Mozaik
NAJPOZNATIJI HRVATSKI CRTIĆ

YouTube: Baltazar i na hrvatskom i na engleskom jeziku
Objavljeno 28. srpnja, 2021.

Profesor Baltazar, najpoznatiji hrvatski animirani lik, konačno je progovorio engleskim jezikom i osvanuo na YouTubeu. Prva sezona i dio druge već su dostupni na službenom YouTube kanalu Profesor Baltazar, i to u dvije verzije - na hrvatskom i engleskom jeziku. Autori projekta kažu kako rade i na prenošenju svih ostalih epizoda iz ukupno četiri sezone.



"Profesor Baltazar" je animirana serija snimana od 1967. do 1978. godine u Zagreb filmu. Seriju čini 59 epizoda u trajanju od pet do deset minuta, i do danas je ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma. Baltazar je u svoje vrijeme postao vrlo popularan kako u našim krajevima, tako i u inozemstvu. Za one koji možda to ne znaju, radnja animirane serije vrti se oko neobičnog znanstvenika i inovatora Baltazara koji uz pomoć svojih izuma olakšava živote drugih ljudi iz Baltazar Grada. U svrhe očuvanja i promidžbe branda Profesor Baltazar kao društveno odgovornog branda te promidžbe vrijednosti znanja, kreativnosti i poštenja koje on simbolizira, u Zagrebu je 2010. godine osnovana udruga Profesor Baltazar. Pokretači su i Znanstvenog piknika, a zahvaljujući njima od sada svi ljubitelji kultne animirane serije mogu je pogledati, sasvim legalno i u najvišoj dostupnoj rezoluciji, na YouTubeu.

 



Otac lika profesora Baltazara je Zlatko Grgić, a simpatičnom znanstveniku koji uz pomoć mašte i pozitivne energije rješava probleme svojih sugrađana u Baltazar Gradu ime je dao Pavao Štalter. Na projektu je sudjelovala ekipa od dvadeset ljudi, među kojima su se, uz spomenute, isticali Ante Zaninović, Boris Kolar, Milan Blažeković, Zlatko Bourek i autor glazbe Tomica Simović. Serijal je 1969. godine dobio nagradu Srebrni lav u Veneciji. Iste godine dobio je i nagradu srebrni Hugo u Chicagu, te nagradu na festivalu u Trstu. Godine 1970. nagrađen je u Rumunjskoj i San Sebastianu. Urbani izgled Rijeke bio je inspiracija scenografu Zlatku Boureku pri stvaranju Baltazar Grada.

Tijekom proteklih desetljeća, crtić je prikazivan diljem svijeta, u Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Izraelu, Italiji, Nizozemskoj, Novom Zelandu, Portugalu, Rumunjskoj, Švedskoj, Španjolskoj, Iranu, Grčkoj, Kanadi i Zimbabveu. T.Kvorka



Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike