Novosti
POPLAVE U NAŠIČKOM KRAJU

Rješenje problema u gradnji akumulacija
Objavljeno 28. srpnja, 2021.
U sljedeće tri godine, kaže generalni direktor HV-a Zoran Đuroković, završit će pripreme za gradnju tri akumulacije

Vezani članci

POSLJEDICE PRIRODNIH NEPOGODA

Milijunske štete u Novoj Bukovici i Čađavici

Zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić, u pratnji generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića i direktora Vodno gospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Željka Kovačevića, posjetio je u utorak Seonu, jedno od tri naselja na području općine Donje Motičine koja su u ponedjeljak, 19. srpnja, pogodile razorne poplave.



Obilna kiša opustošila je mnoga dvorišta, okućnice i vrtove, a ušla je i u nekoliko obiteljskih kuća, podrumskih prostorija i pomoćnih dvorišnih objekata. Bujične vode poplavile su državne, županijske i lokalne ceste. Najteže su bila pogođena naselja Gornja Motičina, Seona, Zoljan, Martin, Brezik, Markovac Našički i Jelisavac.

Domaćini dožupanu i predstavnicima Hrvatskih voda u Seoni bili su gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba i načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević. Razgovaralo se o gradnji tri akumulacije, planirane na području Donje Motičine i Našica. Ishođene su lokacijske dozvole, a tijekom sljedećeg razdoblja Hrvatske vode osigurat će sredstva za izradu glavnih projekata te krenuti u otkup zemljišta za parcele na kojima će se graditi akumulacije.

- U sljedeće tri godine završit ćemo pripreme za gradnju akumulacija koje neće zaštititi samo stanovništvo, nego i poljoprivredne površine. Apeliram na Osječko-baranjsku županiju i jedinice lokalne samouprave, ali i građane kod otkupa zemljišta kako bismo zajedno napravili ono što je potrebno da bismo bili sigurniji - kazao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Dodao je da će se kroz ljetno-jesensko razdoblje odraditi kratkoročni poslovi sanacije štete od poplave. ‘‘Pomoći ćemo sanaciju ovoga mosta u Seoni, na potoku Babina voda u Donjoj Motičini, postavit će se privremeni nasipi kako bismo na neki način prevenirali ovakve neugodne situacije za lokalno stanovništvo, a dok se ne sagrade akumulacije za koje će biti potrebno tri do pet godina‘‘, istaknuo je Đuroković.

Potvrdio je to i direktor Vodno gospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević, istaknuvši kako su u sanacijske poslove uključene licencirane tvrtke te da se radi prema prioritetima dogovorenim s gradonačelnikom Našica i načelnikom Donje Motičine.

Tijekom poplave na području općine Donje Motičine voda je ugrozila 40-ak stambenih i dvorišnih objekata. Poplave su nanijele štete i poljskim putovima, prometnicama i usjevima. Opseg štete postaje jasan. ‘‘Štete procjenjujemo na milijun kuna. Ne pamtimo ovakvu poplavu koju su prouzročile bujice s okolnih brda. Slažem se sa stručnjacima da su akumulacije jedino rješenje koje bi sačuvalo naselja naše općine, ali i susjedna od poplava‘‘, rekao je načelnik Donje Motičine Željko Kovačević.

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba naglasio je da ni čisti kanali ne bi spriječili poplavu. Kaže da je za najpotrebitije kojima je voda ušla u kuće osigurana pomoć iz gradskog proračuna.



Snježana Fridl
MILETIĆ: POKAZATI ZAJEDNIŠTVO
Zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić u Seoni je rekao kako je u idućem razdoblju potrebno povesti više računa o prevenciji kako bi se spriječilo poplavljivanje naselja. Također je istaknuo kako je važno da se pokazuje zajedništvo i da svatko sa svoje razine učini koliko može te da je Osječko-baranjska županija uvijek na raspolaganju. ‘’Zahvaljujem Hrvatskim vodama na pripremi akumulacija Gornja Motičina, Seona i Lapovac, s kojima ćemo uspjeti spriječiti vodene bujice te da se ovakve stvari ne događaju’’, zaključio je Miletić.

Željko Kovačević

načelnik Općine Donja Motičina

Štete procjenjujemo na milijun kuna. Ne pamtimo ovakvu poplavu koju su prouzročile bujice s okolnih brda. Slažem se sa stručnjacima da su akumulacije jedino rješenje.