Autoglas
POSTOJANI PROBLEM

Trake GM-a privremeno stoje zbog kroničnog manjka čipova
Objavljeno 27. srpnja, 2021.
Sve je počelo kada su proizvođači smanjili narudžbe za čipove tijekom pandemije

Od ponedjeljka je General Motors prestao na tjedan dana proizvoditi ​​većinu svojih velikih pickupova, što je još jedan znak da se automobilska industrija nastavlja boriti s jednogodišnjim globalnim nedostatkom čipova. Veliki pickupovi i SUV-ovi najprodavanija su i najprofitabilnija vozila General Motorsa. Oni su, kao i drugi proizvođači automobila, preusmjeravali svoju količinu dostupnih čipova s manje popularnih vozila na traženija, a GM je zbog toga nedavno iz velikih SUV-ova i pickupova privremeno izbacio sustav start-stop. No kako se delta-varijanta koronavirusa sve brže širi svijetom, vraćaju se zaključavanja i ograničenja, bacajući lanac opskrbe u još veći kaos.



GM je priopćio kako će na tjedan dana, počevši od 26. srpnja, zaustaviti proizvodnju u tvornici Fort Wayne u državi Indiana, u kojoj se proizvode modeli Chevrolet Silverado 1500 i GMC Sierra 1500. "Ove najnovije prilagodbe rasporeda izazvane su privremenim nedostatkom dijelova, prouzročenim limitiranom opskrbom poluvodičima s međunarodnih tržišta koja imaju ograničenja vezana uz COVID-19″, rekao je GM. Dodaju kako očekuju da će to biti kratkoročni problem.

Također će reducirati proizvodnju u tvornici u Flintu u Michiganu na jednu smjenu, a ne na uobičajene tri smjene tijekom istog tjedna. Zaustavit će i proizvodnju u pogonu Silao Assembly u Meksiku. Flint izrađuje teške verzije pickupa Silverado i Sierra, dok Silao izrađuje Silverado 1500 Cheyenne za meksičko tržište, kao i Sierru 1500. Problemi s lancem opskrbe i virusom COVID-19 nisu ograničeni samo na GM ili računalne čipove. Reuters je izvijestio da je Toyota morala zatvoriti tri tvornice na Tajlandu kao i tvornicu u Japanu.

Honda će također zatvoriti proizvodnju u svom glavnom pogonu u Japanu, izvijestio je Reuters. Nestašica čipova kod proizvođača automobila započela je prije godinu dana. Prodaja im je naglo pala tijekom pandemije, a proizvođači su smanjili svoje narudžbe za čipove i ostale dijelove. Nisu očekivali da će se potražnja tako brzo vratiti, pa su ostali bez tih prijeko potrebnih elektronskih elemenata.


Mato Pavličević
// UZBUNA //
MILIJARDE DOLARA GUBITKA U 2021.
Tko bi rekao da će nešto tako malo, poput čipova, izazvati uzbunu u autoindustriji. Pedantni analitičari koji prate autoindustriju, nakon razgovora s vlasnicima kompanija, izračunali su kako će globalno proizvođači automobila u ovoj godini biti prisiljeni smanjiti proizvodnju za 3,9 milijuna vozila, što je 110 milijardi dolara izgubljenog prihoda.