Osijek
SPOMENDAN SVETOG IGNACIJA LOJOLSKOG

Osnivač Družbe Isusove karijeru počeo kao vojnik
Objavljeno 29. srpnja, 2021.

Katolička Crkva u subotu (31. srpnja) obilježava spomendan sv. Ignacija Lojolskog, utemeljitelja Družbe Isusove. Posebno će biti svečano u crkvama koje vode oci isusovci. U Svetištu Srca Isusova u Stepinčevoj ulici 27 uoči ovog spomendana održava se posebna devetnica.



Ovaj se katolički svetac rodio kao Eneko Lopez Loiolakoa 1491. u obitelji nižeg plemstva u Baskiji u dvorcu Loyola. U to su vrijeme Španjolskom vladali katolički vladari Izabela Kastiljska i Ferdinand Aragonski. Njih su dvoje dovršili rekonkvistu, odnosno oslobađanje Španjolske od islamske okupacije, te naredili protjerivanje Maura i Židova, a financiranjem putovanja Kristofora Kolumba koji je otkrio Ameriku Španjolskoj je osiguran status velesile. U tom vremenu prepunom nasilja mladi Eneko postaje profesionalnim vojnikom sa 17 godina. Sve do svoje 26. godine bio je "očaran ispraznostima svijeta", kako će sam priznati u svojoj Autobiografiji, "žudeći za slavom".

U tome trenutku ništa nije ukazivalo na to da bi ovaj čovjek jednog dana mogao postati svećenik, osnivač jednog od najmoćnijih redova u Katoličkoj Crkvi, predvodnik Protureformacije i, naposljetku, katolički svetac. No ubrzo se dogodila prekretnica. U Bitci kod Pamplone 1521. teško je ranjen. Topovsko je zrno mladom satniku smrskalo nogu. Nakon više bolnih operacija, rađenih u to vrijeme bez anestetika, završio je vojničku karijeru. Do kraja života je šepao. Dolazi u doticaj s duhovnim štivom. Knjiga koja mu je primijenila život bila je De Vita Christi teologa i kartuzijanca Ludolfa Saskog.

Prošlo je točno 500 godina od obraćenja sv. Ignacija. Ovo je ime latinska inačica njegova rođenog imena. Isusovci su upravo počeli s proslavljanjem jubilarne Ignacijeve godine 2021. - 2022. Nakon dugog duhovnog puta, koji je uključivao hodočašća u Montserrat i Svetu zemlju te studij teologije i filozofije, sv. Ignacije zajedno s još šestoricom istomišljenika 1535. osniva u Parizu redovničku zajednicu Družbu Isusovu. Ono po čemu će ostati zauvijek poznat njegove su duhovne vježbe koje isusovci i vjernici koji pohađaju njihove crkve i danas rado primjenjuju.

Kada spominjemo Družbu Isusovu, valja reći da je sadašnji papa Franjo pripadnik ovog reda, a u Osijeku djeluje Isusovačka klasična gimnazija.

D.Celing
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike