smisla. Taj problem ozbiljno utječe na naše gospodarstvo jer nama je, osim poljoprivrede, glavna grana turizam. Rekao sam da svakoga tko na terasi nekog restorana na području naše općine predvečer od 17 sati pa nadalje u razdoblju od sredine lipnja do sredine kolovoza uspije pojesti večeru, ja častim tom večerom. Problem je zaista velik, ljudi koji se bave poljoprivredom strašno trpe jer je u plastenicima nemoguće raditi. To je ozbiljan problem koji zahtijeva ozbiljan pristup", otvoreno govori mladi načelnik Kramarić.

Ravnateljica Nastavnog zavoda Turić problem vidi i u tome što se mjere suzbijanja ne provode kontinuirano i u svim jedinicama lokalne samouprave. "Da bismo mogli reći kako populaciji komaraca kontroliramo brojnost, moramo je spustiti na puno niže granice, odnosno moramo ih bar tri godine larvicidima raditi, ali na cjelokupnom području. Nužno je povezivanje tretmana u svim jedinicama lokalne samouprave koje se protežu uz to kritično područje. Kada kroz nekoliko godina spustimo tu razinu populacije, onda je možemo održavati. Iako uspijevamo smanjiti brojnost na dva ili tri dana, to su vatrogasne mjere. Ako se tako nastavi, dugoročno neće biti dobro jer se taj biološki potencijal komaraca iz godine u godinu sve više povećava. Imat ćemo situaciju da ni adulticidnim tretmanima nećemo moći suzbiti", uvjerena je Turić.

Nužne su stoga promjene, kaže, moramo imati transformaciju dosadašnjeg načina kontrole komaraca i osigurati puno bolju platformu. Ono što neprestano želimo uvesti i što sada radimo na ostvarivanju preduvjeta za tu tzv. integriranu kontrolu komaraca gdje treba biti puno više zastupljena mjera suzbijanja u samom stadiju ličinke.


Tomislav Prusina
poruka
VAŽNO JE DA SE SVI UKLJUČE U AKCIJU

Grad Osijek potrošio 4,18 milijuna kuna
Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, kaže da je u proračunu za 2021. osigurano 4,5 milijuna kuna, a da je do sada za provedbu tretmana, monitoring i stručni nadzor utrošeno 4.177.613,83 kune. "Grad Osijek ove je sezone proveo ukupno 67 preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a; 16 larvicidnih tretmana na površini od 390 hektara, pet avionskih tretmana na površini od 5900 hektara, sedam ručnih tretmana na 233 hektara teško dostupnih zelenih površina, te 39 tretmana sa zemlje na površini od 28.349 hektara, ukupno tretirano u 2021. godini 34.872 hekatra", navodi Kristić. Trošak za kolovoz za sada je teško predvidjeti i on će, naravno, ovisiti o preporukama i intenzitetu djelovanja. Larvicidno tretiranje sa zemlje košta 90 kuna + PDV po hektaru, dimljenje sa zemlje 82 kune po hektaru površine, a 115 kuna iz zraka, uz dodatak troškova stručnog nadzora koji iznosi 10 posto.

"NE MOŽEMO TRETIRATI SVE POVRŠINE"
Općina Draž nema uvjeta za provođenje larvicidnih tretiranja, kaže načelnik općine Draž Stipan Šašlin, već se samo provode zaprašivanja. "Sa Županijom smo pristali ići u projekat osnivanja ustanove koja će se ozbiljno pozabaviti ovim problemom komaraca na našem području. Tretiramo svih šest sela i šest naselja po ulicama i godišnje Općinu to košta 200-tinjak tisuća kuna. Mi nemamo uvjeta niti možemo tretirati šume, Puškaš, Šarkanj jer su to goleme površine. Međutim, činjenica jest da bez rješavanja problema komaraca teško možemo računati na neki ozbiljniji razvoj kontinentalnog turizma, što nam je uz poljoprivredu vrlo bitna stavka", tvrdi Šašlin.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana