Novosti
USKORO NOVA NAJEZDA KOMARACA U OSIJEKU I OKOLICI

Bez pravilnih tretmana imat ćemo 30 dana teške borbe protiv krvopija
Objavljeno 28. srpnja, 2021.
Ako se svi ne budu držali preporuka, moguća je situacija da ih se adulticidnim tretmanima neće moći suzbiti

Poplave koje su proteklih nekoliko tjedana harale Njemačkom i Austrijom te odnijele velik broj ljudskih života, prouzročivši na tim područjima i goleme materijalne štete, u danima koji su pred nama utjecat će i na život stanovnika Slavonije i Baranje.



Izdane preporuke


Srećom, taj utjecaj neće biti sličan onome što se dogodilo u zemljama sjevernijeg dunavskog slijeva, ali stručnjaci upozoravaju na novu najezdu komaraca koja bi nas mogla snaći već za pet do sedam dana. Naime, vodostaj Dunava prešao je granicu od 300 centimetara na mjernoj postaji Batina te je sada u opadanju dok vodostaj Drave nije prešao graničnu vrijednost od 200 centimetara na mjernoj postaji Osijek te poplavno područje Halaševo nije pod vodom. Svojim rastom Dunav je usporio protok Drave u blizini ušća s Dunavom zbog čega je vodostaj Drave porastao i djelomično poplavio Sarvaški i Bijelobrdski rit. Povećanjem vodostaja Dunav je naplavio dijelove uza svoj tok na području jedinica lokalnih samouprava Osijeka, Erduta, Draža i Kneževih Vinograda. To potvrđuju podatci Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije koji provodi kontinuirani monitoring ličinki uoči najavljenog povećanja vodostaja naših velikih rijeka te nakon njegova vrhunca.

Prije tjedan dana voda je ulazila u sva poplavna područja i nisu detektirane ličinke, dok je već dva dana poslije velik dio područja bio pod vodom, no ličinke su tada uočene u malom broju. Početkom ovog tjedna vodostaj Dunava je u opadanju te su se monitoringom, kojim su obuhvaćena poplavna područja Halaševa, Kopačkog rita, Sarvaškog rita, Bjelobrdskog rita, vikend-naselja Aljmaš, Porića kod Erduta, Daljskog rita, Zmajevačkog dunavca, poplavno područje uz Batinu i Draž, utvrdila sva poplavljena područja kao i brojnost ličinki. Najveća brojnost ličinki uočena je na području općine Draž. Vodostaji rijeka Drave i Dunava su u opadanju i prema projekciji će i dalje padati.

Na osnovi tih podataka te monitoringom utvrđenim velikim brojem ličinki, Zavod je izdao preporuke za larvicidni tretman na području općina Draž, Kneževi Vinogradi i Erdut te za područje grada Osijeka. Koliko je ova situacija stvarno ozbiljna i da ju tako treba shvatiti najbolje ilustriraju riječi Romana Kristića, pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.

- Apeliram na sve jedinice lokalne samouprave da provedu preporučene tretmane jer ako se to ne učini, slijedi nam opet mjesec dana katastrofalne borbe protiv komaraca. Činjenica je da, ako se ništa ne napravi, komarci stižu u cijelu Slavoniju i Baranju, a ne samo u Osijek - kaže Kristić i dodaje kako je sada samo pitanje što će i koliko toga odraditi.

Osijek je dobio preporuke za larvicidno tretiranje nekoliko manjih površina i kanalske mreže te mali dio iza Sarvaša gdje je Drava uspjela napraviti.

Moraju se svi uključiti


- Što se pak tiče Osijeka, proveli smo svih 67 preporuka, i larvicidnih i adulticidnih, koje smo zaprimili ove godine. Prvi dio sezone završili smo prije 15-ak dana i krećemo s novim larvicidnim tretmanima na području uz Dravu oko Sarvaša kako bismo spriječili izlijetanje bar na ovom našem području. Kada komarci dođu iz Kopačkog rita i netretiranih područja, kreće adulticidno zadimljavanje i nemilosrdna borba nekih mjesec dana protiv letećih krvopija - poručuje Kristić.

