Novosti
VIROLOZI I EPIDEMIOLOZI TVRDE:

Delta je najžilavija verzija koronavirusa
Objavljeno 27. srpnja, 2021.
Delta-varijanta je najbrža, najžilavija i najimpresivnija verzija koronavirusa, uzročnika COVID-19, s kojom se svijet ikada susreo i ta varijanta okrenula je naglavce pretpostavke o toj bolesti, smatraju virolozi i epidemiolozi.



Zaštita cjepivom i dalje je vrlo snažna protiv teških oblika bolesti i hospitalizacije bez obzira na to koja varijanta virusa je izaziva, a najveći rizik snose necijepljeni, slaže se 10 vodećih stručnjaka za COVID. Ne samo što je delta-varijantu teže preboljeti već se i puno lakše prenosi s jedne osobe na drugu, zbog čega se povećava broj zaraženih i hospitaliziranih među necijepljenima, tvrde liječnici. Također, sve više je dokaza da od delta-varijante obolijevaju i potpuno cijepljeni, i to u većoj mjeri u odnosu na prethodne varijante, a sve više raste bojazan da je cijepljeni mogu čak i širiti. Sve dok se ne prikupi više informacija o transmisiji delta-varijante, stručnjaci tvrde da će možda trebati ponovno uvesti nošenje maski, održavanje fizičkog razmaka među ljudima i ostale mjere, uz sveobuhvatnu kampanju cijepljenja. "Delta se do sada pokazala kao najžilavija i najbrža varijanta", rekla je britanska mikrobiologinja Sharon Peacock.



U Izraelu je trenutno među hospitaliziranima oko 60 posto necijepljenih. Većina je starija od 60 godina i ima kronične zdravstvene tegobe. U SAD-u, koji ima najviše zaraženih i umrlih od COVID-19 u svijetu, delta-varijanta čini oko 83 posto novih infekcija. Za sada na necijepljene otpada 97 posto teških slučajeva. Studija u Kini pokazala je da ljudi zaraženi deltom imaju u nosu 1000 puta više virusa u odnosu na originalni soj virusa iz Wuhana. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike