Regija
PRIMIJENJENA ISTRAŽIVANJA U VIROVITICI

Tehnološko-inovacijski centar ponudit će pomoć i vinarima
Objavljeno 26. srpnja, 2021.
Ivana Nemet naglasila je da je namjera nabaviti kvalitetan laboratorij za vino

Naša vrata su vam otvorena, mi smo ovdje zbog vas - naglasila je na sastanku s predstavnicima udruga vinogradara i voćara iz Virovitičko-podravske županije ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici Ivana Nemet, koja je uoči sastanka sudionike provela kroz prostor TIC-a.



Analiza i savjetovanje


Podsjetimo, Tehnološko-inovacijski centar projekt je Virovitičko-podravske županije financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj vrijedan 17.571.604,21 kunu. Nositelj projekta bila je Županija, a partneri Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Cilj mu je postati referentno istraživačko mjesto u Slavoniji, ali i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, za dva važna cilja: savjetovanje te analizu i razvoj u području poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije.

TIC je namijenjen primijenjenim istraživanjima. Svoje djelovanje usmjerava na dva odjela istraživanja: Prehrambeno-tehnološki odjel i Poljoprivredni odjel te odsjeke za mlijeko, med i ljekovito bilje, a korist od TIC-a imat će i poljoprivrednici, kao i znanstvena zajednica. Uz to što je TIC-u osnovna djelatnosti med, mlijeko i ljekovito bilje, u budućnosti će to biti i vino.

– S obzirom na moje iskustvo u vinarstvu, dobila sam potporu Virovitičko-podravske županije da uvrstimo i vino – naglasila je Ivana Nemet.

U prostoru TIC-a za vinare bi se održavala predavanja koja bi im u konačnici omogućila bolji, kvalitetniji proizvod.

Četiri predavanja


– Tako bi se tijekom godine u prostoru TIC-a održala četiri predavanja. Prvo bi se bavilo temama ususret berbi, o održavanju podruma i opreme, procjeni količine grožđa, procjeni količina vina, računanju potrebne enologije, vinifikaciji bijelih i crnih vina. Druga bi tema bila mlada vina, radila bi se degustacija uz komentare rezultata, a ako bi se pojavile neke manjkavosti, tražio bi se lijek kako bi se one otklonile. Treće bi predavanje bilo o temi tipiziranja vina, što su bistrila i kako ih dozirati vinu, kako završiti vina i slati ih na ocjenjivanje. Bila bi tu i degustacija kojom bi se vidjelo u kakvoj su kondiciji vina. Četvrtim predavanjem analizirao bi se pregled godine, stavila bi se vina u promet, govorilo kako održati i zaštititi vina, kako sačuvati zdravlje vina, buteljirati ih ili ne te kako to raditi i, naravno, marketing vina – istaknula je Ivana Nemet.

Uz predstavnike vinara s područja Virovitičko-podravske županije bio je tu i pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ-a Bojan Mijok, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i HGK-a ŽK-a Virovitica. Vinari su podržali ovu inicijativu, a Ivana Nemet naglasila je kako je cilj u budućnosti nabaviti kvalitetan laboratorij za vino, pa bi tada cijela ova priča bila kompletna.

Ovu, 2021. godinu, vinari Virovitičko-podravske županije, posebice vinarije Apolitico i PP Orahovica, pamte po sjajnim vijestima s Decantera u Londonu, gdje je Apolitico osvojio srebro (sauvignon blanc) i dvije bronce (graševina i rosé), a PP Orahovica dva srebra (Martin Albus frankovka i Martin Albus pinot sivi) i tri bronce (Martin Albus silvanac zeleni, frankovka i frankovka rosé). To je dokaz da se na području Virovitičko-podravske županije može proizvesti “svjetsko vino”...
Korist od rada TIC-a imat će ne samo poljoprivrednici, nego i znanstvena zajednica

Najčitanije iz rubrike