Na tu opasnost upozorava i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, dr. sc. Nataša Turić, navodeći kako je vidljivo da se sve jedinice lokalne samouprave, koje imaju ta legla komaraca, moraju uključiti u programe kontrole brojnosti i pravovremeno odrađivati i tretmane, prvenstveno ličinki, na svom području kako ne bi došlo do novih velikih najezda.

- Ako se dobro ne kontroliraju ličinke komaraca, kada se one integriraju u puno veći prostor, odnosno u zrak, onda ih je teško suzbiti. Na urbanom području broj komaraca ne ovisi samo o ukupnom broju komaraca, nego i o migracijama s područja izlijeganja. Imamo velika legla komaraca na području Dunava i Drave, odakle se kreću prema naseljenim područjima. Kod nas te generacije ovise o samim vodostajima i, koliko su naša praćenja pokazala, u sezonama s većim sušama i bez rasta vodostaja dogodi se da nemamo novih generacija, a bilo je godina kada smo imali i do sedam generacija. Životni vijek kolonije komaraca je oko mjesec dana, svaki put kada se izlegu nakon poplave iznimno su aktivni i zato se nakon prve najezde provode ti adulticidni tretmani, da bi ih se moglo koliko-toliko kontrolirati jer neprestano imamo ulaz novih jedinki s područja koja nisu tretirana - pojašnjava Turić. Upozorava također da je biološki potencijal komaraca iz godine u godinu sve veći.

- Imat ćemo situaciju da ih ni ovim adulticidnim tretmanima nećemo moći suzbiti i da nećemo moći izlaziti van koliko će ih biti. Zato se tu nešto mora promijeniti, moramo imati transformaciju načina kontrole komaraca i osigurati puno bolju platformu - poručuje, dodavši kako ne može prognozirati je li ovo posljednja ovogodišnja najezda jer smo jedne godine zbog poplave u listopadu i uz toplo vrijeme imali iznenađujuće veliku najezdu komaraca za to doba godine.



Tomislav Prusina
UPUTA SE MORAJU PRIDRŽAVATI I GRAĐANI
Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ-a apelira na građane da se pridržavaju preventivnih uputa dostupnih na internetskoj stranici Zavoda (www.zzjzosijek.hr). Urbanom karakteru komaraca za razmnožavanje pogoduju vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata te se mole građani da uklanjaju otpad i nepotrebne predmete u kojima se nakuplja voda te da spriječe nakupljanje vode u posudama koje se ne koriste. Vaze za cvijeće treba ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda, a spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama. Očistite začepljene krovne i podne žljebove i sifone kako se u njima ne bi nakupljala voda te jednom tjedno mijenjajte vodu u posudama na otvorenom oko kuće. Održavajte urednima zelene površine, održavajte ispravnim sustave za odvodnju...

DOBIVENA PRVA RUNDA BITKE
Valja reći kako je prvi val ovoljetne najezde komaraca, koji je bio početkom srpnja, nova gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem uspješno odradila, i to koristeći se svim mogućim sredstvima, i sa zemlje i iz zraka. Unatoč silnom tretiranju, bilo je dana kada stanovnici Osijeka, posebno onih rubnih dijelova i uz Dravu, u poslijepodnevnim satima jednostavno nisu mogli živjeti od letećih napasnika. Uključujući spomenute tretmane, Grad Osijek dosad je proveo 15 larvicidnih tretmana na površini od 320 hektara, pet avionskih tretmana na 5900 hektara, sedam ručnih tretmana na 233 hektara teško dostupnih zelenih površina i 36 adulticidnih tretmana sa zemlje na 34.002 hektara.