Regija
DONJI MIHOLJAC PRIJAVIO DVA PROJEKTA

Gradit će vrtić u Rakitovici i obnoviti dom u Golincima
Objavljeno 26. srpnja, 2021.
Vrtić u Rakitovici i obnova mjesnog doma u Golincima stoje 9,5 milijuna kuna

Projektni tim Grada Donjeg Miholjca uspješno je pripremio i prijavio dva projekta za sufinanciranje iz EU-a na natječaj Programa ruralnog razvoja.



Riječ je o projektu gradnje dječjeg vrtića u Rakitovici, procijenjene vrijednosti osam milijuna kuna, za koji je Grad ishodio građevinsku dozvolu, te rekonstrukciji društvenog doma u Golincima, za koji je izrađen glavni projekt, a vrijednost ulaganja procjenjuje se na 1,5 milijuna kuna. Prethodno je Gradsko vijeće Donjeg Miholjca dalo suglasnost za prijavu projekata za dodjelu potpora.

- Riječ je o apliciranju projekata u okviru Mjere 7 - Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. godine, Podmjere 7.4. - Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu – pojasnila je Sanja Hatvalić, pročelnica gradskog Upravog odjela za komunalne, gospodarske, društvene djelatnosti i stručne poslove.

Za gradnju dječjeg vrtića u Rakitovici Grad je otkupio zemljište. Kako kaže gradonačelnik Goran Aladić, procijenjena vrijednost ulaganja od 8 milijuna kuna uključuje gradnju objekta, kompletnu opremu, igrala, parkiralište i hortikulturu. U budućem vrtiću predviđeno je osnivanje jedne mješovite skupine i jedne skupine za obveznike programa predškole. Predviđeno je da će dječji vrtić u Rakitovici moći primiti 50 mališana i zadovoljavat će najviše pedagoške standarde. Trenutačno je područni odjel Dječjeg vrtića Pinokio u Rakitovici smješten u zgradi tamošnje područne škole i neprekidno djeluje od 1986. godine. Vrtić u Rakitovici, osim djece iz toga naselja, pohađaju i mališani iz Golinaca, Miholjačkog Poreča i Radikovaca.

Projekt rekonstrukcije društvenog doma u Golincima odnosi se na krovište, fasadu te uređenje i opremanje prema potrebama stanovnika. Obnova doma pridonijet će smanjenju potrošnje energije u zgradi te omogućiti kvalitetnije društveno djelovanje. Priča je to koju više od 350 stanovnika Golinaca željno očekuje već godinama jer ne postoje primarni uvjeti za održavanje kulturnih manifestacija te organizaciju raznih događaja. Prije nekoliko godina društveni dom je samo djelomično obnovljen. Ulaganje je posebno važno za mlade iz Golinaca jer se kroz odgovarajući prostor i kvalitetne kulturne sadržaje potiče njihov ostanak i angažman u lokalnoj zajednici.

- Redovito prijavljujemo projekte na objavljene natječaje iz Programa ruralnog razvoja. Nadamo se pozitivnom rezultatu i početku gradnje vrtića u Rakitovici i obnovi društvenog doma u Golincima. Za ova dva projekta planirana su i sredstva u proračunu Grada za 2021. godinu - kaže gradonačelnik Goran Aladić.


Snježana Fridl
Najčitanije iz rubrike