Sport
NEUGODNO IZNENAĐENJE

"Barakude" u australskoj mreži
Objavljeno 27. srpnja, 2021.
Hrvatski vaterpolisti odigrali su 32 minute ispod svoje razine, a posebno su podbacili napadački, nisu zabili pogodak 12 minuta

Očekivala se druga pobjeda, a ono prvi, neočekivani poraz hrvatskih vaterpolista u B skupini olimpijskog turnira. "Zaskočili" su nas sasvim zasluženo Australci, koje s klupe vodi hrvatski stručnjak Elvis Fatović. Njegov sin Loren i ostali "Barakude" ovim su porazom zakomplicirali sebi život u Japanu.



Nakon što su turnir otvorili rekordnom olimpijskom pobjedom protiv Kazahstana (23:7), naši su vaterpolisti bili svjesni da ih u drugoj utakmici u bazenu čeka ozbiljan protivnik. Jest, Austaliju smo dosada oba puta dobili na OI-ju, izgubili smo samo jednom, i to prije 18 godina, važan dvoboj na velikom natjecanju (SP). Ali, kada nisi pravi, tada slijedi i kazna, a suparnik je na najbolji način iskoristio slabo izdanje izabranika Ivice Tucaka.

Poveli, pa stali


Nisu naši vaterpolisti igrali kako znaju i umiju, a već u uvodnome dijelu utakmice vidjelo se da bi mogli završiti u australskoj mreži. Fatovićeva momčad odigrala je kvalitetno poluvrijeme protiv Crnogoraca, a sada su svoje kvalitetno razdoblje produljili, i to im se na kraju vratilo na najbolji način.

Počelo je našim pogotkom iz peterca, Jokovićev pogodak priznat je tek nakon VAR intervencije. Nije to bio dobar znak. Ubrzo primamo tri pogotka zaredom, ali do kraja prve dionice vraćamo se u egal. Očekivao se kvalitetan hrvatski rezultatski progres, a uslijedila je napadačka suša koja je potrajala gotovo 12 minuta. Hrvatska nije uspjela zabiti ni iz idealnih pozicija, a uz to je razbranila suparničkog vratara, stoga ne čudi da smo se našli u ozbiljnom minusu. U 20. minuti je 7:3, ali s tri pogotka u nizu do kraja treće četvrtine vraćamo nadu, ali ona nije potrajala. Ozbiljni problemi s realizacijom nastavili su se u završnih osam minuta, gdje nismo pronašli željeni pobjednički ritam, koji su nam uspješno nametnuli suparnici.

Izgubljen komfor


Hrvatska je ovim porazom izišla iz komfornije zone, koju bi donijeli planirani, ali neostvareni bodovi iz ovoga ogleda. Do kraja nas u skupini čekaju odreda ogledi s još jačim protivnicima, stoga će trebati pronaći pobjednički ritam što je prije moguće.

- Zasluženo smo izgubili i zaradili bolnu lekciju. Bili smo sterilni u napadu, nismo imali odgovr na obrambeni pritisak. Ušli smo u njihov ritam, razbranili vratara. Obrambeno i nismo bili loši, ali prema naprijed smo zakazali. Ništa, trebamo se resetirati, jer za dva dana čeka nas Crna Gora, koja je dobila Australce. Ništa nije izgubljeno, ali nismo u komfornoj situaciji. Bilo je takvih situacija i prije, jasno da ne želimo završiti turnir u grupnoj fazi, to je jasno - rekao je izbornik Tucak, koji mora što hitnije pronaći pobjedničku formulu.

Crnogorci su u 2. kolu poraženi od Španjolske (6:8), a Srbija je bila bolja od Kazahstana (15:9). Španjolci su na četiri boda, svi osim Kazahstanaca imaju po dva. Bit će zanimljivo. U A skupini igrali su: SAD - JAR 20:3, Italija - Grčka 6:6, Mađarska - Japan 16:11.



Nino Benčina
Ivica Tucak, izbornik naših vaterpolista

DOBRA LEKCIJA

Ovim porazom dosta smo si zakomplicirali život u Tokiju, ali još imamo tri utakmice u skupini. Zasluženo smo izgubili, ali turnir je još dug, a ovo nam je dobra lekcija. Moramo se čim prije resetirati, vratiti na naš način u turnir, jer nas čeka nova, još teža utakmica.
AUSTRALIJA       11

HRVATSKA       8

Plivalište Tatsumi. Suci: Ohme (Njemačka) i Goldenberg (SAD).

AUSTRALIJA: Hrysanthos (10 obrana), Campbell 3, G. Ford, Tomašević, Power 1, L. Edwards, Roach 1, Younger 1, A. Ford 1, Putt 1, Howden 1, B. Edwards 2.

HRVATSKA: Bijač (11 obrana), Macan, L. Fatović 2, Lončar, Joković 3 (2), Bukić 2, Vukičević, Bušlje, Miloš, Vrlić, Obradović 1, Garcia.

REZULTAT PO ČETVTRTINAMA: 3:3, 2:0, 2:3, 4:2

PETERCI: Australija -, Hrvatska 2-2.: OSOBNE POGREŠKE: Australija 16, Hrvatska 11; TREĆA OSOBNA POGREŠKA: L. Edwards (31), Bukić (32); REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Australija 5-11, Hrvatska 5-12

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike