Osijek
DUHOS OBJAVIO KNJIGU PATERA AREKA

Čitatelj može biti svojevrsni suautor
Objavljeno 27. srpnja, 2021.
Udruga Duhovnost osječkih studenata, ili skraćeno DUHOS, objavila je knjigu Bilježnica po Svetom Marku, čiji je autor doktor teologije, svećenik i redovnik spiritanac o. Arkadiusz Krasicki, CSSp, član misijske Družbe Duha Svetoga. Pater Arek godinama je bio duhovnik osječkih studenata, a s DUHOS-om je ostao povezan i nakon što ga je služba odvela u Šibenik i Zadar.

- Kako volim Bibliju i stručno se bavim Biblijom, kao predavač biblijskih predmeta na Sveučilištu u Zadru, želja mi je velika podijeliti sve što sam naučio od drugih i prenijeti na druge. Ova je knjiga posvema drukčija od svih ostalih koje sam do sada napisao, a ukupno ih je sedam plus jedna znanstvena, zato što je ova uistinu bilježnica. Osim teksta i fotografija koje se u njoj nalaze, ondje je i prostor za pisanje vlastitih bilježaka. To je svojevrsni komentar na Markovo evanđelje. Iako to nije stručni komentar, ali je svakako duhovna refleksija na Evanđelje po Marku koje se upravo čita u ovoj liturgijskoj godini koja nosi oznaku B. Tom se knjigom želim približiti čitateljstvu koje oblikuje Riječ Božja. Sigurno na ovome ne želim stati. Pripremam još jednu knjigu duhovnih vježbi kroz 40 dana - kaže pater Arek.

Njegova Bilježnica po Svetom Marku zanimljiva je, između ostaloga, i po toj interaktivnosti. Svatko tko je čita i osjeća se ponukanim u prostoru predviđenom za to ostaviti svoj komentar, njezin je svojesvrsni suautor. Znanstvena knjiga koju o. Arkadiusz Krasicki spominje jest njegov doktorat Rođenje iz vode i Duha (usp. Iv 3,3-8) - egzegeza i učinci kod F. Porscha i F. Libermanna koji je 2016. obranio na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Naslovi su knjiga p. Areka Riječ za tebe (2010.), U očekivanju dolaska (2011.), Svjetlo riječi i Rastimo u Gospodinu (2014.), U sili Duha Svetoga i Živjeti vjeru, ufanje i ljubav (2015.). Zadnja je knjiga napisana zajedno sa Sanjom Dugandžić.

O. Arkadiusz Krasicki službovao je u Osijeku od 2006. do 2018. godine. Članovi Družbe Duha Svetoga pod zaštitom Bezgrješnog Srca Djevice Marije (to je puni naziv ove redovničke kongregracije) u Brijestu su bili od 2011. do 2020. Doc. dr. sc. Arkadiusz Krasicki trenutačno se nalazi u Šibeniku (Zablaće), a na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru predaje sve biblijske predmete. Ovaj je svećenik podrijetlom Poljak. Rođen je 1976. u Swibodzinu, u zapadnoj Poljskoj. Prije dolaska u Hrvatsku studirao je teologiju u Bydgoszczu i Poznanu.

Prema riječima patera Areka, istraživanja iz 19. stoljeća žele dokazati kako je Markovo evanđelje bilo prvo i kao takvo polazište za pisanje drugih evanđelja. Dodaje kako tu još uvijek postoje polemike. Evanđelist Marko koristi specifične stilske figure. Jedna od njih je svojevrsni sendvič, gdje jednu važnu temu oblaže dvjema pobočnima. Marko je slušatelj i svjedok Petrovih riječi. U njegovu je Evanđelju važna i simbolika broja četiri. Arek ističe kako Markovo evanđelje naglašava bit vjere, otkriva tko je Isus, da je Mesija, i vjeru prve Crkve u Isusovo poslanje. D. Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike