Osijek
IKTUS, NEPTUN ILI NEŠTO TREĆE

Gdje će biti veslački dom?
Objavljeno 26. srpnja, 2021.
U rebalansu proračuna izdvojena su tri milijuna kuna za kupnju zemljišta. O Iktusu najesen

Otvara se novo poglavlje u pronalaženju rješenja za veslački dom i klub Iktus, u igri su ostale tri zainteresirane strane, to su Saponia d.d., Veslački klub Iktus i Grad Osijek. Spremni su otvoriti novu stranicu u pregovorima.



Tek kratki podsjetnik, u srpnju prije dvije godine dioničko društvo Saponia objavilo je oglas o prodaji zgrade i okolnih vanjskih sportskih terena koji su u njihovu vlasništvu. Iako je vlasnički sve čisto - Saponia se vodi kao vlasnik 1/1 - objekt ima dugu povijest. Ona, naime, pokazuje da je investitor gradnje objekta bila Zajednica općina Osijek koja je za tu svrhu podigla kredit. Otplatu tog kredita na sebe je preuzela Saponia i na osnovi toga se nakon Domovinskog rata upisala kao vlasnik nekretnine. No kada se i Grad Osijek formirao kao pravno tijelo, Iktus se također našao na listi gradske imovine. Poslije su se ipak isknjižili u korist Saponije, koja je sve donedavno, uz sponzorstvo kluba, preuzimala sve troškove oko održavanja zgrade, plaćanja energenata, komunalija, pa i poslovanje restorana.

Budućnost kluba


Odlukom o prodaji aktiviralo se i pitanje budućnosti veslačkog kluba, prema kojemu cijeli taj objekt zapravo i nosi ime. Čini se kako u prvo vrijeme ovo pitanje nitko nije uzimao za ozbiljno, sve dok nije došla konkretna ponuda. Tada su se stvari zaoštrile jer, teoretski, novi vlasnik može veslače poslati na ulicu... Ipak, u toj prvoj rundi prodaja nije realizirana, iako je na stolu bila ponuda vrijedna 12 milijuna kuna, upravo zbog brige oko budućnosti kluba. Nešto kasnije Saponia je odlučila zatvoriti objekt, od siječnja 2020. konzervirali su restoran i kat, a tada se prvi put aktivnije uključuje Grad Osijek - troškove plaćanja struje, vode i grijanja za prizemlje na sebe su preuzeli Športski objekti, riječ je o iznosu od 120 tisuća kuna godišnje. Situacija oko korone dodatno je usporila nalaženje konačnog rješenja.

Dakle, dvije zainteresirane strane, Saponia kao prodavatelj i Veslački klub Iktus kao korisnik prostora imaju velika očekivanja od treće strane - Grada Osijeka. I jednoj i drugoj strani najviše bi odgovaralo kada bi se Grad Osijek pojavio kao - kupac.

No čini se kako u Gradu ne odbacuju i drugu mogućnost. Vezano uz netom usvojeni rebalans proračuna za ovu godinu, David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije, iznio je podatak kako su izdvojena tri milijuna kuna, koja su, čulo se u obrazloženju, namijenjena za kupnju zemljišta za izgradnju novog doma veslačkog kluba. Nije tajna da od ranijih razgovora postoji nekoliko potencijalnih lokacija uz Dravu za novi dom, svojedobno se spominjala lijeva strana uzvodno od pješačkog mosta, sada je izvjesnija lokacija kod Neptuna... Štoviše postoje i nacrti kako bi novi dom veslača mogao izgledati. Iz gradske su uprave još rekli kako će se i pitanje Iktusa rješavati ujesen. A ako se i krene u izgradnju novog doma, to se neće dogoditi preko noći...

Traži se rješenje


U Saponiji pak razmišljaju kako bi bilo najbolje da se rješenje nađe u dogovoru s Gradom, što bi se moglo prevesti kako bi bili najzadovoljniji kada bi Grad odlučio kupiti Iktus. "Otvoreni smo za razgovore", kažu u Saponiji.

I iz Veslačkog kluba priželjkuju upravo takvo rješenje. Boris Popadić od kraja prošle godine obnaša dužnost novog klupskog predsjednika.

- Za klub bi bilo najbolje rješenje kada bi veslači ostali na svojoj dobro poznatoj adresi - kaže Popadić, te dodaje kako i u klubu očekuju kontakte s gradskom upravom o ovoj temi.



Naravno, imajući u vidu visinu ponude iz srpnja 2019. jasno je kako Grad teško može izdvojiti toliku sumu samo da bi osigurao prostorije za veslački klub i da bi takva investicija tražila projekt koji bi na toj lokaciji nudio i druge javne sadržaje, kao i mogućnosti samofinanciranja u budućnosti.


Dario Kuštro
U IKTUSU OD 1968.
Prema dostupnim podatcima, Veslački klub Iktus u svoje nove klupske prostore ušao je 1968. godine i od tada ih neprestano koristi. U novonastaloj situaciji u klubu se pozivaju na stavku ugovora prema kojoj imaju pravo korištenja prostorija, bez obzira na to tko se pojavi kao vlasnik. No jasno je da takva solucija ne bi nikome odgovarala.

Troškove plaćanja struje, vode i grijanja za prizemlje na sebe su preuzeli Športski objekti, riječ je o 120 tisuća kuna godišnje

U upravo izglasanom rebalansu proračuna za 2021. godinu Grada Osijeka izdvojeno je tri milijuna kuna za kupnju zemljišta na kojemu bi se, potencijalno, mogao sagraditi novi objekt Veslačkog kluba. Potencijalna je lokacija, prema svemu sudeći, kod Neptuna.

Dvanaest milijuna kuna navodno je iznosila ponuda kupca prvotno zainteresiranog za kupnju zgrade Iktusa, ali i okolnog kompleksa vanjskih sportskih terena. Otegotna je okolnost za tog, ali i svakog drugog kupca što nema odriješene ruke glede mogućih sadržaja tog objekta.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike