Regija
DODIJELJENI CERTIFIKATI "PROIZVOD HRVATSKOG SELJAKA"

Na tržnici u Vukovaru velika
ponuda domaćih proizvoda
Objavljeno 28. srpnja, 2021.
VUKOVAR



Na vukovarskoj je gradskoj tržnici najveća gužva srijedom i subotom, kada uglavnom svih 80-ak gospodarskih subjekata, koliko ih tamo prodaje, od ranoga jutra svoje proizvode nudi kupcima.



Kako bi posebno istaknuli domaće poljoprivredne proizvođače, gradska je uprava četvrti put organizirala dodjelu certifikata "Proizvod hrvatskog seljaka". Njih 17 je dobilo certifikat, a uručio im ga je dogradonačelnik Filip Sušac, poručivši kako na taj način žele poticati lokalnu proizvodnju i dati dodatnu vrijednost proizvođačima. Podsjetio je kako je u ovoj godini Grad Vukovar dodijelio gotovo milijun kuna poljoprivrednicima.



Dodjela certifikata tek je na kratko odvojila proizvođače od ugodne komunikacije s brojnim kupcima, no svi s kojima smo razgovarali istaknuli su kako im certifikat puno znači, jer na pravi način vrednuje njihov rad.



Branislav Vujković poljoprivredom se bavi od 15. godine života, a da se radi o dobro uhodanom obiteljskom poslu potvrđuje podatak kako je njegov sin preuzeo OPG.



- Poljoprivrednom se proizvodnjom bavio i moj otac, pa se može reći kako je naša obitelj više desetljeća okrenuta isključivo poljoprivredi, od koje se, uz puno rada, može pristojno živjeti. Imamo ratarstvo, povrtlarstvo i maline, zadovoljni smo prodajom i na tržnici nam uglavnom prilaze stalne mušterije koje vjeruju u kvalitetu svega što prodajemo - naveo je, dodavši kako se Vukovarci sve više okreću domaćim proizvodima.



Kristina Barković pojasnila je kako se obiteljski poljoprivredom bave desetak godina.



- Roditelji su u mirovini i ovo im je dodatni prihod. Pomažem im koliko stignem uz svoj posao. OPG je registriran na oca, na tržnici prodajemo 7-8 godina i ne možemo se požaliti na interes kupaca. Ovaj certifikat doživljavam kao svojevrsno priznanje za naš rad, odnosno jasnu potvrdu kako se doista bavimo poljoprivredom, jer nam članovi povjerenstva dolaze u provjeru kako bi utvrdili proizvodimo li doista sve ono čime smo naveli da se bavimo - naglasila je.



Josip Tomaš mladi je vukovarski poljoprivredni proizvođač koji je taj posao naslijedio od roditelja. Rekao je kako cijela obitelj živi od poljoprivrede, s tim da na tržnici prodaju posljednjih 12 godina.



- Zadovoljan sam, imamo stalnih kupaca, ali uvijek nam dođe i netko novi. Od ovoga se posla itekako može živjeti, međutim treba znati kako radnoga vremena nemamo i da bi se u poljoprivredi opstalo, treba raditi po cijeli dan. Ovaj certifikat će ljudima pokazati tko na tržnici prodaje domaće proizvode - rekao nam je Josip te na upit imaju li konkurenciju u velikim trgovačkim lancima odgovorio kako lokalni proizvođači s kvalitetnim proizvodima nemaju problema s prodajom.



Organizaciju certificiranja i dodjele oznake kojom se jamči podrijetlo proizvoda provodi Udruga hrvatskih tržnica od 2006. godine, s tim da je certificiranje za proizvođače besplatno. D. Korpoš
KONSTANTAN BROJ PRODAVAČA
Igor Antolović, pročelnik Službe - upravitelj vlastitog pogona, pojasnio je kako postupak certificiranja nije kompliciran. “Dovoljno je da proizvođač ima registriran OPG i sam proizvodi. Naše povjerenstvo obiđe sve proizvođače, pregleda površine na kojima proizvode i potom izdaje certifikat. Kontroliramo ih tijekom cijele godine, a certifikat vrijedi godinu dana i potom se prema istom principu obnavlja. Na tržnici imamo oko 80 gospodarskih subjekata od kojih je 50-ak na klupama. Raduje nas što je broj onih koji prodaju konstantan”, izjavio je.

Certifikat građanima jamči da na tržnici kupuju proizvode uzgojene i proizvedene isključivo na domaćem tlu

Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike