Regija
MINISTARSTVO GOSPODARSTVA PRIHVATILO ŽALBU GRADA

Poništena izmijenjena dozvola za donjomiholjačku bioplinaru
Objavljeno 27. srpnja, 2021.
Nije obavljen pregled bioplinare radi utvrđivanja ispunjavanja uvjeta za rad
DONJI MIHOLJAC



Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Samostalni sektor za pravne poslove, donijelo je rješenje kojim je prihvaćen žalbeni zahtjev Grada Donjeg Miholjca za poništenjem rješenja Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Osječko-baranjske županije, odnosno izmijenjene dozvole za gospodarenje otpadom trgovačkom društvu VDM Energija d.o.o. iz Križevaca u bioplinskom postrojenju u Industrijskoj zoni u Donjem Miholjcu.



Riječ je predmetu u kojemu se Grad Donji Miholjac žalio Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja zbog ocjene zakonitosti rješenja Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Osječko-baranjske županije od 26. svibnja 2021., kojim je dopušteno tvrtki VDM Energija da u bioplinari u Donjem Miholjcu obavlja djelatnosti skupljanja postupkom S i uporabe neopasnog otpada postupcima R3, R12 I R13. Također, rješenjem je dopušteno da ukupna količina svih vrsta otpada koju je u jednom trenutku dopušteno držati na lokaciji bioplinare iznosi 98,63 tone.

Prevelika količina


Žalbene je navode Samostalni sektor za pravne poslove ispitao i prihvatio. Objašnjavaju kako je županijski Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša donio rješenje o izmijenjenoj dozvoli, a da pri tome nije obavio očevid lokacije građevine radi utvrđivanja uvjeta iz treće verzije Elaborata gospodarenja otpadom, a koji se treba uskladiti s načinom rada bioplinare te se rješenje poništava. Iz Ministarstva napominju da se može pokrenuti upravni spor, odnosno tužba protiv njihova rješenja.

Kako navode iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grad Donji Miholjac žalio se da se dogodio propust u izračunu dopuštenog kapaciteta gospodarenja neopasnim otpadom od 36.000 tona godišnje, s obzirom na to da je u postupku ishođenja građevinske dozvole i ishođenja statusa povlaštenog proizvođača električne energije investitor bioplinskog postrojenja kao sirovinu koja će se koristiti u tehnološkom procesu navodio isključivo silažu i stajnjak te se vodio kapacitetom od 25.200 tona godišnje. Iz Ministarstva navode kako Grad smatra da je neopasni otpad ‘‘agresivniji‘‘ i ‘‘onečišćeniji‘‘, i da je kapacitet od 36.000 tona trebao biti manji te da se bez rekonstrukcije bioplinare nije moglo dopustiti korištenje neopasnog otpada kao sirovine. Ministarstvo navodi da se Grad žalio i na dopuštenu ukupnu količinu svih vrsta otpada koja se u jednom trenutku može privremeno skladištiti na lokaciji bioplinare u iznosu od 98,63 tone te smatra da je bilo potrebno izraditi analizu utjecaja na okoliš.

Za zdravlje građana


Zbog smrada iz bioplinare donjomiholjački aktivisti organizirali su mirni prosvjed i peticiju, a dogovorena je i tematska sjednica Gradskog vijeća.

- Predmet se vraća na ponovni postupak. Nadležni u Osječko-baranjskoj županiji dužni su ponovno sagledati sve činjenice i donijeti pravedno rješenje u ime zdravlja građana Donjeg Miholjca. Nastavljamo borbu za čisti zrak u našem gradu - kaže gradonačelnik Goran Aladić. Dodao je kako nitko u gradu nije protiv bioenergane, ali u granicama u kojima neće štetiti zdravlju građana, odnosno onako kako je radila do trenutka kada se počelo dovoziti zagrebačko i drugo smeće.



Snježana Fridl
"popravni"
PREDMET

SE VRAĆA

NA PONOVNI

POSTUPAK

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike