Osijek
S REKREATIVCIMA U PONEDJELJAK NAVEČER I U UTORAK UJUTRO

Na Srednjiki nema osrednjih: Ovdje nisu važna odličja i rekordi, nego vlastito pomicanje granica
Objavljeno 28. srpnja, 2021.

U zdravom tijelu zdrav duh. Iako nekima ova fraza sačuvana iz doba starih Latina zvuči ofucano i dalje se u ovo supermoderno doba ne može poreći njezina istinitost. Uostalom, stotine će osječkih rekreativaca svih životnih dobi posvjedočiti kako su u vježbanju i održavanju sklada tijela i duha našli dobar poticaj.Od kada su gradske vlasti donijele odluku da sportski tereni na Srednjoškolskom igralištu budu osvijetljeni ljeti sve do 23 sata, ondje je cijelo more rekreativaca koji u tek prividnoj gužvi uopće ne smetaju jedni drugima. Glasova ih je ekipa u dva navrata samo zakratko omela. Bili smo na Srednjiki u ponedjeljak poslije 21 sat i sljedeće jutro, u utorak odmah u 7 sati ujutro... U oba slučaja Srednjika nije spavala.

U večernjem terminu po našem dolasku zatječemo najviše trkača, već su dobro oznojeni i polako privode trening kraju. Podijeljeni su u dvije skupine, prilazimo prvoj.

- Mi smo Žućini labudovi, desetak je nas trkača rekreativaca koji uz stručno vodstvo našeg trenera napadamo duge pruge - dobacuju pozdravljajući nas. Žućo je Slavko Vojvodić, osječki atletičar za kojim je 70 godina atletskog trčanja.

- Trkač mora imati srce, glavu i disciplinu - kaže nam Žućo.

S druge staze još jedna skupina, oni su članovi Udruge Zdravo trčanje.

- Mi smo oni kod kojih se jede i pije - dočekuju nas razdragani članovi. Kažu, svako malo netko ima rođendan, ili neki drugi dobar razlog za čašćenje Ovom je prigodom jedna članica imala rođendan, stigle su naručene "gigantice", ali gle, odnekud su se pojavili i domaći kolači... Ovu udrugu trenerski vodi Elvir Rakipović.

- U prosjeku na treninzima pretrčimo šest-sedam kilometara. Vidite da nas je različitih životnih dobi i tjelesnih mogućnosti, naša je članica i djevojka s Downovim sindromom, svatko trči prema svojim mogućnostima, nema forsiranja. Ipak, trkači koji su izišli iz naše škole trčanja imaju istrčanih više od 80 maratona - pohvalio se Rakipović.

Odlazimo među loptače, na nogometu u kavezu, na umjetnoj travi, prijavljujemo se da ćemo napraviti nekoliko fotografija, samo nam dobacuju, prateći neprekidni tijek lopte, kako je ovo sraz između ekipe Hell i - hm, recimo Bezimenih... Živo je i na odbojkaškim terenima, na pijesku su se pak razbacali oni nešto mlađi. Jedna od dvije Lucije kaže da su ovdje gotovo svaki dan, odgovara im pijesak jer se mogu slobodno bacati...

Idemo dalje, do teretane pod vedrim nebom. Danijel nam hvali raspored, ali i kakvoću postavljenih sprava. On dolazi vježbati na Srednjiku još od njezinih starih dana.


Večernji, sada već noćni obilazak, završavamo kod dama u najboljim godinama. Dva do tri puta tjedno okupljaju se ovdje te uz vježbe trenerice Ane izvode tzv. work out vježbe. A onda se još malo druže uz razgovor...

Poznato je kako postoje noćni i jutarnji tipovi, pa smo i utorak ujutro u 7 sati došli i njih potražiti. Gospođi Zorici liječnici su prije 30 godina rekli da treba na operaciju kralježnice, što je u njoj pobudilo inat i od tada redovito vježba.

- Kažu da kosti doslovce treba protresti, pa ja, evo, u svojoj 68 godini to i radim, vježbam na ovim spravama, igram stolni tenis... Ujutro je, prema mome mišljenju, bolje vježbati jer je tijelo odmornije i možeš lijepo odraditi vježbe - kaže nam naša sugrađanka.

Nekoliko sprava dalje gospođa je Silvija, počeo joj je godišnji, pa dolazi na vježbe tek koji dan, dok je gospodin Stevo ovdje zadnjih desetak godina svaki radni dan.

Nakon što je u prijateljičinu društvu otrčala nekoliko jutarnjih krugova, posljednja je pred naš mikrofon stala Ema.

- Prije desetak dana počele smo trenirati i ovo smo vidjele kao najbolju priliku. Navečer je više ljudi, ali nama je bolje ovako ujutro, prije dnevnih obveza - kaže Ema, koja u Osijeku studira i radi...

Dario Kuštro
APEL: ČUVAJTE NAM SPRAVE!
Mi smo naš obilazak završili “inspekcijskim nadzorom”: tuš radi, a svlačionice i toaleti su uredni. Dakle, tko još razmišlja kako i gdje početi s rekreacijom - Srednjoškolsko igralište prava je destinacija. Nemali nam je broj naših sugovornika rekao da napišemo kako sprave treba čuvati, jer, nažalost, ima i onih koji se vode idejom destrukcije...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OD 20. RUJNA NA SNAGU STUPILA NOVA PRAVILA KOJA VRIJEDE ZAUVIJEK

Zabranjeno autom u Tvrđu,
parkiranje samo za stanare

2

ULICA PETRA ZRINJSKOG U VIŠNJEVCU

Desetljeće bez kanalizacije

3

VALENTINA STANTIĆ (27), KNJIŽNIČARKA

Radim u jednoj od samo 30-ak muzejskih knjižnica u Hrvatskoj - u MLU-u