Mozaik
VRIJEDNO ISKUSTVO MLADIH OSJEČANA

Tri dana u Cannesu Adriana Ravlića i Mateja Sudarića
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Veliki smo fanovi fikcije, znanstvene fantastike i obojica volimo Tarantina

Nedavno završeni 74. Filmski festival u Cannesu ostat će zapamćen po mnogim stvarima, ponajviše po završnoj ceremoniji dodjele nagrada tijekom koje je predsjednik žirija Spike Lee nespretno prerano otkrio dobitnika Zlatne palme, i to u dva navrata. U Hrvatskoj je posebno odjeknula vijest o velikom uspjehu redateljice Antonete Alamat Kusijanović s filmom "Murina", a ovogodišnje izdanje jednog od najprestižnijih svjetskih filmskih festivala zasigurno će u dugom i lijepom sjećanju ostati i dvojici Osječana. Adrian Ravlić, vlasnik tvrtke za računalnu multimediju i njegov najbolji prijatelj Matej Sudarić, student filmske dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, otputovali su u Cannes zahvaljujući programu "Tri dana u Cannesu" namijenjenom mladim filmskim entuzijastima s ciljem da se pobliže upoznaju sa svijetom šoubiznisa i filmskog nagrađivanja.



Kinodvorane


Adrian i Matej upoznali su se u Jezičnoj gimnaziji, a prijateljstvo je, kako kažu, krenulo preko "Gospodara prstenova", čiji su veliki obožavatelji.

- Veliki smo fanovi fikcije, znanstvene fantastike i obojica volimo Tarantina, tako da smo se stilski našli u filmu i serijama, odnosno u cijelom tom svijetu ekraniziranog šoubiznisa. Matej je 2016. bio predstavnik Hrvatske u mladom žiriju na festivalu u Veneciji, gdje je stekao odlično iskustvo, što je bio neki lajtmotiv da se prijavimo na "Tri dana u Cannesu". Pomislili smo zašto ne bismo pokušali te da imamo što reći o nama i pokazati. Bili smo gotovo uvjereni da će nas prihvatiti - priča Adrian.

U motivacijskom su pismu naveli razloge zbog kojih žele posjetiti Filmski festival u Cannesu, ali i svoja zajednička filmska iskustva u autorskom pogledu, a potvrdni odgovor iz Francuske uslijedio je vrlo brzo.

- Pretpostavljam da su najviše cijenili to što smo imali nekog iskustva na setovima, kao i vrsno znanje engleskog jezika. Naveli smo naše filmove "Lord of Disobedience" i "Initiative: A Short History of a Long Pick-up", s kojima smo dvije godine zaredom osvajali nagradu za najbolju filmsku priču na natjecanju English in Action, te moj kratki film "Poljošice" na kojem je Adrian bio asistent režije - rekao je Matej.

Dvojac je u Cannesu boravio posljednja tri festivalska dana tijekom kojih je stekao uvid u svijet visokog šoubiznisa i filmskog nagrađivanja.

- Shvatili smo kako zapravo funkcioniraju stvari na najvišoj razini. Recimo, upoznati smo s etiketom ponašanja na festivalima i u eminentnom gradu kakav je Cannes, kao i s etiketom odijevanja na samom festivalu. Ondje baš drže do toga - kazao je Adrian.

Posjetili su, između ostalog, većinu festivalskih dvorana, od kojih svaka nosi ime nekog od legendarnih francuskih filmaša.

- Glavna sala, u kojoj se održavaju sve večernje premijere, nazvana je po braći Lumière, a ostale po Debussyju, Buñuelu… S obzirom na to da je vrlo teško doći do ulaznica za premijere, dosta smo vremena proveli u jednom kinu gdje puštaju reprize tih filmova. Imali smo sreće da smo dobili ulaznicu za premijeru "Nitrama", filma koji je ostavio snažan dojam na nas, i za koji je Caleb Landry Jones osvojio nagradu za najboljeg glumca - ispričao je Matej.

Lee, Spielberg...


Ipak, i Mateju i Adrianu najdraži je pobjednički film, šokantni horor/triler "Titane" francuske redateljice Julije Ducournau, tek druge žene u povijesti ovog festivala koja je osvojila najveću nagradu - Zlatnu palmu.

- To je doista teško, gotovo nemoguće objasniti. Groteskno, surealno, puno queer tematike, jako lijepo snimljeno, kadrirano i izrežirano, bez direktne poruke. Jednostavno neki atmosferski osjećaj - kaže Matej o pobjedničkom filmu ovogodišnjeg Cannesa.

I dok se na filmskim festivalima u Berlinu i Veneciji podrazumijeva fotografiranje i kraći razgovor sa slavnom osobom ako ju zamolite, u Cannesu je, kažu nam Adrian i Matej, jako teško doći u bliski kontakt s njima.

- A i korona je odradila svoje, mjere su bile doista striktne. Međutim, od većih imena vidjeli smo Spikea Leeja, redatelja filma "12 godina ropstva" Stevea McQueena, na ulici smo u dva navrata prošli pokraj Spielberga. Nismo pili kave s njima jer nismo mi ta razina, iako ćemo to jednoga dana možda biti - rekao je Adrian.

Što se tiče planova za buduće zajedničke projekte, mladi Osječani kažu da već postoje neki dogovori, ali da će se prvo malo odmoriti preko ljeta, a nakon toga postaviti karte na stol i vidjeti što imaju od ideja.



Danijel Miklić
ZANIMLJIVO KULTUROLOŠKO ISKUSTVO
Između ostalog, najbolji prijatelji vratili su se iz Cannesa u Osijek bogatiji za još jedno zajedničko novo prijateljstvo, ono s Julijom, njihovom vršnjakinjom iz Španjolske, inače velikom poznavateljicom povijesti filma koja ih je, kako kažu, zadivila svojom ljubavlju i strašću prema sedmoj umjetnosti.

- Vrlo je zanimljivo to kulturološko iskustvo, kako mladi iz drugih europskih zemalja vide iste filmove koje zajedno gledamo. Naravno, korisno je bilo vidjeti što prolazi u Cannesu, kako od dugometražnih, tako i od kratkih filmova. Pri prijavljivanju na “Tri dana u Cannesu” prošli smo i kroz proces prijavljivanja filma, tako da se može reći da je naš boravak tamo neko iskustvo mapiranja cijelog tog događaja za buduće reference. Shvatili smo da nije toliko nemoguće upasti s vlastitim filmom - zaključio je Matej.

Shvatili smo kako zapravo funkcioniraju stvari na najvišoj razini, kaže Adrian

planovi
ZAJEDNIČKI

PROJEKTI U

BUDUĆNOSTI

Najčitanije iz rubrike