Svijet
PUTINOVA PORUKA S POMORSKE PARADE

Ruska flota sposobna uništiti bilo koju metu
Objavljeno 26. srpnja, 2021.
Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je na velikoj pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu kazao da je ruska flota sposobna "otkriti i uništiti bilo koju metu".

U Sankt Peterburgu održana je glavna parada u čast 325. godišnjice formiranja ruske flote. "Danas ruska flota raspolaže sa svim što treba kako bi nepogrješivo obranila domovinu i naše nacionalne interese. Sposobni smo otkriti bilo koju neprijateljsku metu pod vodom, na površini, ili u zraku i nanijeti joj, ako je potrebno, i smrtonosni udarac", rekao je Putin u govoru koji je prenosila televizija. Prema njegovim riječima Rusija je zauzela svoje mjesto među "glavnim pomorskim silama svijeta", razvivši "pomorsko zrakoplovstvo kratkog i dugog dometa, obalne obrambene sustave i hipersonično precizno naoružanje nove generacije koje nema premca u svijetu, i koje se nastavlja uspješno dorađivati i poboljšavati".

Na petoj paradi sudjelovala su 54 broda, 48 zrakoplova i više od 4000 vojnika. Održana su dva paradna stroja na Nevi i u obližnjem Kronštatu, na otoku Kotlinu. Na Nevi je, osim ostalih brodova, prikazana i najnovija fregata projekta 22350 "Admiral Kasatonov", nenuklearni brod "Kronštat" i drugi brodovi, dok je u Kronštatu paradni stroj činilo 16 brodova, među njima raketna krstarica "Maršal Ustinov", korveta "Gremjašči" i drugi.

Parada je održana i u Vladivostoku gdje je Tihooceanska flota, a praznik ratne mornarice obilježavaju i Sjeverna, Crnomorska, Baltička i Kaspijska flota, kao i ruske pomorske snage u Tartusu u Siriji.

Rusija je početkom prošlog tjedna objavila da je uspješno testirala novi sustav protuzračne obrane S-500 te hipersonični krstareći projektil Cirkon, iz nove generacije oružja za koje predsjednik Putin kaže da mu u svijetu nema ravna. Ministarstvo obrane objavilo je da je projektil ispaljen s fregate "Admiral Gorškov", ratnog broda stacioniranog u Bijelom moru, rubnom moru Arktičkog oceana, da je letio brzinom sedam puta većom od brzine zvuka i pogodio 350 kilometara udaljenu metu na obali Barentsova mora. Rusija planira raketnim sustavom Cirkon opremiti svoje podmornice i ratne brodove. H
Možda ste propustili...

NOVE NAPETOSTI IZMEĐU KOSOVA I SRBIJE

"Gdje Vučić brani Srbe, više ih nema"

EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA:

Rusi odgovorni za smrt bivšeg špijuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRAVO GLASA IMA OKO 60,4 MILIJUNA NIJEMACA

Otvorena birališta u Njemačkoj

2

SVJETSKI DAN MIGRANATA

Papa: Za izgradnju uključivijeg svijeta

3

EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA:

Rusi odgovorni za smrt bivšeg špijuna