Osijek
ISPRED ZAGREBA, RIJEKE I SPLITA

Osijek je predvodnik u zelenoj tranziciji
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Grad na Dravi, s pomoću nepovratnih sredstava, uvodi stanice javnih bicikala na 25 lokacija, navodi Studija

Osijek je već odavno prepoznat kao grad parkova, kao zeleni grad koji je bio dobitnik nekoliko prestižnih nagrada s ekološkim predznakom. Na svu sreću, kada je zeleno u pitanju, Osijek je i danas predvodnik u - zelenoj tranziciji.

A što je zelena tranzicija? Pojednostavljeno, nastojanje je to u pretvaranju klimatskih i ekoloških izazova u prilike, ostvaruje se prelaskom na čistu energiju, poticanjem zelenih i plavih ulaganja, dekarbonizacijom zgrada, razvojem kružnog gospodarstva, jačanjem samodostatnosti u proizvodnji hrane, razvojem biogospodarstva te očuvanjem i obnovom ekosustava i bioraznolikosti.

Među prioritetima

Radi doprinosa boljem razumijevanju stvarnog stanja, potreba i planova hrvatskih gradova za zelenu (energetsku) tranziciju, konzultantska je tvrtka Apsolon izradila Analizu spremnosti hrvatskih gradova na zelenu (energetsku) tranziciju, prvo istraživanje tog tipa u Hrvatskoj. Glavni su ciljevi studije bili istražiti spremnost 20 najvećih hrvatskih gradova za zelenu tranziciju te dati uvid u aktualno stanje u području energetike. Od slavonskih gradova u Studiju su bili uključeni Osijek u kategoriji velikih gradova, Slavonski Brod u kategoriji srednjih gradova te Vinkovci, Đakovo i Vukovar u posebnoj kategoriji malih gradova.

Rezultat je pokazao kako je Osijek prepoznat kao najspremniji među velikim gradovima u Hrvatskoj za zelenu (energetsku) tranziciju, dok je među malim gradovima, s manje od 35 tisuća stanovnika, to Đakovo.

Za neke iznenađenje, za one koji poznaju situaciju u Osijeku baš i ne, jer potvrda je to onoga što gradska administracija radi već niz godina, a i Ivan Radić, kao novi gradonačelnik, zelenu, a posebice digitalnu transformaciju gradske uprave, stavlja visoko među svoje prioritete.

Navedeno se istraživanje temeljilo na analizi pet različitih indeksa: strateško energetsko planiranje, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, potrošnja energije u sektoru zgradarstva, potrošnja energije u sektoru prometa i potrošnja energije u sektoru javne rasvjete, a zaključno je napravljen kompozitni indeks kojim su definirani i gradovi prvaci.

Tako je prema kompozitnom indeksu od 3,30 Osijek daleko nadmašio konkurente, slijede ga Rijeka (2,60), Zagreb (2,20) i Split (1,90). Osijek je samostalno najbolji u potrošnji energije u sektoru javne rasvjete, u kategoriji strateškog energetskog planiranja dijeli prvo mjesto s Rijekom i Zagrebom. Osijek je drugi prema proizvodnji energije iz obnovljivih izvora energije na području grada, sa Zagrebom dijeli drugo mjesto u sektoru prometa, dok je najlošiji, treći, prema potrošnji energije u sektoru zgradarstva, odnosno potrošnji energije u javnim zgradama na području grada te trošku za energente i emisijama CO2.

Dobra praksa

Osim analize aktualnog stanja, studija daje i prikaz primjera dobre prakse kojima je ideja inspirirati ostale gradove na uključivanje u zelenu tranziciju.

Konzultanti Apsolona na primjeru Osijeka izdvajaju razvijenu vrlo kvalitetnu stratešku podlogu za uvođenje energetski učinkovite i ekološki prihvatljivije gradske infrastrukture. Rješenje koje je trenutačno u izradi je rekonstrukcija zastarjele javne rasvjete kroz model modernizacije i primjene mjera za uštedu električne energije za javnu rasvjetu u iznosu od 75 posto, povećanja sigurnosti cestovnog prometa, smanjenja svjetlosnog onečišćenja i emisije štetnih plinova.

- Grad na Dravi, inače prepoznat po biciklistima, s pomoću nepovratnih sredstava uvodi stanice javnih bicikala na 25 lokacija čije će korištenje biti moguće preko mobilne aplikacije. Projekt, u iznosu od devet milijuna kuna, osigurat će 125 mehaničkih i 50 električnih bicikala, navodi se u ovoj zanimljivoj studiji.

Evo podataka i za ostale slavonske predstavnike. Đakovo je zauzelo prvo mjesto u kategorijama potrošnja energije u sektoru zgradarstva i sektoru javne rasvjete, dok je u kategoriji strateškog energetskog planiranja prvo mjesto podijelilo s Koprivnicom. Kao najbolji u kategoriji proizvodnje energije iz obnovljivih izvora među gradovima istaknuli su se Vinkovci, koji su zauzeli uvjerljivo prvo mjesto. Prema rezultatima istraživanja, grad Slavonski Brod treba uložiti dodatne napore kako bi pojačao svoju spremnost u pogledu zelene (energetske) tranzicije, s obzirom na to da je, prema kompozitnom indeksu, ostvario najlošiji rezultat među svih 20 promatranih gradova.

Dario Kuštro

IVAN RADIĆ GRADONAČELNIK OSIJEKA

PAMETNI GRAD: MOBILNOST KOJA NE OVISI O OSOBNIM VOZILIMA

 

Jedan od svojih prvih nastupa kao čelni čovjek grada Osijeka Ivan Radić imao je na konferenciji Udruge gradova gdje je izlagao upravo o nužnosti transformacije.

- Pametni grad svakako uključuje i upravljanje svim gradskim sustavima s jednog (mrežnog) mjesta kako bi se cijeli sustav učinio efikasnijim i boljim. Smanjenje prometnih gužvi može se postići upravljanjem sustavom semafora u realnom vremenu i preusmjeravanjem prometa na alternativne pravce. Također, sigurnost građana i imovine može se značajno povećati korištenjem pametnih kamera na javnim gradskim površinama. Gospodarenje otpadom može biti efikasnije ako su mjesta skupljanja otpada umrežena s gradskom komunalnom tvrtkom, a sustav javnih parkirališta može biti unaprijeđen korištenjem novih tehnologija, prvenstveno kamera koje su povezane sa sustavom iz kojega se može vidjeti gdje ima slobodnih parkirališnih mjesta u realnom vremenu. Kad na to dodamo sustav javnih bicikala ili dijeljenje električnih automobila, koje je već zaživjelo, dobit ćemo potpuno novu situaciju s mobilnosti u gradu koja više neće biti toliko ovisna o osobnim vozilima - istaknuo je tom prigodom Radić.

Rekao je kako je nužno i potpuno preokrenuti način razmišljanja o pružanju gradskih usluga građanima. Svi zaposlenici gradske uprave, od gradonačelnika, zamjenika, pročelnika do svakog službenika, tu su na usluzi građanima kao što su pružatelji usluga na raspolaganju svojim klijentima u svakoj uslužnoj djelatnosti u realnom sektoru.

- Nužno je da su sve informacije dostupne, a sustav jednostavan za korištenje kako bi ga uspješno mogao koristiti što veći broj građana - naglasio je Radić.

Najčitanije iz rubrike