Osijek
LAKŠI ŽIVOT

Udruge ponudile invalidima usluge osobnog asistenta
Objavljeno 28. srpnja, 2021.
Osobe s invaliditetom koje koriste usluge asistenata više su uključene u život zajednice

Projekt osobnog asistenta za osobe s invaliditetom pokrenut je u Hrvatskoj još 2006. godine, i to tada kao pilot-projekt financiran od strane tadašnjeg Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju financiranje je te vrste osobne asistencije omogućeno preko strukturnih fondova, a zamisao je da ga provodi nevladin sektor, odnosno da bude dijelom deinstitucionalizirane skrbi koju će provoditi udruge.



Tako već duži niz godina usluge osobnog asistenta nude pretežno udruge invalida, a pomoć koju osobni asistenti pružaju je individualna i uglavnom obuhvaća pomoć u brizi o sebi, obavljanju kućanskih poslova, kupnji, administrativnih poslova, pomoć pri komunikaciji s drugima i podršku u različitim socijalnim aktivnostima. Osobe koje koriste usluge osobnih asistenata uočavaju pozitivnu promjenu u vlastitom životu te istraživanja pokazuju da su korisnici usluga osobnih asistenata visoko zadovoljni njihovim uslugama. Utvrđeno je da su osobe s invaliditetom koje koriste usluge osobnih asistenata više uključene u život zajednice te da su odnosi unutar obitelji kvalitetniji.

No procjenjuje se da u Hrvatskoj samo 10 posto osoba s invaliditetom ostvaruje pravo na osobnog asistenta, a u skladu s tim Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osiguralo je preko Europskog socijalnog fonda sredstva za pružanje ove usluge za razdoblje do 2023. godine. Naime, u 2017. godini u Hrvatskoj je bilo 1486 osoba s invaliditetom koje su koristile asistencijske usluge, a sada, po početku faze III, udruge pozivaju osobe s invaliditetom da im se jave na još dijelom prazna mjesta, a kako bi im se osigurao osobni asistent. Jedna od udruga koja je ostvarila sredstva po ovom pozivu, i to za projekt “Lakši život”, i osječka je udruga Spiritus Os, koja se do sada bavila skrbi za osobe treće životne dobi, a sada proširuje svoj rad i na osobe s invaliditetom.

- Iznimno smo sretni što imamo mogućnost pružanja usluge osobnih asistenata za 10 osoba po ovom projektu i još 10 po drugom, odnosno ukupno za 20 osoba s invaliditetom. Ono što je nužno je da osoba koja se prijavljuje za uslugu osobnog asistenta posjeduje rješenje Odbora za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije o pravu na osobnu asistenciju, a koji djeluje pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Pokazalo se da postoje invalidi u potrebi, no u slučaju da nemaju ovo rješenje, mi im nismo u mogućnosti osigurati uslugu jer je protivno ugovoru sklopljenom s Ministarstvom. Stoga i ovim putem pozivamo sve osobe s invaliditetom i njihove skrbnike, a koji imaju potrebu za osobnim asistentom i imaju rješenje spomenutog Odbora da nam se jave jer je ostalo još nekoliko slobodnih mjesta, i to za osobe s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, a naš je cilj da ova usluga dođe upravo do onih zbog kojih je i osmišljena. Zainteresirani se mogu javiti na telefonski broj 031/500 604 ili na e-mail anea@sos.hr - naglašava Anea Mihajlović, voditeljica projekta pri Udruzi Spiritus Osijek.



Nefreteta Z. Eberhard
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike