Zdravlje
PRIRODAN NAČIN BORBE PROTIV GLJIVICA

Jabučni ocat može spasiti od neugodne kandide
Objavljeno 26. srpnja, 2021.
Važno je koristiti kvalitetan domaći ili organski jabučni ocat jer će imati najbolje djelovanje

Ako primijetite da vas muče konstantni umor, upale sinusa i promjene raspoloženja, a uz to ste primijetili osip i neugodne gljivice na koži te ste skloni alergijama na određenu hranu, vrlo je vjerojatno da patite od gljivične infekcije kandidijaze.



Hrani se šećerom


Premda se kandida uobičajeno smatra kroničnom, ona to doista ne mora biti. Za sve postoji prirodni lijek, pa tako i za gljivične infekcije. Svatko od nas u svom organizmu već ima razne gljivice i bakterije, od kojih se neke smatraju dobrima, a neke lošima. No najgora je situacija kada se loše gljivice ili bakterije pretjerano razmnože jer tada izazivaju zdravstvene probleme. A to se najčešće događa kada u tijelo unosimo nezdravu hranu.

U našem probavnom sustavu, kao i na koži i sluznicama, živi gljivica Candida albicans. Ona se hrani šećerom koji unosimo u organizam, najviše onim iz rafiniranih ugljikohidrata, peciva i kolača te hrane koja obiluje škrobom, ako je jedemo u prevelikim količinama. Njezinu razmnožavanju pogoduje i povećan unos nekih drugih namirnica - primjerice, sira, vina i piva. Sve ove namirnice potrebno je izbaciti iz jelovnika ili drastično smanjiti njihov unos želite li se riješiti kandidijaze.

Prvi i najvažniji korak u borbi protiv kandide jest – promjena prehrane. Unosom zdravih namirnica koje ne hrane ove gljivice pomoći ćete i razmnožavanju dobrih bakterija, koje su ključne za vaše dobro zdravlje. Umjesto procesirane hrane bogate šećerom i škrobom, što češće uključite u vašu prehranu: zeleno povrće, orašaste plodove, kokosovo ulje (ima protugljivična svojstva), korjenasto povrće siromašno škrobom (poput repe), fermentiranu hranu (poput kiselog kupusa, kimchija, misa), voće i povrće siromašno šećerom (bobičasto voće, zelene jabuke, krastavce, rajčice, limun, limetu)...

Kako i koliko?


Osim zdrave hrane, postoji još jedno odlično prirodno rješenje za ovu boljku, a to je jabučni ocat. U čemu je tajna jabučnog octa? Jabučni ocat nastaje fermentacijom uz pomoć dobrih gljivica koje djeluju kao prebiotik te hrane dobre bakterije u našem probavnom sustavu. On je odličan izbor želite li izliječiti gljivičnu infekciju, i to zahvaljujući njegovim antibakterijskim i protugljivičnim svojstvima. Ovaj superzdravi ocat trebate unositi oralno jer ćete tako najbolje isprati toksine, sluz, loše bakterije i gljivice iz svog organizma. Izbacivanjem loših bakterija također spriječit ćete dodatno razmnožavanje gljivica koje izazivaju kandidijazu.

Kako biste jabučnim octom liječili kandidu, žlicu jabučnog octa pomiješajte s malo tople vode pa popijte ujutro, popodne i navečer, bilo prije ili poslije obroka. Ako želite malo poboljšati okus, dodajte malo iscijeđenog limuna ili pak stevije. Manje količine jabučnog octa možete dodavati i u svoje biljne čajeve. Jabučni ocat se primjenjuje i dermalno, odnosno tako da se nanosi na dijelove kože zahvaćene gljivičnim infekcijama. I u tome se pokazao kao izvrsna pomoć. Napomena: važno je koristiti kvalitetni domaći ili organski jabučni ocat jer će takav imati najbolje djelovanje u borbi protiv gljivica. To je ocat koji u sebi ima "majku", dobre bakterije na kojima sam ocat i nastaje.

Osim jabučnog octa, važno je da konzumirate i fermentiranu hranu, poput kiselog kupusa, kimchija i misa. Naime, jabučni ocat bogat je prebioticima, koji hrane dobre bakterije, tako da hranom trebate osigurati dostatan unos upravo tih dobrih bakterija. Pripazite na to da tijekom liječenja od kandide ne konzumirate mliječne proizvode, šećer, bijelo brašno i prerađene industrijske proizvode jer sve to može potaknuti rast i množenje gljivica. Na početku čišćenja organizma od kandide mogu se javiti detoks efekti poput lagane prehlade i nesanice, no oni će nakon nekoliko dana nestati.



Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike