Sport
OSIGURANA MEDALJA U TENISU

Idealan scenarij - hrvatsko finale, našima zlato i srebro
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Nakon 17 godina čekanja u Hrvatsku će stići još jedna olimpijska teniska medalja

Hrvatski će tenis nakon raspleta turnira u igri muških parova imati još jednu olimpijsku medalju. Ili možda dvije. Na Igrama u Barceloni Goran Ivanišević osvojio je dvije bronce, u singlu te u paru s imenjakom Prpićem, Ivan Ljubičić i Mario Ančić su u Ateni također osvojili brončanu medalju u paru, a u Tokiju je medalja sigurna. U najgorem slučaju, da oba naša para izgube u polufinalu, Hrvatska će imati broncu. U najboljem slučaju, hrvatski tenis bit će bogatiji za zlatnu i srebrnu medalju budući da se parovi Nikola Mektić/Mate Pavić i Marin Čilić/Ivan Dodig mogu sastati tek u finalu.



Razočarani Japanci


Nikola Mektić i Mate Pavić kormilare ždrijebom kako dolikuje prvim nositeljima i najboljem teniskom paru na svijetu. U četvrtfinalu olimpijskog turnira sa 6:3, 6:3 eliminirali su japansku kombinaciju Keija Nishikorija i Bena McLachlana. Mektić i Pavić nisu imali previše problema protiv domaćih uzdanica, meč je trajao sat i osam minuta, a naša kombinacija posao je odradila bez previše stresova.

- Imamo medalju, to je najvažnije. Onaj tko misli uzeti zlato mora pobijediti oba hrvatska para, a to će biti jako, jako teško. Bilo je teško protiv Japanaca, iako se rezultatski čini lako. Uspjeli smo brejknuti Nishokorija, nije da oni nisu imali šanse, ali smo opet bili dobri u završnicama, a to je nešto što nas kvalitetom izdvaja od ostalih parova - komentirao je novu pobjedu splitski dio para Mate Pavić.

Mektića i Pavića u polufinalu čekaju Amerikanci Austin Krajicek i Tennys Sandgren. Nisu zvučna, ali su opasna kombinacija.

- Ja sam već jednom gubio od tog para, iako možda na papiru ne izgledaju kao senzacionalan par. Znam da su jako dobri prijatelji, očito imaju kemiju i igraju dobro u Tokiju - dodao je Mektić.

No koliko god netko bio dobar, Pavić i Mektić su još bolji. Uostalom, oni su trenutačno najbolji dvojac u muškim parovima svjetskog tenisa.

Kumovi zadovoljni


U polufinalu su i kumovi iz Međugorja Marin Čilić i Ivan Dodig. Kumovi su u četvrtfinalnom dvoboju pobijedili favorizirani britanski par Andy Murray/Joe Salisbury sa 4:6, 7:6 (2), 10:7 nakon dva sata i 15 minuta igre u Ariaki Centru. Polovinom meča nije dobro izgledalo za hrvatski par, Britanaci su imali 6:4 i 4:2, a onda je krenuo preokret. Čilić i Dodig našli su neku novu kemiju, ubacili u veću brzinu i kroz dva tie-breaka stigli do pobjede. U polufinalu Međugorci igraju s novozelandskim parom Michael Venus/Marcus Daniell, a obojici je važno samo jedno. Ostvariti novu pobjedu i osvojiti medalju.

- Još nas mali korak dijeli od medalje. Ovo je bio jako, jako težak meč jer su oni u strašnoj formi. Imali smo pogreške u igri, ali to je očekivano zbog velikog respekta. Vjerovali smo i nakon izgubljenog prvog seta i 4:2 za njih u drugom, sve smo sami morali zaraditi jer nam Andy i Joe praktički ništa nisu dali. Da smo odigrali i mrvicu slabije, bili bismo poraženi - kazao je Čilić kojemu su ovo četvrte olimpijske igre i prvo izboreno polufinale.


Ivana Liović
Jurak i Dodig zaustavljeni na startu
Darija Jurak i Ivan Dodig završili su u srijedu svoj nastup na teniskom turniru mješovitih parova na Olimpijskim igrama. Bolji od njih su nakon sat i 38 minuta igre sa 5:7, 6:4, 11:9 bili Rusi Anastasia Pavljučenkova i Andrej Rubljev. Dodig i Jurak su u prvom setu jednom izgubili svoj servis, ali su se vratili, uzeli Rusima dva puta početni udarac i dobili ga sa 7:5. No ostatak meča bio je u znaku Rusa. U odlučujućoj dionici, u super tie-breaku Jurak i Dodig su gubili, ali uspjeli su spasiti četiri meč-lopte za izjednačenje 9:9, ali su Rusi ipak na kraju upisali pobjedu.

Najčitanije iz rubrike