Osijek
KOLONIJA ERNESTINOVO BEZ KONCERATA

U Parku skulptura kipari i slikari
stvarat će od 2. do 7. kolovoza
Objavljeno 28. srpnja, 2021.
Na žalost mnogih koji rado dolaze na tradicionalno ljetno kulturno događanje u Ernestinovu - Kiparsku koloniju - ni ove godine neće biti zabavnog sadržaja, već samo onaj stvaralački, kulturni. Načelnica Marijana Junušić kaže da će izostati sve na što su posjetitelji naviknuli, zbog koronavirusa, dakako.

- Kolonija traje od 2. do 7. kolovoza. Najveće je to okupljanje kipara naivaca u Europi, i zbog našeg se jedinstvenog umjetničkog stvaralaštva iznova sastajemo u ernestinovačkom Parku skulptura. Iznimno smo zahvalni našim kiparima što s toliko entuzijazma, požrtvovnosti i truda rade skulpture u maniri naive u starom slavonskom hrastu. Drago nam je što su i ovaj put s nama djeca jer su ona naša budućnost kroz rad kolonija, ali isto tako i kroz cjelogodišnji rad s kiparima koji ih podučavaju, prenoseći umijeća i znanja s generacije na generaciju - kazala je Marijana Junušić na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Ernestinovu.

Konferenciji su nazočili i tajnik Likovne udruge Petar Smajić Romeo Junušić te predsjednik Udruge Mato Tijardović i njegov zamjenik Ivica Tolić.

- Sve je spremno za 48. Kiparsku i slikarsku koloniju, pozvali smo 12 kipara i sedam slikara. Ove godine tema su lov i ribolov, Radit ćemo u parku, materijal nam je hrastovina. Zahvaljujem svim sponzorima koji su nam pomogli, najviše Općini Ernestinovo koja nas najviše financira i najviše se založila za našu koloniju - kazao je Mato Tijardović, osnivač Kolonije, i podsjetio kako je umjetničko stvaralaštvo postalo tradicija.

- Na moj prijedlog pristale su tada institucije i vlasti da napravimo Koloniju, pozvao sam Petra Smajića koji je pristao na sudjelovanje iako je bio bolestan. Pomogao je iako nije mogao raditi na Koloniji, obilazio nas je. Bio je veliki čovjek - podsjetio je Tijardović. D. Pejić
NOVI PARK POSTAO OKUPLJALIŠTE
Moći će se doći pogledati kako nastaje nova serija drvenih kipova i slika koja će krasiti Galeriju Petra Smajića i park. "Još malo očekujemo veliki jubilej, 50. Koloniju za koju se priprema monografija. Na ovoj koloniji imamo i djecu, naš podmladak koji radi s nama kiparima i slikarima. Bit će troje djece koja će kipariti i četvoro djece koja će slikati uz svoje voditelje. Oni će biti s nama čitav tjedan, to je praksa već par godina i vrlo nam je drago što su se i djeca uključila koja su vrijedna i jako lijepo rade. Očekujemo da će nakon nas doći dobar naraštaj kipara i slikara u Ernestinovu i da će Kiparska kolonija opstati najmanje stotinu godina", kazao je Ivica Tolić. Nove umjetnine krasit će galerijske prostore i novi park u središtu koji je postao novo okupljalište ljudi gostiju.

Najčitanije iz rubrike