Sport
EUROPSKA VRATA ŠIROM OTVORENA

Osječani iskorak čekaju od 2017.: Ova je momčad sposobna zaustaviti Pogon
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Bijelo-plavi nakon tri godine frustracija imaju veliku priliku proći to prokleto 2. pretkolo u Europi

Nogometaši Osijeka večeras će protiv poljskog Pogona tražiti prvi plasman u 3. pretkolo europskog natjecanja nakon četiri godine. Te 2017. godine bijelo-plavi su dospjeli do play-off runde kvalifikacija za plasman u skupine Europske lige, gdje su prilično nesretno ispali od bečke Austrije.



Sljedeće tri sezone doživljavali su frustracije na europskoj sceni jer se 2. pretkolo pokazalo kao previsoka stepenica. Istina, uvijek su bili "tu negdje", ali su uvijek ostajali praznih šaka. Je li večeras kucnuo trenutak da se europska sudbina bijelo-plavih konačno promijeni?

Od početka


Prvi susret u Szczecinu možemo baciti u zaborav jer on kao da i nije odigran. Završio je bez pogodaka, a nova pravila UEFA-e koja više ne favoriziraju pogodak postignut u gostima tjeraju obje momčadi na pobjedu jer to je jedini put kojim se može izboriti plasman u 3. pretkolo Konferencijske lige. U prijašnjim okolnostima Poljacima bi za to bio dovoljan bilo koji remi u kojem bi bilo pogodaka, a ovako im kao i Osijeku igra samo pobjeda. To pravilo u velikom će dijelu skinuti teret i s osječke momčadi jer eventualni primljeni pogodak neće značiti glavobolje kakve bi donio prema starim pravilima.

- Ne razmišljamo o novom pravilu jer mi uvijek igramo na pobjedu bez obzira na to tko je s druge strane terena. Imamo pobjednički gard, pokazali smo to i u Splitu, gdje smo preokrenuli rezultat nakon što je Hajduk došao u vodstvo. Tako ćemo i večeras poduzeti sve kako bismo došli do pobjede - kaže Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

U prvoj utakmici Osijek se baš nije iskazao u napadačkom dijelu, pa će ovaj put morati biti mnogo konkretniji na tom planu ako želi nastaviti svoj europski put.

- Imali smo određenih problema na tom planu u prvom susretu. No zato smo odlično zatvorili dobre strane igre suparnika. Pogon je neugodna momčad, posebno u napadu jer njihovi ofenzivni igrači često mijenjaju pozicije, što nije uvijek lako kontrolirati. Mi smo to u Szczecinu radili jako dobro. Taj dio trebamo ponoviti, a napadački trebamo biti konkretniji i poduzetniji. Ne sumnjam kako ćemo to i biti. Pogon je dobra momčad koja ima jasnu ideju igre, pa ih treba uvažavati - smatra trener bijelo-plavih, pa dodaje:

- Trebamo biti agresivni, disciplinirani i, što je najvažnije, kompaktniji nego u Splitu.

Otpao Žaper


Što se momčadi tiče, pojavili su se prvi problemi. U derbiju protiv Hajduka stradao je Mihael Žaper, koji je u jednom od brojnih duela s Krovinovićem zadobio jak udarac u mišić, zbog kojeg će propustiti susret s Pogonom. Na njegovo mjesto najvjerojatnije će "uskočiti" Nejašmić, a Jugović bi zauzeo mjesto u sredini terena. Postoji opcija u kojoj bi Jugović zauzeo mjesto zadnjeg veznog, a Pilj dobio priliku uz Kleinheislera u sredini.

- Žaper je nažalost otpao, ali imamo mi dovoljnu širinu u igračkom kadru kojom možemo nadoknaditi svaki izostanak. Bez obzira na taj hendikep, očekujem da će momčad biti na visokoj razini te izboriti plasman u sljedeću rundu - kaže Bjelica.

Ta je promjena uvjetovana višom silom, no nakon derbija u Splitu mogla bi se dogoditi poneka rotacija zbog forme. Starteri u posljednja dva susreta baš nisu oduševili u prvom dijelu, a pričuvne snage posebno su se iskazale u susretu protiv Hajduka kada su donijele važan poticaj u rezultatskom preokretu. Zato je pitanje hoće li netko od tih igrača koji su na Poljudu ušli s klupe večeras dobiti priliku od prve minute.

- Moram priznati kako sam prije susreta s Hajdukom na jednom od treninga u Mravincima bio jako zadovoljan načinom na koji su radili ti igrači koji nisu bili u prvom planu. Kad sam to vidio, znao sam kako smo na pravom putu. Dečki koji su ušli s klupe protiv Hajduka dali su nam važan poticaj na putu prema pobjedi, pa nije isključeno kako će neki od njih početi susret protiv Pogona. Vidjet ćemo, ali budite sigurni kako ćemo na teren poslati momčad koja će biti u stanju ispuniti naše taktičke i rezultatske ciljeve - kaže Bjelica.

Priliku bi prije svih dobio Petar Bočkaj, koji je u Splitu izgledao odlično.

- Pero je strpljiv, odlično radi i čeka svoju priliku. Protiv Hajduka je donio puno dobrih stvari u ofenzivi. Bio je konkretan i vrlo raspoložen. On je svakako opcija - ostaje tajnovit trener bijelo-plavih.

Uzbudljiv potencijal je i u nogama Amera Hiroša, ali on još nije spreman početi susret, ali dobro je znati kako ulaskom s klupe, vragolijama s loptom u nogama za koje je sposoban, može donijeti novu energiju.

Opet, kao i uvijek, najmanje je važno tko će, nego kako će Osijek igrati. Razlika u kvaliteti igrača na nekim pozicijama doista je minimalna, pa je Bjelici najvažnije osjetiti tko će te večeri biti raspoložen za igru. Pozornica za novi uspjeh bijelo-plavih je postavljena. Navijači će biti tu za pružanje podrške, pa će, toplo se nadamo, prokletstvo 2. pretkola konačno postati stvar prošlosti...



Dalibor Keler
drugo pretkolo
OSIJEK IMA PRILIKU SKINUTI PROKLETSTVO

Mile Škorić

kapetan NK Osijek

Stalno smo isticali koliko su nam nedostajali naši navijači. Sada ćemo imati njihovu podršku, vjerujem u dobro popunjene tribine Gradskog vrta, što će sigurno za nas na terenu biti dodatna inspiracija

Nenad Bjelica

trener NK Osijek

Cilj je Pogon držati pod kontrolom kao u prvom susretu, ali i odigrati bolju utakmicu na napadačkom planu u odnosu prema tom susretu u Szczecinu. Imali smo određenih problema u prvim poluvremenima utakmica s Pogonom i Hajdukom, ali vjerujem kako su dečki shvatili gdje su griješili, pa se to večeras neće ponoviti.

OSIJEK - POGON

Početak: 21 sat

       Ivušić       Stipica

       Miloš       Bartkowski

       Škorić       Triantafyllopoulos

       Lončar       Zach

       Jurčević       Mata

       Nejašmić       Dabrowski

       Jugović       Kozlowski

       Kleinheisler       Drygas

       Bočkaj       Gorgon

       Bohar       Kurzawa

       Mierez       Zahovič

Stadion: Gradski vrt

Kapacitet: 18.856

Sudac: Luis Godinho (Portugal)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike