Novosti
POSLJEDICE PRIRODNIH NEPOGODA

Milijunske štete u Novoj Bukovici i Čađavici
Objavljeno 28. srpnja, 2021.

Vezani članci

POPLAVE U NAŠIČKOM KRAJU

Rješenje problema u gradnji akumulacija

Zbog nedostatka oborina u lipnju i srpnju župan Igor Andrović proglasio je 13. srpnja prirodnu nepogodu suše za cijelu Virovitičko-podravsku županiju jer su izazvane velike materijalne štete na jarim ratarskim te povrtlarskim, industrijskim i voćarskim poljoprivrednim kulturama. U više navrata početkom srpnja područje županije zahvatilo je olujno nevrijeme, a najteže je bilo 9. srpnja, kad je padao led i prouzročio velike materijalne štete na području grada Orahovice i općina Crnac, Čađavica, Čačinci, Zdenci, Mikleuš i Nova Bukovica. Od 14. do 23. srpnja u Čađavici su zaprimane prijave šteta od prirodne nepogode suše na svim poljoprivrednim kulturama, a do 26. srpnja zaprimane su prijave oštećenja od prirodne nepogode tuče na svim ratarskim poljoprivrednim kulturama, trajnim nasadima, gospodarskim i stambenim objektima te vozilima.

Prema prvom priopćenju Povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda Čađavica, dostavljenom povjerenstvu Virovitičko-podravske županije, šteta nastala od suše na području općine Čađavica procjenjuje se na 5,5 milijuna kuna. U poljoprivredi su najviše stradali dugogodišnji nasadi, a problem je nedostatak obrtnih sredstava. Budući da je većini stanovništva poljoprivreda osnovna djelatnost i jedini izvor prihoda, zatraženo je odobrenje žurne pomoći.

Premda je led 9. srpnja padao mjestimično, na područjima koja je zahvatio nastala je velika šteta, kako zbog oštećenja raslinja, tako i zbog niskih temperatura jer je padala kiša koja se smrzavala u dodiru s podlogom. Prirodnu nepogodu župan Andrović proglasio je 15. srpnja. Prema prvim procjenama šteta u poljoprivredi, graditeljstvu i prometu za područje općine Čađavica iznosi 4,9 milijuna kuna. U poljoprivredi najviše su stradali dugogodišnji nasadi, a time i obrtna sredstva, a u graditeljstvu i prometu najveća je šteta nastala na građevinama i opremi.

Prijave šteta od suše zaprimane su u Novoj Bukovici do 21. srpnja, a od tuče do 23. srpnja. Na području te općine vrlo je velika šteta od suše, jer je ona obuhvatila baš sve poljoprivredne kulture. Prema trenutačnim procjenama, šteta od suše na kukuruzu, soji, livadama i travnim smjesama kreće se između 50 i čak 90 posto. Budući da je 9. srpnja katastarske općine Dobrović, Miljevci, Donja Bukovica i Mikleuš zahvatila prirodna nepoogoda olujnog vjetra i tuče, procjena je da šteta na kukuruzu, soji, suncokretu, uljanoj repici, zobi, tritikalu i bobu iznosi od 50 do 70 posto. Ista nepogoda izazvala je i štetu na trajnim nasadima šljiva, jabuka, lijeske, oraha, aronije, borovnice i vinove loze u udjelu između 40 i 60 posto.

Prema riječima načelnika općine Nova Bukovica Tomislava Bračuna, kad povjerenstvo pregleda sve dokumente prijave šteta, imat će detaljne popise oštećenja kultura po hektarima koje zauzimaju, a dokumentaciju će proslijediti Povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda Virovitičko-podravske županije. P.Žarković
Poljoprivrednike iz cijele Virovitičko-podravske županije jako su pogodili tuča i suša

Možda ste propustili...