Dome slatki dome
STANOVANJE EFEKTNO UREĐENJE OKUĆNICE

Vrtni rubnjaci su dekorativan element
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Vrtne bordure definiraju pojedine dijelove dvorišta, a mogu biti izrađene od različitih materijala i različitog izgleda

Vrtne bordure ili rubnjaci za vrt koriste se za odjeljivanje površina. S pomoću njih odvojit ćete cvjetnu gredicu od vrtne staze ili prilazni put za garažu od tratine. Vrtni rubnjaci dekorativan su element u dvorištu koji pravilno upotrijebljeni mogu imati znatan utjecaj na izgled vašeg dvorišta.



Vrtne bordure imaju zadatak definirati pojedine dijelove dvorišta. One mogu biti od različitih materijala i različitog izgleda. Mnogi ih upotrebljavaju u svome vrtu, a nisu ni svjesni značenja vrtnih rubnjaka za cjelokupan izgled vrta. Za vrtne bordure možete upotrijebiti dekorativne elemente koje možete kupiti u svakom malo bolje opskrbljenom vrtnom centru ili ih možete i sami napraviti od stare opeke, kamena, drva…

Stare opeke su materijal koji će se najbolje uklopiti u vrtove klasičnog stila. Jeftine su, a možete koristiti i crvene i žute opeke. Opeke možete koristiti kao vrtne rubnjake na više načina: položite ih uspravno jednu uz drugu, polegnite ih na širu stranu i postavljajte jednu uz drugu ili ih okrenite dijagonalno, u tom slučaju morat ćete ih bar 1/3 ukopati u zemlju. Prilikom postavljanja opeke koja će služiti kao vrtna bordura uvijek iskopajte mali kanal u koji stavite sloj pijeska pa tek onda opeke.

Betonski rubnjaci relativno su jeftini. Danas postoji velik izbor betonskih rubnjaka. Koristite ih na mjestima gdje ih nećete pomicati, npr. kao granicu između prilaznog puta za garažu i travnjaka. Postoje različiti načini postavljanja betonskih rubnjaka, a jedan od zanimljivijih je u obliku valova, kada se betonske bordure podižu i spuštaju stvarajući izgled valova. Kamen je materijal koji će vašem vrtu dati prirodan izgled. On je izuzetno dugotrajan materijal koji s godinama dobije lijepu patinu. Kao vrtnu borduru možete ga slagati na mnogo načina. Možete kupiti kamen u obliku kamenih kocki ili grubo sječeni kamen.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike