Crna kronika
UHIĆEN VOZAČ KAMIONA IZ SRBIJE

Više desetaka Bangladežana i Pakistanaca prevozio u kamionu za 5000 €
Objavljeno 26. srpnja, 2021.

Nakon što je ispitan, 51-godišnji državljanin Srbije, Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu protiv njega je predložilo sucu istrage određivanje istražnog zatvora zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma.



Odvjetništvo sumnja da je 51-godišnjak 21. srpnja, po prethodnom dogovoru sa zasad nepoznatom osobom, u nakani da se nepripadno okoristi prevoženjem osoba koje su nezakonito ušle u Republiku Hrvatsku, za novčani iznos od pet tisuća eura, počinio navedeno kazneno djelo. Pedesetjednogodišnjaka se sumnjiči da je na dogovorenoj lokaciji u blizini Dragovaca u tovarni prostor poluprikolice, koja je bila pridodana tegljaču, primio više desetaka državljana Bangladeša i Pakistana za koje je znao da su prethodno prešli iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku izbjegavajući službene granične prijelaze.

Potom se tegljačem uputio prema Buzetu, ali su ga u mjestu Batrina, ni pet kilometara od primanja migranata u kamion, zaustavili policajci. Prema svemu sudeći, vozač je namjeravao ići do Zagreba, a potom i Buzeta, voziti autocestom A3. "Sucu istrage, nakon provedenog ispitivanja, podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 51-godišnjeg osumnjičenika zbog opasnosti od bijega. Državno odvjetništvo donijet će rješenje o provođenju istrage protiv osumnjičenika - navodi se u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu. Državljanin Srbije mogao bi dobiti zatvorsku kaznu u trajanju do 12 godina. Nastavlja se istraga policije i državnog odvjetništva kojom bi se trebali utvrditi i drugi kriminalci koji su dio ovoga švercerskog lanca.

U komentaru pokazatelja sigurnosti Republike Hrvatske, pod nazivom "Covid i kriminalitet u 2020. godini", Ministarstvo unutarnjih poslova navodi kako se pritisak nezakonitih migracija, kojem je Hrvatska već godinama izložena, nastavio se i tijekom 2020. godine, uz povremene kratkotrajne oscilacije na mjesečnoj razini, ali bez dugotrajnih posljedica.

- Dapače, tijekom 2020. godine evidentirana su 29.094 slučaja nezakonitih prelazaka državne granice, a što je 43,5 posto više slučajeva nego 2019. godine, kada smo evidentirali 20.278 slučajeva. Najzastupljenija državljanstva osoba koje su zatečene u nezakonitom prelasku državne granice državljani su Afganistana, Pakistana, Bangladeša i Maroka. Za naglasiti je da je udjel državljana Maroka, Bangladeša i Afganistana u nezakonitim migracijama značajno porastao u odnosu na 2019. godinu, dok je značajnije pao broj državljana Turske. U ukupnoj brojci nezakonitih migracija više od 90 posto odnosi se na muške osobe mlađe i srednje životne dobi - kažu iz Ministarstva unutarnjih poslova.



Sandra Lacić
Najčitanije iz rubrike