Sport
BARBARA MATIĆ

Užasno mi je žao, bila sam vrlo blizu olimpijske medalje
Objavljeno 28. srpnja, 2021.
Svjetska prvakinja u džudu poražena je u borbi za broncu od Ruskinje Taimazove zlatnim bodom

Japan je domovina džuda, a dvorana Nippon Budokan, u kojoj se održavaju borbe na Olimpijskim igrama, onda je "hram džuda", nešto slično kao Wembley u Londonu.

Sagrađena za vrijeme prvih Olimpijskih igara kojima je domaćin bio Tokio 1964. godine. U njemu su nastupali brojni izvođači, prvi među njima i Beatlesi 1966. godine, a bili su u njoj i Bob Dylan, Eric Clapton, Kiss, Duran Duran, Ozzy Osbourne, Deep Purple. U Nippon Budokanu 1980. godine ABBA je zaključila svoju posljednju turneju. "The winners take it all". Pobjednik uzima sve, pjevala je ABBA, a otprilike s tom krilaticom ulaze i džudašice i džudaši na tatamije. Olimpijska medalja ovdje je sve.

Nadala joj se i Barbara Matić. Splićanka, koja je prije mjesec i pol dana postala svjetska prvakinja, a kada već spominjemo Beatlese, treba reći da je tada Barbara u finalu svladala japansku džudašicu Yoko Ono! Ovaj put pobjednica koja je uzela sve bila je Japanka Arai Chizuru, dok je naša Splićanka ostala na korak do bronce.

U Nippon Budokanu krenula je ipponom protiv imenjakinje iz Portugala Barbare Timo. Potom je u četvrtfinalu poražena od Austrijanke Michaele Pollers sa samo 1:0. Tako je izgubila prigodu za novo zlato. Izgubila ga je i Austrijanka, ali tek porazom u finalu. Popravni je Splićanka imala u repasažu gdje je novim ipponom riješila meč s Talijankom Alice Bellandi. U odlučujućem meču za broncu nije iskoristila iscrpljenost i ozljedu Ruskinje Madine Taimazove. Premda je meč otišao u "extra time" tamo je nakon minute i pol zlatnim bodom slavila Ruskinja, iskoristivši jednu neopreznost naše džudašice.

- Bila sam blizu olimpijske medalje. Mislim da sam u prve četiri minute bila bolja od nje. A sad mi je jako, jako žao. Protiv Austrijanke sam izgubila zbog neopreznosti i uvijek je s njom bilo vrlo gusto. Cijeli dan sam se dobro osjećala, ali sad moram čekati tri godine - kazala je kroz suze Matić, kojoj su ovo druge Olimpijske igre.

Prije četiri godine u Riju de Janeiru završila je daleko od postolja. Ove godine ostala je na korak do, a u Parizu, vjerujemo, učinit će taj konačni iskorak. Nije ni u "domovini džuda" propala prigoda za prvu hrvatsku medalju u tom sportu na Olimpijskim igrama. Danas u kategoriji do 78 kilograma nastupa Karla Prodan, a Ivana Marinić u kategoriji više od 78 kg nastupa u petak.

- Moja izvedba nije bila dovoljno dobra za medalju, pa će ostale cure to morati popraviti. Karla bi mogla do medalje, a Ivana ima težak ždrijeb, prognozirala je Barbara Matić nastup svojih kolegica.


Krešimir Lacković
HRVATSKE DŽUDAŠI(CE) NA OI-ju
Montreal 1976. - 95 kg: Goran Žuvela (eliminiran u 2. krugu kvalifikacija)

Moskva 1980. - 71 kg: Vojo Vujević (eliminiran u 1. krugu kvalifikacija)

London 2012. - 81 kg: Tomislav Marijanović - ispao u eliminacijskom krugu

- 63 kg: Marijana Mišković - ispala u eliminacijskom krugu)

Rio de Janeiro 2016. - 70 kg: Barbara Matić - izgubila u prvom kolu

Tokio 2020. - 70 kg: Barbara Matić izgubila za treće mjesto

Najčitanije iz rubrike