Mozaik
REZULTATI ISTRAŽIVANJA PROVEDENOG NA EXIT FESTIVALU

Uz ograničenja ulaska, festivali nisu mjesta masovnog širenja virusa
Objavljeno 26. srpnja, 2021.
10 je bilo pozitivno od čak 18.336 testiranih osoba
U Novom Sadu je u protekla dva tjedna provedeno znanstveno istraživanje čiji je cilj procjena utjecaja održavanja EXIT festivala na širenje virusa COVID-19, kao i razina učinkovitosti protokola "Safe Events Serbia", koji je striktno primijenjen na Exitu. Istraživanje je organiziralo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad i udruženje Projekt Lab, pod vođenjem šefice istraživačkog tima, epidemiologinje doc. dr. Marije Milić.

- U želji da ispitamo rizik od zaražavanja novim koronavirusom tijekom posjeta jednom masovnom događaju, a u situaciji kad se primjenjuju sve preventivne mjere, i kad se od svih posjetitelja zahtijeva da su kompletno cijepljeni ili da imaju negativan test na koronavirus, odlučeno je da se tijekom EXIT festivala provede znanstveno istraživanje i na taj način iskoristi jedinstvena prilika da se dođe do novih znanstvenih saznanja o virusu - izjavila je doc. dr. Milić.

Ukupno 345 ispitanika podijeljeno je u dvije grupe - cijepljene i one koji su na festival ulazili s negativnih testom. Oni su testirani prije ulaska na festival, od 8. do 10. srpnja, i samo jedna osoba je bila pozitivna, kojoj je naravno onemogućen ulazak na festival. Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana, od 15. do 17. srpnja, i rezultati su i više nego ohrabrujući - u obje grupe ni jedna osoba nije bila pozitivna na COVID-19!

- Uz rigoroznu kontrolu ulaska ovakvi rezultati istraživanja su bili očekivani. Za konačnu analizu bit će potrebno neko vrijeme, ali već sada se može reći, kako na osnovi istraživanja, tako i na osnovu kretanja dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, da EXIT festival nije mjesto masovnog zaraživanja virusom - rekao je direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat.

Još jedan uvjerljiv dokaz da na Exitu nije bilo masovnog širenja virusa je i činjenica da ni deset dana nakon početka festivala nije došlo do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Sadu, te da se dnevno kretanje virusa od 8. do 19. srpnja u ovom gradu ne razlikuje u prosjeku od ostatka Srbije. Od gotovo 20.000 stranaca, od kojih je većini bio potreban PCR test za povratak u zemlju podrijetla, samo je jedan inozemni posjetitelj bio pozitivan na virus.

U Europi je do sada provedeno niz istraživanja na manjim događajima, i također su sva pokazala da, uz navedena ograničenja, koncerti i festivali nisu rizična mjesta za prenošenje COVID-19. Istraživanje na Exitu je prvo koje napravljeno na masovnom događaju na kojem je bilo više desetaka tisuća ljudi, pa se očekuje da njegovi rezultati mogu biti jedan od ključnih argumenata u borbi za povratak velikih događaja diljem svijeta.

- Istraživanje s Exita dokazuje da se i tijekom pandemije može naći način i model po kojem se i najmasovniji događaji mogu odvijati potpuno sigurno. Ovo istraživanje je naš doprinos borbi cjelokupne glazbene industrije za mnogo bolji tretman u europskim i svjetskim državama nego što je to do sada bio slučaj. Dokazali smo da smo bili optuženi nepravedno, i da više ne postoje nikakvi argumenti i opravdanja koja mogu dopustiti okupljanja na sportskim događajima, u kafićima ili shopping centrima, a ne i na koncertima i festivalima. Pozivam našu cjelokupnu industriju da, kao što smo se mi izborili u Srbiji, udružimo snage i izborimo se za fer tretman naše scene na svjetskom nivou - izjavio je osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević.

Obavljeno je više od 16.111 provjera posjetitelja s digitalnim zelenim certifikatom, od kojih je čak 95 % njih imunizirano cijepljenjem. Za sve koji nisu imali digitalni zeleni certifikat organizirano je besplatno testiranje. Za pet dana testirano je 18.336 osoba, a pozitivno je bilo njih 10, ili 0,05 % testiranih. Njima nije bio dopušten ulazak na festival, nego su brigu o njima preuzeli medicinski radnici. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike