Dome slatki dome
UČINKOVITI KUĆANSKI UREĐAJI

Uz nove uređaje možemo smanjiti mnoge troškove
Objavljeno 29. srpnja, 2021.

Klima-uređaj radi cijeli dan, mokro rublje od jutra mora se ponovno isprati u večernjim satima, a posuđe radije peremo nekoliko puta dnevno 'na ruke' nego da pokrenemo perilicu… Zbog svojih navika često opterećujemo okoliš a da to i ne primjećujemo, ali uz malo osviještenosti možemo smanjiti ne samo naše troškove nego i utjecaj našeg kućanstva na njega. Često kažemo: "Samo ću oprati ovih nekoliko tanjura" jer mislimo da je perilica posuđa namijenjena samo pranju nakon velikih obiteljskih okupljanja, ali zapravo bolju stvar za naš okoliš činimo ako skupljamo prljavo posuđe i stavljamo ga u perilicu. Primjerice, prema podacima trgovačkog udruženja APPLiA, moglo bi se uštedjeti više od šest milijardi litara vode svake godine kada bi se cijeli EU prebacio s ručnog na strojno pranje, a to je dovoljno za popunjavanje 2,5 milijuna olimpijskih bazena.

Moderno

Čini se da je novi hladnjak velika investicija, ali se dugoročno isplati. Zamjena starog hladnjaka energetski učinkovitim uređajem kategorije A +++ može uštedjeti energiju, odnosno znatno smanjiti iznos računa za struju. Uz to, vrhunski hladnjak koji omogućava kvalitetno skladištenje hrane može u velikoj mjeri pomoći u smanjenju nepotrebnog bacanja hrane, što je veliki problem u EU gdje se godišnje proizvede 88 milijuna tona otpada od hrane.

Kada je riječ o perilici rublja, energetski najučinkovitiji način njezina korištenja odnosi se na mudar odabir temperature: preporučuje se odjeću koja nije jako zaprljana prati na samo 30-40 stupnjeva, ali uz program koji duže traje. Također je važno prati odjeću kada možete čekati da program završi pranje ili jednostavno koristite funkcije vremenskih postavki koje su dostupne na najnovijim perilicama rublja. Primjerice, uz aplikaciju korisnici mogu postaviti uređaj da završi pranje kada dođu kući – kako bi se izbjeglo da odjeća dugo stoji mokra u bubnju.

Pouzdani i energetski učinkoviti kućanski uređaji imaju važnu ulogu u zaštiti okoliša – pogotovo kada se koriste savjesno. Na primjer, hladnjak ne treba postavljati u blizini izvora topline, a nije dobro ni da je izložen izravnoj sunčanoj svjetlosti. Kondenzatorska rešetka na stražnjoj strani mora imati dovoljno prostora za dobru ventilaciju, pa se hladnjak ne bi smjelo postavljati u uzak prostor, a s rešetke se treba uklanjati prašinu svakih šest mjeseci. Na taj način uređajima se produžuje vijek trajanja, a štiti se i okoliš jer ne dolazi do nepotrebne potrošnje energije. Zbog toga cijela zajednica može imati koristi.

Navike

Uređaji koji imaju umjetnu inteligenciju, poput najnovijih televizora ili hladnjaka, mogu analizirati navike korisnika te tako odabirati najbolje postavke za optimalne performanse koje pridonose energetskoj učinkovitosti. Primjerice, ako ste na putu, aplikacija omogućava da hladnjak postavite tako da štedi energiju dok vas nema, a ako ste kod kuće i slučajno zaboravite zatvoriti vrata hladnjaka, aplikacija na pametnom telefonu će vas na to upozoriti. S pomoću umjetne inteligencije možemo svoje kućanstvo lako prilagoditi vlastitom životnom ritmu te se istodobno brinuti o okolišu.M.Režić


 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STANOVANJE RAZLIČITE VRSTEI MATERIJALI

Zanimljive obloge naglašavaju ambijent

2

VAŽNO DA SU PRAKTIČNE ZA ODRŽAVANJE

Ukusna zimnica iz ljetne kuhinje

3

ŠTO TREBATE ZA IDEALAN ODMOR

Za aktivan odmor uz uživanje u prirodi