Osijek
EUROPSKI DRAMSKI SUSRETi MLADIH

Nadahnuti urbanom džunglom
Objavljeno 28. srpnja, 2021.
Interkulturalne radionice pod vodstvom su renomiranih europskih dramskih pedag

Europski dramski susreti otvoreni su ovoga tjedna na terasi Kulturnog centra Osijek. Naš je grad od 25. srpnja do 2. kolovoza domaćin ovogodišnjeg EDERED-a - Europskih dramskih susreta, koji se ove godine, zbog pandemijskih razloga, održavaju na više lokacija diljem Europe, a inače se, još od 1987., održavaju svake godine u drugoj zemlji.


Sudionici EDERED-a, redom mladi zaljubljenici u kazalište i njihovi mentori, javljali su se preko videolinka iz Belgije, Velike Britanije, Švicarske i Grčke i tako pokazali zajedništvo u ovogodišnjoj (isključivo) geografskoj dislociranosti Susreta. EDERED okuplja mlade zaljubljenike u dramu i kazalište koji kroz program interkulturalnih radionica pod vodstvom renomiranih europskih dramskih pedagoga razmjenjuju ideje i iskustva. Nakon Švedske, Finske, Turske, Belgije, Velike Britanije, Austrije, Malte, Švicarske… Edered se poslije 18 godina vraća u Hrvatsku (2003. domaćin je bio Pazin), i to upravo u Osijek.
Zbog pandemije COVID-19 ovogodišnji Europski dramski susreti održavaju se u posebnim uvjetima, na jedinstvenu temu, Urbana džungla, sudionici iz različitih zemalja sudjelovat će na radionicama u svojim zemljama (Bruxelles (Belgija)/Turgi (Švicarska)/Thessaloniki (Grčka), a svoje će aktivnosti i finalne radove međusobno prezentirati preko videolinka.
U našemu se dijelu dramske Europe, u Osijeku, okupilo 14 mladih iz Hrvatske i Mađarske. Oni će zajednički, tijekom osam dana, također na temu Urbane džungle, sudjelovati na radionicama. Jedna od osobitosti EDERED-a je omogućiti sudionicima rad s najboljim europskim kazališnim i dramskim stručnjacima i razvijati ljubav prema dramskoj umjetnosti.
Radionice se održavaju u prostoru Kulturnog centra Osijek, ali i na brojnim lokacijama u gradu gdje mladi dramci sa svojim mentorima (lako) pronalaze inspiraciju - upravo je Osijek najbolji predstavnik koncepta Urbane džungle kao grad posve uklopljen u prirodu, i u suradnji s njom, grad koji se urbano razvija u suživotu sa svojim prirodnim okolišem. Također, Osijek je grad bogate teatarske tradicije i vrijednih postignuća u dramskoj pedagogiji, kao i sveučilišni grad s Akademijom za umjetnost i kulturu.

Završni radovi sudionika EDERED-a iz svih dijelova Europe prezentirat će se na ceremoniji zatvaranja, u subotu, 31. srpnja u Osijeku, a bit će to važan dio i trodnevne manifestacije U gostima, koja će prostor oko Kulturnog centra Osijek od 30. srpnja do 1. kolovoza učiniti otvorenim prostorom međusobnog kreativnog susreta mladih s građanima kroz zabavne edukativno-glazbeno-scenske sadržaje, javlja Ana Marić Laušin iz Kulturnog centra Osijek.

Ivana Rab Guljaš

Možda ste propustili...

UGOVOR OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE I HUP-A

Za usavršavanje menadžera - 30.000 kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAMOZAPOŠLJAVANJE: IZ ŠEĆERANE U VLASTITI OBRT

Hrvoje nudi hot dog s kotača

2

CROATIA AIRLINES I ZL OSIJEK

Od 15. studenoga dva će se puta tjedno letjeti iz Osijeka u München

3

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA RIJEKE DRAVE

U petak svi na Dravu kod katakombi na fišijadu, utrku, kulturno-zabavni program...