Dome slatki dome
KOPRIVINA JUHA

Idealno tekuće ekološko gnojivo
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Koristi se isjeckana stabljika koprive, ali oni dijelovi koji nemaju na sebi sjemena. Što je veća količina, to bolje. Sve se to stavi u plastičnu (može i drvenu) bačvicu, ali ne u metalnu te se dolije vodom, po mogućnošću kišnicom. Ako bačvu ostavimo na sunčanom mjestu, proces se brže odvija, a masa se mora dobro promiješati bar jedanput dnevno da bismo istu obogatili kisikom. Pripravak širi neugodan miris, ali ako po površini pospemo šaku kamene prašine, ublažit će ga, a možemo dodati i cvijet kadulje ili lavande. Gnoj je spreman za korištenje kada poprimi tamnu boju i više se ne pjeni, a to je obično nakon 15 dana. Prije korištenja gnojiva za folijarnu prehranu, preko lista, tekućinu pažljivo procijedimo kako ne bi došlo do začepljenja prskalice i istu tekućinu razrijedimo hladnom vodom u omjeru 1:10 pa sve do 1:20, što ovisi o biljci i listovima.



Ako pak gnojivo koristimo za zalijevanje biljaka oko korijena biljaka, gnoj se i tada razrijedi vodom u omjeru 1:10, ali se ne mora procijediti. Ostatak koprive može se još jednom koristiti kao gnojivo, s tim da se ne razrjeđuje prilikom korištenja, ili se masa ostavi u pokrivenoj bačvi do jeseni, kada se iz bačve prelije preko pripremljenog komposta.



Čaj od koprive za suzbijanje štetnih kukaca: u plastičnu posudu isjeckajte kilogram koprive i kilogram pelina pa prelijte s osam litara kipuće vode, pokrijte i ostavite pokriveno najmanje pola sata da se biljke namoče i ispuste insekticidne tvari, zatim procijedite i kada se tekućina ohladi prskajte oboljele biljke. Nemojte zaboraviti da ostatke iskoristite za spravljanje komposta. J.Kn.
Nemojte zaboraviti da ostatke iskoristite za spravljanje komposta

Možda ste propustili...

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike